Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Kαι η Ελλάδα Πρόεδρος!



Αύριο είναι μία μεγάλη μέρα για την μικρή μας Ελλάδα! Αύριο αναλαμβάνουμε την Προεδρία της Ευρώπης! Ναι χειροκροτήστε! Κραυγάστε δυνατά! Όμως ας ρίξουμε μία ματιά και στον ξένο τύπο. Η Βρετανική Telegraph γράφει στο άρθρο με τίτλο: Σαν μεθυσμένη πρωτοχρονιάτικη φάρσα η ελληνική προεδρία
 «Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν φημίζονται για το χιούμορ τους, όπως και οι Γερμανοί πολιτικοί ή οικονομικοί επικεφαλής της ευρωζώνης. Αλλά αν κάποιος περιπλανηθεί στην πλατεία Συντάγματος αυτές τις ημέρες μπορεί να σκεφτεί ότι κάποιος στην ευρωπαϊκή
ιεραρχία έχει μία αίσθηση αναστάτωσης», αναφέρει στην εισαγωγή του το άρθρο.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, πέντε χρόνια μετά τις μάχες σώμα με σώμα μεταξύ της ΕΛΑΣ και των διαδηλωτών κατά της λιτότητας, η πλατεία επισκευάζει τα μάρμαρά της. Αυτό δεν σημαίνει το τέλος των χρόνων της λιτότητας στην Ελλάδα, αλλά την αρχή για αυτό που πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι ήταν μία μεθυσμένη πρωτοχρονιάτικη φάρσα από κάποιον στο πρωτόκολλο των Βρυξελλών ή το τμήμα σχεδιασμού», συνεχίζει.
Και διερωτάται ο αρθρογράφος: «Γιατί, τελικά, η υπερχρεωμένη Ελλάδα να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, έπειτα από πέντε χρόνια που γονάτισε ολόκληρο το ευρωπαϊκό πρότζεκτ;»
«Η απάντηση, όπως τα περισσότερα πράγματα στις Βρυξέλλες, είναι γραφειοκρατική: η προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ είναι κυλιόμενη και περνά ανάμεσα στα 28 μέλη του μπλοκ κάθε έξι μήνες. Αλλά, τεχνικά, η χώρα που έχει τα ηνία κάνει λίγα περισσότερα περά από τη διοργάνωση ευρωπαϊκών συνόδων, οι επόμενοι έξι μήνες θα φανούν στους Έλληνες ως μία σημαντική ευκαιρία για προώθηση στην Ευρώπη μίας αναπτυξιακής ατζέντας, την ώρα που προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση», συνεχίζει.
Άλλοι παρόλα αυτά βλέπουν την ελληνική προεδρία σαν «το κακό παιδί στο τελευταίο θρανίο που κάνει τον σχολικό επιστάτη». «Είναι εκπληκτικά παράδοξο. Η ΕΕ υπολογίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να κυβερνήσει τον εαυτό της και την έχει παραδώσει στην τρόικα. Τώρα της έδωσαν την προεδρία της ΕΕ, λέει ο Ντάνιελ Χάναν, βρετανός βουλευτής των Τόρι και ευρωσκεπτικιστής.
Στη συνέχεια, η Telegraph αναφέρεται στην Άγκελα Μέρκελ, την οποία πολλοί Έλληνες έχουν παρομοιάσει με τον Χίτλερ. Τουλάχιστον 14 σύνοδοι αναμένεται να διοργανωθούν στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, κάτι που σημαίνει περισσότερα ταξίδια για γερμανούς υπουργούς στη χώρα, όπου αναμένεται να προσελκύσει διαδηλωτές.
Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα κάνει λόγο για τη φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας παρά το ιστορικό πλεόνασμα που πέτυχε η χώρα φέτος, η φοροδιαφυγή -που θεωρείτο πατριωτικό καθήκον ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία- φαίνεται ότι βρίσκεται στο ελληνικό DNA, παραθέτοντας την περίπτωση του Μιχάλη Λιάπη.
Ακόμη, ο αρθρογράφος αναφέρεται και στο ενδεχόμενο εκλογών, σημειώνοντας ότι «η παρούσα κυβέρνηση που έχει υπογράψει μέτρα λιτότητας, είναι τόσο καλή όσο περίμενε η τρόικα. Εκλογές την άνοιξη μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τα αντιμνημονιακά κόμματα της Αριστεράς να πάνε το πρόγραμμα πίσω».

Κλείνοντας, το δημοσίευμα παραθέτει τη δήλωση του Άναντ Μένον, ειδικού σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ο οποίος επισημαίνει: «Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες είναι να αποκαταστήσουν την φήμη τους με την αποτελεσματική προεδρία και με το να δείξουν ότι μπορούν να οδηγήσουν ένα σκληρό πλοίο».
Ο Γερμανικός τύπος από την άλλη δείχνει λίγο πιο αισιόδοξος: Με αυτοπεποίθηση, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όποιος είναι πνιγμένος σε χρέος 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, δε χρειάζεται να λάβει τίποτα άλλο υπόψη του», σχολιάζει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Αυτό είναι το μήνυμα της συνέντευξης που έδωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δε ζητά μόνο νέες ενισχύσεις με τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων και μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής, αλλά αυτές οι επιθυμίες είναι γαρνιρισμένες με τις επιθέσεις κατά των πιστωτών.     Την αρμόδια για τον έλεγχο του προγράμματος "τρόικα" του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνει ότι δεν τη θεωρεί δημοκρατική. Το μερίδιό της έχει, επίσης, η Γερμανία, διότι δέχεται μόνο το ιδανικό για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ κι αυτό τη δυσκολεύει να αναγνωρίσει το δικαίωμα των Νοτίων για μια διαφορετική προσέγγιση. Δυστυχώς, ο Βενιζέλος δε φοβάται ότι τα λόγια του θα μπορούσαν να εμποδίσουν την περαιτέρω προθυμία για βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος επισημαίνει ποιον έχει στο χέρι του. Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ πιθανή απειλή για το Γερμανό φορολογούμενο. Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα κατά το πέμπτο έτος της κρίσης του ευρώ»
Ενώ η Die Welt μας λέει ότι η ελληνική προεδρία θα προωθήσει «γερμανικούς» στόχους. η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι η επιτυχής άσκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας έχει μεγάλη εσωπολιτική σημασία, ωστόσο «σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής δεν μπορεί να επιβληθεί τίποτα το οποίο δεν επιθυμούν οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης».

H Welt θεωρεί μεν ότι υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις από προεδρία σε προεδρία. Όπως εκτιμά, όμως, υπάρχει πάντα «μία πράξη εξισορρόπησης: Τα θέματα πρέπει να αρέσουν στην πλειοψηφία της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προωθούνται υπάκουα τα μεγάλα θέματα των κύριων παικτών».

Σύμφωνα με την Die Welt, «ο πυρήνας της "ελληνικής" ατζέντας είναι στην πραγματικότητα γερμανικός: Πρόκειται για την προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης. Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης είναι ο στόχος που αναφέρεται συχνότερα στο επίσημο κείμενο του ελληνικού προγράμματος. Φυσικά παρουσιάζεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ως καθαρά ελληνική πολιτική, όμως σε κάθε περίπτωση αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες». Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, μιλώντας στην εφημερίδα του Βερολίνου, τόνισε ότι «οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας είναι κατά 100% συμβατοί με τις προτεραιότητες της ΕΕ». Η Die Welt εκτιμά ότι ακόμη και τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής ή της ανεργίας των νέων, τα οποία φαντάζουν ελληνική υπόθεση, αποτελούν επείγουσες προτεραιότητες της ΕΕ. Η σημαντικότερη λειτουργία της ευρωπαϊκής προεδρίας είναι «ψυχολογικής φύσης» αποφαίνεται η Die Welt.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..