Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Ανακάλυψαν ορυκτά που μπορούν να απομακρύνουν το CO2 από την ατμόσφαιρα

Οι επιστήμονες έχουν βρει έναν γρήγορο τρόπο παραγωγής «μαγνησίτη», ενός ορυκτού που αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα. Εάν αυτό μπορεί να αναπτυχθεί
σε βιομηχανική κλίμακα, ανοίγει την πόρτα για την απομάκρυνση του CO 2 από την ατμόσφαιρα για μακροχρόνια αποθήκευση, αντισταθμίζοντας έτσι την επίδραση του ατμοσφαιρικού CO2 στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό το έργο παρουσιάστηκε στο συνέδριο «Goldschmidt» στη Βοστώνη.

Οι επιστήμονες εργάζονται ήδη για να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη με την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αλλά υπάρχουν σοβαρά πρακτικά και οικονομικά όρια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Τώρα, για πρώτη φορά, οι ερευνητές εξήγησαν πώς σχηματίζονται μαγνησίτες σε χαμηλή θερμοκρασία και προσέφεραν μια οδό για να επιταχύνουν δραματικά την κρυστάλλωση του. Ένας τόνος φυσικού μαγνησίτη μπορεί να αφαιρέσει περίπου μισό τόνο CO2 από την ατμόσφαιρα, αλλά ο ρυθμός σχηματισμού είναι πολύ αργός.

Ο επικεφαλής του έργου, καθηγητής Ian Power (Πανεπιστήμιο Trent, Οντάριο, Καναδάς) δήλωσε:
"Η δουλειά μας δείχνει δύο πράγματα: Πρώτον, εξηγήσαμε πώς και πόσο γρήγορα σχηματίζεται μαγνησίτης με φυσικό τρόπο.Αυτή είναι μια διαδικασία η οποία διαρκεί εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια στη φύση στην επιφάνεια της Γης.Το δεύτερο πράγμα που έχουμε κάνει είναι να επιδείξουμε έναν τρόπο που επιταχύνει δραστικά αυτή τη διαδικασία"

Οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι η χρήση μικροσφαιριδίων πολυστυρενίου ως καταλύτη, θα δημιουργούσε μαγνησίτη εντός 72 ημερών. Οι ίδιες οι μικροσφαίρες παραμένουν αμετάβλητες από τη διαδικασία παραγωγής, έτσι ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ιδανικά.

"Η χρήση μικροσφαιριδίων σημαίνει ότι μπορούμε να επιταχύνουμε τον σχηματισμό μαγνησίτη κατά τάξεις μεγέθους. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασία δωματίου, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή μαγνησίτη είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτική"
"Προς το παρόν, αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια πειραματική διαδικασία και θα πρέπει να κλιμακωθεί για να μπορέσουμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο μαγνησίτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δέσμευση του άνθρακα (λαμβάνοντας CO2 από την ατμόσφαιρα και μόνιμα αποθηκεύοντας το ως μαγνησίτη) σε διάφορες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένης της τιμής του άνθρακα και της βελτίωσης της τεχνολογίας απομόνωσης, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι η επιστήμη μπορεί να το κάνει εφικτό».

Σχολιάζοντας, ο καθηγητής Peter Kelemen στο Παρατηρητήριο της Lamont Doherty Earth (New York) του Πανεπιστημίου Columbia University, δήλωσε:
"Είναι πραγματικά συναρπαστικό το γεγονός ότι η ομάδα αυτή έχει επεξεργαστεί τον μηχανισμό κρυστάλλωσης φυσικού μαγνησίτη σε χαμηλές θερμοκρασίες - όπως έχει παρατηρηθεί προηγουμένως - των δυνατοτήτων για επιτάχυνση της διαδικασίας είναι επίσης σημαντική, προσφέροντας δυνητικά μια καλοήθη και σχετικά φθηνή διαδρομή για την αποθήκευση άνθρακα και ίσως ακόμη και την άμεση απομάκρυνση του CO2 από τον αέρα ".

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..