Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Έτσι αντιστεκόμαστε στην Μοσάντο και στα άνομα σχέδια των πολυεθνικών. Οι Έλληνες δείχνουν το δρόμο.



Ντομάτα, κόκκινη και πράσινη πιπεριά, μελιτζάνα άσπρη και μαύρη, κολοκυθάκια, καρπούζι και πεπόνια, σπόροι από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες, διαδίδονται από χέρι σε χέρι και αποκτούν όλο και περισσότερους φίλους. Άλλωστε καλλιεργώντας την τροφή μας, καλλιεργούμε
την υγεία μας, είπε ο υπεύθυνος της ομάδας του Πελίτι Κομοτηνής Νίκος Δομπάζης, συμμετέχοντας στο ανοιχτό σπορείο του Πελίτι, που διοργανώθηκε στην πόλη μας το πρωί της Κυριακής 23 Μαρτίου. Το κάλεσμα συμμετοχής που απεύθυνε η ομάδα του Πελίτι στο ανοιχτό σπορείο στην αυλή του αναψυκτηρίου του θερινού θεάτρου Κομοτηνής, είχε μεγάλη ανταπόκριση «καλούμε τους καλλιεργητές να έρθουν με τα σακουλάκια ή κυπελάκια τους έτοιμα και γεμάτα χώμα κι εμείς θα βάλουμε σε αυτά σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών από ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και άλλα. Μαζί με τους σπόρους θα μοιραστούμε την εμπειρία και τις γνώσεις μας για όσους δεν γνωρίζουν πως να φτιάχνουν το δικό τους σπορείο και να μεγαλώσουν τα φυντάνια που θα μπουν στον κήπο τους», ανέφερε το κάλεσμα και εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να προμηθευτούν σπόρους από ντόπιες ποικιλίες, όπως ντομάτα, κόκκινη και πράσινη πιπεριά, μελιτζάνα άσπρη και μαύρη, κολοκυθάκια και πολλά ακόμα.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να κατανοήσει ο κόσμος την ανάγκη για διατροφική αυτάρκεια, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον διατηρούμε ζωντανές τις ντόπιες ποικιλίες, τις καλλιεργούμε και τις διαδίδουμε, κόντρα στα καρτέλ των τροφίμων. Σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Δομπάζης, «η νομοθεσία που υπήρχε μέχρι σήμερα στραγγάλιζε τις ντόπιες ποικιλίες και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίον χάθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ντόπιων ποικιλιών, περίπου το 97%. Επιδίωξη πρέπει να είναι οι παραδοσιακές ποικιλίες να καλλιεργούνται ελεύθερα από τους καλλιεργητές και τους παραγωγούς, να ανταλλάσσονται και να πωλούνται και τα φυτώρια που σήμερα δε μπορούν να πωλήσουν υβρίδια να καταφέρουν να πωλήσουν». Όπως έκανε γνωστό ο κ. Δομπάζης, «οι παραδοσιακές ποικιλίες διαφέρουν από τα υβρίδια, γιατί μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο για να καλλιεργήσουμε τα λαχανικά μας την επόμενη χρονιά. Αυτό με τα υβρίδια δε γίνεται. Πρέπει κάθε χρόνο να αγοράσουμε τα φυτά», ανέφερε σχετικά, διαπιστώνοντας ότι ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται συνεχώς. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης, οι απαιτήσεις σε σπόρους, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..