Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Ο ομογενής Δρ. Ρόι Βάγγελος μιλά στον «Ε.Κ.» για τη δωρεά των 250 εκατ. δολ. στο Columbia

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ομογενής, Δρ. Ρόι Βάγγελος (Dr. P. Roy Vagelos), 88 ετών, πρώην πρόεδρος της Merck & Co. και η σύζυγός του Νταϊάνα (Diana), προχωρούν σε δωρεά 250 εκατ. δολαρίων στο Columbia University College of Physicians and Surgeons.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» για την ιστορική
αυτή δωρεά, ο Δρ. Βάγγελος, είπε πως «η παιδιατρική, η παθολογία, η οικογενειακή ιατρική και η έρευνα, είναι ειδικότητες με τους μικρότερους μισθούς και οι άνθρωποι δεν μπορούν να τις ακολουθήσουν» προσθέτοντας πως η «δέσμευση» 150 εκατ. δολ. από τη συνολική χορηγία, θα επιτρέψουν σε φοιτητές να λάβουν υποτροφίες μόνο, για να ακολουθήσουν το πάθος τους και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για μία σταδιοδρομία χωρίς το βάρος του χρέους σπουδαστικών δανείων.

Ακόμη, ο Δρ. Βάγγελος, είπε στον «Ε.Κ.» ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του, έλαβαν υποτροφίες για να σπουδάσουν, εκείνη στο Barnard College και εκείνος στο University of Pennsylvania και έπειτα στο Columbia University College of Physicians and Surgeons. Γνωρίζουν έτσι πόσο ζωτικές είναι οι υποτροφίες για τόσο πολλούς φοιτητές που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Η δωρεά, σημείωσε ο Δρ. Βάγγελος, αποτελεί συνέχεια της προσφοράς πολλών χρόνων στην Ιατρική Σχολή, για τον ίδιο και τη σύζυγό του, ενώ η παιδεία αποτελεί σημαντικό τομέα της φιλανθρωπικής τους δράσης, ώστε να στηρίξουν φοιτητές στην έρευνα και την εξατομικευμένη ιατρική οποία είναι το μέλλον στον κλάδο αυτό.

Ακόμη, υπογράμμισε για τη δωρεά πως «είναι καιρός να την κάνουμε», επισημαίνοντας πως είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς σπουδαστές μέσω των διαλέξεων που δίνει κατά καιρούς και οι οποίοι έχουν «υπέροχα όνειρα για το μέλλον». Η δωρεά αυτή, θα τους βοηθήσει να «ακολουθήσουν το πάθος τους», πρόσθεσε.

Δήλωσε δε πως «είναι προνόμιο να ακολουθήσει κανείς μία μακρά καριέρα στην Ιατρική, εγώ αποφοίτησα 67 χρόνια πριν και τα δίδακτρα ήταν 800 δολ. τον χρόνο. Σήμερα είναι 50.000 δολ. τον χρόνο. Πώς οποιαδήποτε οικογένεια μπορεί να τα αντέξει, είναι εκπληκτικό. Και το 55% των οικογενειών το πράττουν, αλλά πολλοί δεν μπορούν».

Ειδικότερα, όπως έγραψε η «New York Times», από τα 250 εκατ. δολάρια της δωρεάς, 150 εκατ. δολάρια θα χρηματοδοτήσουν ένα νέο ταμείο υποστήριξης, το οποίο σύμφωνα με το Columbia University College of Physicians and Surgeons, εκτιμάται πως τελικά θα μπορέσει να του επιτρέψει να αναλάβει την οικονομική ενίσχυση των φοιτητών του.

Οι σπουδαστές αυτοί με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη θα λαμβάνουν μία πλήρη υποτροφία, ενώ άλλοι θα έχουν μόνο δωρεές, όχι δάνεια, ώστε να καλύψουν ανάγκες, σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν.

Το Columbia University College για Γιατρούς και Χειρουργούς, επεσήμανε η «New York Times», είναι ένα από τα κορυφαία ιατρικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ και επίσης από τα πιο ακριβά. Τα δίδακτρα για ένα χρόνο είναι 59.364 δολάρια. Προσθέστε κάποιες πρόσθετες δαπάνες καθώς και τα έξοδα διαβίωσης και το κόστος μπορεί να φτάσει τα 90.000 δολάρια τον χρόνο, επί 4 χρόνια.

Ωστόσο, ενώ ορισμένοι φοιτητές αναλαμβάνουν ένα συντριπτικό χρέος σε δάνεια για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα εκεί, μία νέα χορηγία που χρηματοδοτείται από έναν από τους πιο πετυχημένους αποφοίτους της Σχολής έχει στόχο να εξαλείψει την ανάγκη για φοιτητικά δάνεια για όλους τους σπουδαστές της Ιατρικής στο μέλλον, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ.

Η δωρεά των 250 εκατ. δολαρίων είναι επιπλέον στα ήδη 60 εκατ. δολ. περίπου που έχει δωρίσει το ζευγάρι και η Ιατρική Σχολή θα μετονομαστεί επίσημα «Columbia University Royand Diana Vagelos College of Physicians and Surgeons» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Columbia, Lee C. Bollinger.

Σε συνέντευξή του στη «ΝΥΤ», ο Dr. Vagelos είπε πως ελπίζει ότι η δωρεά θα απελευθερώσει τους φοιτητές του Columbia στο να επιδιώξουν την καριέρα τους στην οικογενειακή ιατρική, στην παιδιατρική, στην έρευνα και άλλους τομείς, λιγότερο «διάσημους» από τις κορυφαίες σε πληρωμή ειδικότητες.

Ο ίδιος άλλωστε τη δεκαετία του ’50 είχε λάβει υποτροφία από την εν λόγω Σχολή, όπως προαναφέρθηκε. «Πιστεύουμε πως αυτό θα έχει μία πραγματικά σημαντική επίδραση στις μελλοντικές καριέρες των αποφοίτων μας, οι οποίοι θα μπορούν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, κάτι που μπόρεσα και εγώ να κάνω», επεσήμανε.

Η δωρεά θα χρηματοδοτήσει επίσης την κατασκευή του «Vagelos Education Center» στην Ιατρική Σχολή, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με αίθουσες υψηλής τεχνολογίας και άλλες εγκαταστάσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..