Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

“Τα ετοιμοθάνατα Apache” και ποιοι τα έφεραν σ΄ αυτή την κατάσταση!


Γράφει ο Κων. Φράγκος
Εξοπλιστικά αγκάθια.Ο Ηγέτης είναι υπεύθυνος για ότι πράττει και ότι παραλείψει να πράξει.
Μάρκος Αυρήλιος.

Παραβιάζω ανοιχτές θύρες όταν επαναλαμβάνω ότι τα αντιαρματικά – επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 APACHE είναι τα καλλίτερα και ακριβότερα στον κόσμο. (Η αντίπαλος πλευρά έχει, επίσης, τέτοιου
τύπου Ε/Π αλλά κατώτερα των ημετέρων). Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει αρκετά ουχί απηλλαγμένα προβλημάτων συντήρησης.
• Ας κάνω λίγο flash-back, οπισθοπορία. Το 2008 είχε ωριμάσει η κατάσταση ανάγκης εκσυγχρονισμού των πρώτων 20 Ε/Π αυτού του τύπου. Η κατασκευάστρια εταιρεία BOEING πληροφόρησε το ελληνικό ΥΕΘΑ ότι μετά ορισμένο χρόνο (Αύγουστος 2011) κλείνει η γραμμή εκσυχρονισμού, το Ε/Π περνάει σε άλλο προηγμένο τύπο (ΑΗ64D) και όσα μέσα δεν εκσυγχρονισθούν θα έχουν σύντομα πρόβλημα ανταλλακτικών και αργότερα θα πρέπει να πωληθούν ως παλιοσίδερα!
• Ο τότε ΥΕΘΑ κ. Μεϊμαράκης αδιαφορών για τα πάντα άφησε να περάσει το ακανθώδες αυτό θέμα όπως και το έτερο της προμήθειας πυρομαχικών των πανάκριβων αρμάτων (1,7 δις €) στον επόμενο. Σίγουρη τακτική Ελλήνων Υπουργών επιπέδου.
• Ο επόμενος ήταν ο κ. Ε. Βενιζέλος της αυτής νοοτροπίας των προκατόχων του. Οι Αμερικανοί έστειλαν αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις στο ΓΕΣ/ΥΕΘΑ (Αρχηγός Στρατηγός Φρ. Φράγκος) το οποίο φρόντισε να εξασφαλίσει την πίστωση, ετοίμασε τον δέοντα φάκελο και αφού υπογράφηκε από όλη την ιεραρχία και τον ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη όδευσε στο Γραφείο του κ. Υπουργού για τελική υπογραφή. Εκεί «σίτευε» επί 2-3 μήνες, ο ΒΕΝΙ περί άλλων ετύρβαζε, αλλά διαβεβαίωνε τον Α/ΓΕΣ και τον Β΄ Υ/ΓΕΣ Στρατηγό κ. Δ. Λυμπέρη, ένα ακούραστο και αγωνιούντα αξιωματικό, ότι «Να, αύριο υπογράφω». Τον κ. Υπουργό επισκέφθηκε και ο τότε Πρέσβης των ΗΠΑ για να του υπογραμμίσει ότι θα ήταν πλήγμα για τον ελληνικό στρατό και το ΝΑΤΟ η αχρήστευση των ελικοπτέρων για τα οποία ο ελληνικός λαός έχει τόσα πληρώσει. Πάλι ο ΒΕΝΙ διαβεβαίωνε. Το ΓΕΣ ζήτησε παράταση, την πήρε, αλλά εις μάτην. Την παραμονή της εκπνοής της προθεσμίας ο Α/ΓΕΣ επισκέφθηκε τον κ. Υπουργό, του ανέλυσε ξανά την κρισιμότητα του θέματος αλλά ο ΒΕΝΙ χαμογελούσε. Τελικά δεν υπέγραψε. Ο φάκελος βρέθηκε στη γωνία ενός Γραφείου μαζί με 100αδα άλλων ανυπόγραφων ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ. Πλήρης ανευθυνότης. Γιατί δεν υπέγραψε αυτό ο πολυπράγμων Υπουργός, όπως έκανε το ίδιο και για τα πυρομαχικά αρμάτων; Εικασίες, υποθέσεις πολλές. Τώρα ο ΒΕΝΙ έχει ιδρύσει ένα ΚΥΚΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ, μαζεύει εκεί διάφορους ακαδημαϊκούς, αναλύει το πώς θα σωθεί αύριο η Χώρα και προβάλλεται από μερίδα του Τύπου! Ουδείς τον ενόχλησε. Ούτε ο πολυπράγμων κ. Καμμένος ανέφερε ποτέ το “κατόρθωμα” του συναδέλφου του. Αδελφάτο….
Τα 19 ελικόπτερα, για τα οποία το ΓΕΣ ψάχνει ανταλλακτικά στην Ολλανδία, εμιράτα και αλλαχού για να τα κρατήσει στη ζωή, θα «αποθάνουν» σύντομα. Αν ήταν εκσυγχρονισμένα θα ήταν μια σπουδαία δύναμη αποτροπής, ένας πολλαπλασιαστής ισχύος.
• Το ΓΕΣ, αυτή τη στιγμή, ερευνά με αγωνία το θέμα μήπως βρεθεί μια λύση, έστω μερικής αντιμετώπισής του.
 .militaire.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..