Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Η Google δημιουργεί προβλήματα στην Ευρώπη

Οταν πριν από μερικές ημέρες ο Χοακίν Αλμούνια έκλεινε το κεφάλαιο Google, ανακοινώνοντας ότι η νέα πρόταση του ιντερνετικού κολοσσού μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού για τον οποίο την κατηγορούσαν, λογάριαζε χωρίς τον «ξενοδόχο».Οταν πριν από μερικές ημέρες ο Χοακίν Αλμούνια έκλεινε το κεφάλαιο Google, ανακοινώνοντας ότι η νέα πρόταση του ιντερνετικού κολοσσού μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού για τον οποίο την κατηγορούσαν, λογάριαζε χωρίς τον «ξενοδόχο».

Οπως προκύπτει από τις Βρυξέλλες, στους κόλπους της Επιτροπής έχει ξεσπάσει μια άνευ προηγούμενου κόντρα με επίκεντρο τη σπουδή του επιτρόπου Ανταγωνισμού να κλείσει το θέμα. Σε μια πολύ σπάνια δημοσιοποίηση της έντασης μεταξύ επιτρόπων, ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ ανακοίνωσε ότι το «θέμα δεν έχει κλείσει» και ότι «η έκβαση παραμένει ανοιχτή». Ο Αλμούνια είχε παραδεχτεί ότι η συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε παρουσιάσει στα μέλη της Κομισιόν την τελευταία πρόταση της Google, ήταν «θυελλώδης», ωστόσο δεν είχε αφήσει να φανεί πως υπάρχει περιθώριο αναθεώρησης της απόφασής του. Σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται όμως ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.
Το ένα τρίτο των επιτρόπων φέρονται να διαφωνούν με την απόφαση να επιτευχθεί συμφωνία με τη Google και να τεθεί έτσι ένα πρόωρο, κατά τη γνώμη τους, τέλος σε μια διαδικασία που διαρκεί περίπου τρία χρόνια.Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην υπόθεση είναι ότι με τον συμβιβασμό του Αλμούνια, η Google γλιτώνει ένα πρόστιμο ύψους 5 δισ. δολαρίων, κάτι που ενοχλεί αρκετούς στις Βρυξέλλες.
Με τον Ετινγκερ φαίνεται ότι συντάσσονται και άλλα ηχηρά ονόματα της Κομισιόν, εννέα στο σύνολο, που το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την απόφαση του Αλμούνια και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τη διαδικτυακή εταιρεία. «Είχαμε μια πολύ μακρά διαβούλευση, που δείχνει ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα και πολλές ακόμη ανησυχίες τα οποία ο αρμόδιος επίτροπος θα πρέπει να λάβει υπόψη του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Μπαρνιέ, περιγράφοντας τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την υπόθεση Google και υποστηρίζοντας επί της ουσίας τη θέση του Ετινγκερ. Ανάλογες αντιρρήσεις φέρεται να έχει εκφράσει σε στενό κύκλο η Βιβιάν Ρέντινγκ, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης.
Η Ρέντινγκ έχει συγκρουστεί στο παρελθόν με την Google, όταν σχεδίαζε την αναθεώρηση της προστασίας δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν βλέπει με καλό μάτι μια «ευνοϊκή» συμφωνία για τη συγκεκριμένη εταιρεία που θα τη δεσμεύει μόνο για τα επόμενα 5 χρόνια. Φέρεται, δε, αποφασισμένη να μην επιτρέψει στον Αλμούνια να ολοκληρώσει τη συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι άλλοι επίτροποι που διαφωνούν, οι οποίοι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για αρκετούς μήνες, ακόμη και να ακούσουν τις ενστάσεις των 14 εταιρειών που είχαν προσφύγει κατά της Google.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..