Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Τι θα συμβεί με τους ενταγμένους στο «Νόμο Κατσέλη» μετά τη λήξη ισχύος του…


Εκπνέει στο τέλος του χρόνου η ισχύς του νόμου Κατσέλη, με αποτέλεσμα να φουντώνουν τα σενάρια για το τι θα γίνει σε συνέχεια με τα σπίτια χιλιάδων πολιτών με κόκκινα δάνεια. Εν τω μεταξύ ο…«ορυμαγδός» με τα «ραβασάκια» από ξένες πολυεθνικές (funds) που αγόρασαν δάνεια
από ελληνικές τράπεζες, συνεχίζεται με τους δανειολήπτες να λαμβάνουν ειδοποιήσεις από Ιρλανδία, Λουξεμβούργο κ.α και παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών πρόλαβαν να «συμβιβαστούν» προφορικά με τις τράπεζες και να μειώσουν τα χρέη τους προς αυτές, τα «ξένα κοράκια» τους ζητούν να πληρώσουν το αρχικό ποσό του δανείου.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Μαλάκης και η τέως πρόεδρος αυτού κ. Κυριακή Κιούση, οι οποίοι αφενός βάζουν «τέλος» στην αγωνία όσων εντάχθηκαν ήδη στον Νόμο Κατσέλη, ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους και να βγει η απόφαση του ειρηνοδικείου, δεν κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους και αφετέρου επιβεβαιώνουν τον «ορυμαγδό» με τα ραβασάκια και τα «κόκκινα δάνεια» στα ξένα… «χέρια».



«ΑΙΣΙΟΔΟΞΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΛΟΓΩ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ»

Ειδικότερα ο κ. Μαλάκης για τον Νόμο Κατσέλη αναφέρει στην «Θ» ότι «όλος ο κόσμος περιμένει την παράταση. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση βέβαια μέχρι τώρα. Ενδεχομένως όμως, επειδή διανύουμε και μια προεκλογική περίοδο να έχουμε μια παράταση του νόμου. Όσοι έχουν ενταχθεί δεν κινδυνεύουν. Έχουν πλήρη κάλυψη από τον νόμο. Ακόμη και όσοι έχουν ξεκινήσει την
διαδικασία και είναι με προσωρινές διαταγές, επίσης δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αν δεν δοθεί παράταση, αιτήσεις δεν κατατίθενται από την εκπνοή του νόμου και έπειτα. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι θα παραταθεί, λόγω προεκλογικής περιόδου».



«ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ»

Αναφορικά με τις ξένες πολυεθνικές ο κ. Μαλάκης επισημαίνει ότι «τα κόκκινα δάνεια είναι μια ωρολογιακή βόμβα στο τραπεζικό μας σύστημα Βέβαια η κυβέρνηση είπε πρόσφατα, από ότι ακούσαμε, ότι θα γίνει ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Τώρα το πώς θα γίνει η ρύθμιση και με τι κριτήρια κλπ, είναι πράγματα για τα οποία αναμένουμε. Σας είπα και πάλι ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και όλα είναι πιθανά να συμβούν. Πάντως οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες και τους κάνουν προτάσεις, από όσο γνωρίζω. Βέβαια και πάλι οι προτάσεις αυτές που δέχονται, είναι δύσκολο να εκπληρωθούν. Ο δανειολήπτης που είναι ενταγμένος στον Νόμο Κατσέλη και έχει ξεκινήσει την όλη διαδικασία και αυτός κάποτε θα δεχθεί πρόταση από την τράπεζα. Αν δεν τον συμφέρει όμως η πρόταση δεν έχει λόγο να συνδιαλλαχθεί με την τράπεζα, αφού προστατεύεται από τον νόμο».



«ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΚΑΤΑΘΕΣΑΝΤΕΣ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ»

Από την πλευρά της η κ. Κιούση αναφέρει ότι «αν ο νόμος δεν πάρει παράταση, ίσως να αρχίσουν ειδικές ρυθμίσεις οι τράπεζες. Θα καλούν δηλαδή τον οφειλέτη και θα κάνουν ένα καλύτερο πακέτο ρύθμισης. Αν δεν γίνει και αυτό, τότε πολλά σπίτια θα βγουν στο σφυρί. Για όσους ήδη έχουν ενταχθεί στον νόμο, τα δικαστήρια θα συνεχιστούν. Τώρα έχει τροποποιηθεί ο νόμος, έγινε λίγο αυστηρότερος (ο Νόμος Σταθάκη) αλλά παρόλα αυτά, επειδή σε αυτά τα δικαστήρια συνήθως καταθέτουμε την αίτηση, παίρνουμε μια προσωρινή διαταγή μετά από ένα – δύο μήνες και στη συνέχεια ορίζεται η δικάσιμος, που είναι μακρινή (2020-2021-2022 κλπ), όλα αυτά θα γίνουν κανονικά. Δεν θα υποστούν κάποια συνέπεια οι ήδη καταθέσαντες αίτηση. Αυτών οι υποθέσεις θα ολοκληρωθούν κανονικά. Μετά την λήξη της ισχύος του νόμου, δεν θα κατατίθενται πλέον αιτήσεις. Πάντως εκείνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι τώρα με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη (του 2010), έχουν αυστηροποιηθεί τα πράγματα και πλέον δεν βγαίνουν με ευκολία αποφάσεις υπέρ του δανειολήπτη από τα ειρηνοδικεία. Υπάρχει μια αυστηρότερη πολιτική».



«Η ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ…ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΤΡΑΠΕΖΗΣ…»

Αναφορικά με τα ξένα funds η κ. Κιούση επισημαίνει ότι «έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια και τώρα έχεις πλέον να κάνεις και με αυτούς. Οι τράπεζες έχουν αλλάξει «χέρια» και αν κάποιος είχε ένα δάνειο σε κάποια τράπεζα η οποία έχει συγχωνευθεί, υπάρχει διάδοχος τράπεζα και η διάδοχος τράπεζα της…διαδόχου τραπέζης και υπάρχει μια δυσκολία. Τα δάνεια και το πώς αυτά πηγαίνουν σε ξένες πολυεθνικές έχει να κάνει με το τι διακανονισμούς κάνει η κάθε τράπεζα. Φυσικά και όταν μια τράπεζα έχει «χ» απαιτήσεις, τους πουλά στον «ανάδοχο» των δανειακών υποχρεώσεων, με όποιους όρους κρίνουν αυτοί σύμφωνους για την τράπεζα».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..