Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Τα X-Files της πρώτης δημοσκόπησης για τον Δήμο Αθηναίων.



Σεραφείμ Κοτρώτσος:

Πώς ο Καμίνης παίρνει 20% όταν τα κόμματα που τον υποστηρίζουν δεν ξεπερνούν το 8%; Γιατί η ΝΔ μένει αλώβητη παρά τη διάσπαση; Τι συμβαίνει και βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα Σακελλαρίδη;

H Kontra News χαρακτηρίζει, σήμερα, «μαϊμού» τη δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis που παρουσίασε ο
ιστότοπος TheToc.gr για την υποψηφιότητες στον Δήμο Αθηναίων. Βαριά κατηγορία για την εταιρεία, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις υποτίθεται ότι διέπονται από κανόνες επιστημονικής αξιοπιστίας. Επειδή, όμως, άπαντες γνωρίζουν πως εύκολα μια δημοσκόπηση μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο χειραγώγησης του εκλογικού σώματος – το έχουμε δει πλειστάκις κατά το παρελθόν-, φυσικό είναι αρκετοί να διατηρούν επιφυλάξεις.

Ας σταθούμε, λίγο, στους αριθμούς και τα δεδομένα για να προσεγγίσουμε τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση και, ίσως, οποιαδήποτε άλλη ακολουθήσει.

1. Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, η κατάταξη των μεγαλυτέρων κομμάτων στο εκλογικό σώμα της Α" Αθηνών ήταν η ακόλουθη: ΝΔ 30,92% (89,050 ψηφοφόροι), ΣΥΡΙΖΑ 26,96% (77.637), ΠΑΣΟΚ 8,72% (25.121), Χ.Α 7,81% (22.486) και ΔΗΜΑΡ 7,37% (21.218).

2. Σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση (Ιανουάριος 2014) τα ποσοστά των κομμάτων στην Πρόθεση Ψήφου εμφανίζονται ως εξής: ΝΔ 19%, ΣΥΡΙΖΑ 19,8%, Χ.Α 10,5%, Αν.Ελ 4,3%, ΠΑΣΟΚ 3,8%, ΔΗΜΑΡ 3,7%

Παρότι κάποιοι θα υποστηρίξουν πως είναι αδόκιμο να συγκρίνονται αποτελέσματα δημοτικών εκλογών με εκείνα στις εθνικές, πρέπει να σημειωθεί πως:

Πρώτον, εξαιτίας της τακτικής των κομμάτων και των «ηχηρών» υποψηφιοτήτων αλλά και λόγω της κρισιμότητας της πολιτικής συγκυρίας, το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος θα επιλέξει όχι μόνο με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά αλλά και με προφανή σκοπό να επιβραβεύσει ή, κυρίως, να διαμαρτυρηθεί.

Δεύτερον, δεν φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των έως τώρα γνωστών υποψηφίων κάποιο πρόσωπο που η «λάμψη» του να υπερβαίνει κατά πολύ την επιρροή των κομμάτων που τον στηρίζουν.

Ως εκ τούτου παρατηρούμε:

- Ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης εμφανίζεται με ποσοστό προτίμησης 20%. Τον στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ (μικρότερα κόμματα και κινήσεις όπως η Δράση δεν έχουν αποτύπωμα στον εκλογικό χάρτη για να προσμετρηθούν), το άθροισμα των οποίων στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ήταν περίπου 16% αλλά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνούν το 8%. Άρα, πρέπει να υποθέσει κανείς πως ο Γιώργος Καμίνης είναι ένας τόσο επιτυχημένο δήμαρχος που τριπλασιάζει περίπου το ποσοστό των κομμάτων που τον υποστηρίζουν. Ενδιαφέρον εάν συμβαίνει...

- Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι, κατά τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, μία παταγωδώς αποτυχημένη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα. Πως να εξηγηθεί αλλιώς ότι η επιρροή του περιορίζεται περίπου στο 1/3 της εκλογικής επιρροής του κόμματός στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια; Να σημειωθεί πως το ίδιο ποσοστό με αυτό που η δημοσκόπηση αποδίδει στο νεαρό Σακελλαρίδη είχε επιτύχει ο «μέντοράς» του Τσίπρας πριν πολλά χρόνια όταν ήταν υποψήφιος για τον Δήμο κι όταν το κόμμα του δεν ξεπερνούσε πανελλαδικά το 4,5%!

- Η Ν.Δ με δύο υποψηφίους -Κακλαμάνης και Σηλιωτόπουλος- λαμβάνει αθροιστικά 27%, άρα περίπου διατηρεί το εκλογικό της ποσοστό του Ιουνίου του 2012. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο, οι προσωπικότητες των δύο είναι τόσο ισχυρές που απορροφούν σχεδόν ολόκληρη τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την κυβερνητική πολιτική Σαμαρά. Υπερφορολογημένοι δημότες, σε ένα ιστορικό κέντρο όπου εξακολουθεί να «βασιλεύει» το παραεμπόριο και η εγκληματικότητα, με δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και μαγαζιά να έχουν κλείσει δεν αισθάνονται την ανάγκη να «μαυρίσουν» την κυβέρνηση αλλά γοητεύονται από το μήνυμα περί «νέας αισθητικής για την Αθήνα» του Άρη Σπηλιωτόπουλου και την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία του Νικήτα Κακλαμάνη. Παράξενο; Κατά τη δημοσκόπηση καθόλου.

- Η Χ.Α με την υποψηφιότητα Κασιδιάρη φαίνεται ότι αυξάνει τα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του 2012 και διαπιστώνεται αναλογία μεταξύ του ποσοστού του υποψηφίου της στη δημοσκόπηση της Metron Analysis με το ποσοστό που εμφανίζει η Χ.Α στην Πρόθεση Ψήφου άλλων πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

Συμπεράσματα με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης:

Πρώτον, η Ν.Δ αντέχει. Δεν την επηρρεάζει η κυβερνητική πολιτική, δεν την επηρρεάζει η εικόνα της Αθήνας και, κυρίως, δεν την επηρρεάζει αρνητικά η διάσπαση με τις δύο υποψηφιότητες. Παράξενο; Καθόλου κατά τη δημοσκόπηση.

- Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να υποστεί πανωλεθρία. Ενώ η πλειοψηφία θεωρεί ότι θα γίνει κυβέρνηση, ενώ προηγείται στην Α" Αθηνών ενώ τον Ιούνιο του 2012 ήταν 4 μονάδες πίσω από τη Ν.Δ, ο υποψήφιος δήμαρχος που είναι και προσωπική επιλογή του αρχηγού προσελκύει μόνο 1 στις 3 ψήφους που έλαβε το κόμμα πριν περίπου δύο χρόνια. Παράξενο; Καθόλου κατά τη δημοσκόπηση.

- Τρίτον, σε όλα αυτά πρέπει να υπολογίσει κανείς και το 5% που φαίνεται να λαμβάνει ο «ποδηλάτης» και οικολόγος κ. Αμυράς. Πόθεν προέρχεται αυτό το ποσοστό. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος κινείται «ιδεολογικά» στον χώρο της ΔΗΜΑΡ, θα περίμενε, λοιπόν, να «ξύνει» την υποψηφιότητα Καμίνη. Δεν συμβαίνει, απ" ότι φαίνεται, κάτι τέτοιο.

Που καταλήγει κανείς; Ή κάτι περίεργο και ανεξερεύνητο συμβαίνει στα υπόγεια κοινωνικά ρεύματα της Α" Αθηνών ή κάποιες δημοσκοπήσεις μετατρέπονται σε X- Files. Εκτός εάν έχουν δίκιο όσοι παραπέμπουν στον ...ζωολογικό κήπο και δη στα κλουβιά των πιθηκοειδών...

Υ.Γ Όλα τα παραπάνω απαντώνται εάν υποστηρίξει κανείς ότι ο Γιώργος Καμίνης είναι ένας τόσο επιτυχημένος δήμαρχος που οι Αθηναίοι θέλουν να παραμείνει στο μέγαρο της πλατείας Κοτζιά. Συμβαίνει, όμως, αυτό; Σκεφθείτε το...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..