Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΝΑΒΟΛΩΝ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;;;;

ΚΑΤΑ ΚΟΙΝΗ  ΟΜΟΛΟΓΙΑ Η  ΑΝΑΒΟΛΗ  η τόσο απλή, συνηθισμένη  ενέργεια  των  δικηγόρων  είναι η κύρια  αιτία  της καθυστέρησης διεκπεραίωσης  των δικαστικών
  υποθέσεων,  της  απελπιστικά αργής απονομής  της  Δικαιοσύνης εντός  εύλογου  χρόνου και της  μη αποσυμφόρησης των Δικαστηρίων.   

Προσχηματικές και καταχρηστικές οι περισσότερες ταλαιπωρούν κυρίως διαδίκους, μάρτυρες και επίσης δικηγόρους, δικαστές κλπ.
  Παρά το αυστηρό νομικό πλαίσιο, που δεν επιτρέπει τις πολλές και εύκολες αναβολές, η δικαστηριακή πραγματικότητα διαμορφώνεται περίπου ως εξής : Στις αστικές διενέξεις, ισχύει ο "εθιμικός" κανόνας ότι δίδεται σχεδόν πάντα μία αναβολή και ποτέ δεύτερη. Στις    υποθέσεις   αυτές , η καθυστέρηση εκδίκασης δεν ευνοεί και τόσο τον εναγόμενο, διότι συσσωρεύονται οι τόκοι υπερημερίας  και άλλες  ζημίες ότι η  υπόθεσή του  έχει  χρονικά  περιθώρια. και το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει είναι π.χ να αποβιώσει ο ενάγων και να μη συνεχίσουν τη Δίκη οι κληρονόμοι του ή να επέλθει κάποιος συμφέρων συμβιβασμός. Στις ποινικές υποθέσεις,   ο κατηγορούμενος έχει ουσιαστικό όφελος από τις αναβολές, διότι πλησιάζει περισσότερο στην πολυπόθητη παραγραφή του αδικήματός του    Κάποιες φορές  και οι Δικαστές  θέλουν  την αναβολή  μιας   υπόθεσης όταν  είναι δύσκολη. Με την αναβολή  που  ζητεί κάποιος διάδικος  συγκεντρώνονται  περισσότερα   στοιχεία  και  είναι ευκολότερη  η έκδοση   της  απόφασης  και  πιθανόν  δικαιότερη. Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κανόνας και οι αναβολές δίνονται  κατά την κρίση  των  Δικαστών  συνήθως για τους εξής λόγους : ασθένεια ή κώλυμα εμφάνισης κατηγορουμένου, ασθένεια ή κώλυμα συνηγόρου, απουσία ουσιώδους μάρτυρα, μη νόμιμη κλήτευση κατηγορουμένου ή μάρτυρα και παρέλευση ωραρίου. Το τελευταίο σημαίνει ότι αν η ώρα πάει 3:00 μ.μ και δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση, αναβάλλεται σε νέα πειδή σχολάει ο/η γραμματέας. Προβάλλονται όμως και άλλοι  αστείοι λόγοι,π.χ. ο  δικηγόρος έχασε το φάκελο της υπόθεσης, έλλειψη του αναγκαίου χρόνου προετοιμασίας,  και δυστυχώς    γίνεται κατάχρηση των αναβολών   όταν  πρόκειται  για πρώτη   εκδίκαση της  υπόθεσης. Κάποιες  αναβολές  στόχο έχουν  τη  συμπλήρωση  στοιχείων  γύρω  από την  υπόθεση.   Ετσι  απαιτούνται πολλές και όχι μία επισκέψεις στα Δικαστήρια, που  μεταφράζεται εκτός άλλων ουσιαστικών μη αναστρέψιμων  ζημιών,  σε ταλαιπωρία, χαμένες εργατοώρες, έξοδα κλπ., ειδικά για τους διαδίκους που διαμένουν σε άλλη πόλη από εκεί, όπου διεξάγεται η Δίκη. 


Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..