Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ένας Υπουργός… μα τι Υπουργός… Λέων



Τον Σεπτέμβριο συνέβησαν πράγματα και θάματα και αλιεύσαμε 3 άρθρα από το διαδίκτυο, που αφορούν την Ελλάδα μας, που πλέον φέρει επάξια των τίτλο του κράτους της παγκόσμιας οπερέτας. Μια θέση που την κέρδισε με το σπαθί της. Δέχεται πράττει και
συμπράττει με ότι επιτάσσει το εβραϊκό συμφέρον αυτό το άμωμο κράτος. Πρώτα ήρθε το AJC  που νουθέτησε; που ευχαρίστησε; που υπέδειξε; τους Έλληνες όπως ο Γαβρόγλου  και άλλους σημαίνοντες  πολιτικούς που θα διαβάσετε στο τρίτο άρθρο. Εν συνεχεία τα συμπεράσματα δικά σας.   
Βράβευση του Νίκου Κοτζιά από το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο (βίντεο)
. Κάλεσμα στο Ισραήλ να δώσει λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα, αλλά και στη Δύση να σταματήσει τη διγλωσσία και να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ευχαριστήρια ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο της βράβευσής του από το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο (ΠΕΣ), που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη.

Βράβευση με την οποία τιμήθηκαν για τη συμβολή στην προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αλλά και την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τόσο ο ίδιος όσο και η Ελλάδα. Επρόκειτο για «ένα μικρό δώρο με μεγάλο συμβολισμό», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λόντερ.



Σε μία κατάμεστη αίθουσα, παρουσία του Κυπρίου ομολόγου του, Ιωάννη Κασουλίδη, και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, μέλους του ΠΕΣ, ο οποίος θέλησε να δώσει το δικό του παρών στην εκδήλωση, ο κ. Κοτζιάς μίλησε με τη γλώσσα της λογικής, αλλά και της ευθύτητας που διακρίνει τον ίδιο και τον λόγο του.

«Σήμερα που το Ισραήλ είναι ισχυρό, οφείλει να δώσει λύση στο Παλαιστινιακό και να συμβάλει στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με όρους φιλίας και ειρήνης» είπε, σημειώνοντας ότι ο παγκόσμιος συσχετισμός δυνάμεων σταδιακά μεταβάλλεται, ενώ τα αδιέξοδα πολλών Παλαιστινίων μπορούν να οδηγήσουν σε σκληρές συγκρούσεις. Για τους λόγους αυτούς, υπογράμμισε, ότι το Ισραήλ πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και ως το ισχυρότερο μέρος, «να έχει την πρωτοβουλία και να προωθήσει δίκαιες και με προοπτική λύσεις».

Σε αυτό όμως, όπως συμπλήρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να συμβάλει και η Δύση επιδεικνύοντας τις πραγματικές διαθέσεις της, και το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να συμβάλει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Θέση την οποία ο ίδιος έχει προτείνει στους ομολόγους του της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «αν θέλει η Δύση να πάψει να είναι δίγλωσση και υποκριτική, ας αποφασίσει να δημοσιοποιήσει ποια θα είναι η συμβολή και η συμμετοχή της στη λύση του Μεσανατολικού».

Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η εύλογη κριτική που ασκείται στην ισραηλινή πολιτική δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι άρνησης του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Ούτε ότι είναι δυνατό, στο όνομα της κριτικής αυτής, να φτάνει κανείς στην άρνηση του Ολοκαυτώματος, του «πιο αποτρόπαιου και χωρίς προηγούμενο εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».

Διότι, όπως υπογράμμισε, «δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ότι το Ισραήλ είναι μία λειτουργική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή» και «πατρίδα ενός λαού που έχει περάσει πολλά μέσα στην ιστορία και δικαιούται να υπερασπίζει τον εαυτό του έναντι της επανάληψης της ιστορίας. Αλλά αυτό οφείλει να το κάνει πάντα δημοκρατικά».

Σκιαγραφώντας τα κοινά σημεία της ιστορικής διαδρομής Ελληνισμού και Ιουδαϊσμού, ως θεμέλιων λίθων του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο πως η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς για τους Ισραηλινούς επενδυτές και τουρίστες.

Επισήμανε ότι επιπλέον, η ελληνική διπλωματία έχει αναπτύξει πολλαπλές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με σκοπό την ενίσχυση της σταθερότητας και τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας που εκτείνονται σε πλήθος θεμάτων.


Η ελληνική διπλωματία πάλι...''δοξάζεται'' στην Νέα Υόρκη (ΟΗΕ)
Πέντε ημέρες πριν την έναρξη (18 Σεπτ. '17) των εργασιών της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, η νέα πρέσβειρα, μόνιμη αντιπρόσωπος στον Διεθνή Οργανισμό (Μαρία Θεοφίλη) ''επέδωσε τα διαπιστευτήριά της'' στον γενικό Γραμματέα. Υποτίθεται ότι γινόταν ''σοβαρή προετοιμασία'' γιά την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Γενική Συνέλευση, αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν ουσιαστικά ακέφαλη γιά μήνες. Κατά τα υπόλοιπα, η...''σοβαρή'' ελληνική διπλωματία, πάλι ''δοξάζεται'' με την...αργοπορία-απραξία και τα χαζά της, με αποτέλεσμα η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ, να είναι υποβαθμισμένη, αν κρίνουμε από τις ''επαφές'' του.
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, πραγματοποιεί το 22ο (εικοστό δεύτερο) ''τουριστικό ταξίδι'' του -σε 10 μήνες θητείας- στο εξωτερικό (Λίβανο), μαζί με συνεργάτες και φυσικά, κρατικό χρήμα, αφού ΠΑΝΤΑ ''λεφτά υπάρχουν'' γιά τους ταξιδευτές, επίπεδου Τ. Κουίκ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (AJC) στην ΕΛΛΑΔΑ      

Στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε την Αθήνα αντιπροσωπεία της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή, Ντέιβιντ Χάρις. 

Η αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, μέλη του προεδρείου του ΚΙΣΕ και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Μίνο Μωυσή, συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τους Αναπληρωτές Υπουργούς Εξωτερικών κ.κ. Ιωάννη Αμανατίδη και Τέρενς Κουίκ, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ, την Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν Άμπα και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραγκούνη.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το στρατηγικό τρίγωνο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ και Ελλάδας - Ισραήλ, η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της ελληνοαμερικανικής και της εβραϊκής διασποράς στην Αμερική, κυρίως μεταξύ νέων ηγετών, η κατανόηση των νέων ρευμάτων μετανάστευσης στην Ευρώπη, εκ των οποίων πολλά διέρχονται από την Ελλάδα, και η ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το Ολοκαύτωμα.

Η αντιπροσωπεία της AJC είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους του ΚΙΣΕ και των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, κατά την οποία έγινε συζήτηση για θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους θα ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά ώστε να συμμετέχει ενεργά στις προκλήσεις της εποχής.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά, προς τιμήν της αντιπροσωπείας της AJC, παρέθεσε δείπνο κατά το οποίο συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση διεθνών σχέσεων και η επιρροή τους στις αμερικανικές, ελληνικές και εβραϊκές κοινότητες. Υπενθυμίζεται ότι το 2016, ο εκτελεστικός διευθυντής της AJC, Ντέιβιντ Χάρις, είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά. Σε δηλώσεις του ο κ. Χάρις επεσήμανε: «Πριν από 35 χρόνια, η AJC και οι Ελληνοαμερικανοί εταίροι μας είχαν το όνειρο να δουν ένα στρατηγικό τρίγωνο μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, σε μια εποχή που οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν μάλλον ψυχρές και το όραμα φαινόταν τότε σχεδόν ανέφικτο». «Αντιθέτως, σήμερα, πρόκειται για μια ακμάζουσα ζώσα πραγματικότητα. Είμαστε υπερήφανοι για όλα όσα επιτεύχθηκαν, έστω κι αν ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές δυνατότητες να εντατικοποιηθούν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι τριμερείς συμπράξεις. Πιστεύουμε πως αυτή η επίσκεψη, ήταν ένα ακόμη βήμα προς την πρόοδο αυτής της διαδικασίας».

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και η κα Αβιτάλ Λίμποβιτς, Διευθύντρια του Γραφείου της AJC στην Ιερουσαλήμ.

πηγες:

 πηγες:https://www.ekirikas.com/ 
http://kalami.us/
https://kis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..