Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Η οικονομική κρίση… βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία

Άνθρωποι που ήρθαν αντιμέτωποι με την ανεργία, ανέπτυξαν έντονο στρες και ψυχολογικά προβλήματα ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, ενώ λόγω των ξαφνικών
αλλαγών στο τρόπο της ζωής τους αντιμετωπίζουν αδυναμία ικανοποιητικής κάλυψης των ψυχολογικών αναγκών και αισθάνονται ανασφάλεια.

Σύμφωνα με στοιχεία “ κατά το έτη των μνημονίων το ποσοστό αύξησης στη χρήση ψυχοφαρμάκων ξεπέρασε προηγούμενο και κυμάνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ .

Η αυξητική τάση που καταγράφεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα δημιουργεί έντονο προβληματισμό καθώς ποτέ στο παρελθόν, δεν είχαν καταγραφεί τόσο υψηλά ποσοστά στη χρήση ψυχοφαρμάκων.



Η χρήση των φαρμάκων, έχει εκτιναχθεί στα ύψη στα τελευταία πέντε χρόνια λόγο της μεταβολής που σημειώθηκε στην καθημερινότητα, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις από το 2013 έως το 2017, καταγράφεται αύξηση που φτάνει ακόμα το 70%!

Ενδεικτικά τα ποσοστά  αύξησης -κατά προσέγγιση- που καταγράφονται ανάμεσα στα πλέον γνωστά ψυχοφάρμακα, από το 2013 μέχρι και το 2017:

ΧΑΝΑΧ: 50%

LEXOTANIL: 30%

TAVOR: 40%

STILNOX: 70%

SEROTAX: 60%



Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις αγχολυτικών σκευασμάτων, που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση τα οποία διατίθενται τόσο από τα φαρμακεία όσο και μέσω του διαδικτύου και που αποτελούν, το τελευταίο βήμα, πριν την επίσκεψη σε γιατρό, για την αντιμετώπιση του άγχους, του στρες και της αϋπνίας.

Μάλιστα οι φαρμακευτικές εταιρείες, ανταποκρινόμενες στην αυξημένη ζήτηση, διαθέτουν όλο και περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, χάπια, σιρόπια, κάψουλες. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν ανοδική πορεία, που όπως διαφαίνεται θα συνεχιστεί και στο μέλλον, γι αυτό και η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται πλέον ως η νόσος της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..