Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

«Λυγίζει» ο Δαυίδ του Μιχαήλ Αγγελου μετά από 510 χρόνια. Τςτςτςτςτς προχειροδουλειές! Όταν κάνανε οι Αρχαίοι Έλληνες κτήριο κάναν ασφαλιστήριο για 2500 χρόνια!

«Λυγίζει» ο Δαυίδ του Μιχαήλ Αγγελου


Εντονες ανησυχίες εκφράζουν ιταλοί επιστήμονες για ένα από τα αριστουργήματα της αναγεννησιακής γλυπτικής που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ του 1501-1504 από τον Μιχαήλ Άγγελο, καθώς κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω... αδύναμων αστραγάλων.  Αυτό που εδώ και χρόνια απασχολεί τους ειδικούς είναι ότι το μαρμάρινο άγαλμα που εδώ και 500 χρόνια στέκεται αγέρωχο και θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα της τέχνης, μπορεί να έχει υποστεί δομικές ζημιές, αναφέρει η
βρετανική Telegraph. Το πώς; Χιλιάδες κόσμος από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης επισκέπτονται καθημερινά το άγαλμα και με το πέρασμα των εκατοντάδων ετών τα βήματά τους σε συνδυασμό με τους θορύβους από την εξωτερική κίνηση έχουν προκαλέσει τριγμούς στο άγαλμα, επισημαίνουν ειδικοί από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας και το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Επίσης, η όχι και τόσο καλής ποιότητας μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε για τη φιλοτέχνηση του Δαβίδ, του βιβλικού προσώπου που νίκησε των Φιλισταίο γίγαντα Γολιάθ, καθ έγινε βασιλιάς του Ισραήλ και της Ιουδαίας, θεωρείται ότι έχει παίξει το δικό του ρόλο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άγαλμα.

Οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι υπάρχει άμεσως κίνδυνος να καταρρεύσει το γλυπτό, ωστόσο ένας ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να γκρεμίσει τον μαρμάρινο βασιλιά.

Για να ανακαλύψουν το πόσο επικίνδυνες ρωγμές θα μπορούσαν να στοιχίσουν τη μακροζωία του αγάλματος, οι ειδικοί κατασκεύασαν αντίγραφα των αστραγάλων του Δαυίδ και τους εξέθεσαν σε διάφορες συνθήκες πίεσης, αναφέρει το Discovery.

«Μικροσπασίματα είναι ορατά στον αριστερό αστράγαλο και στον κορμό του δέντρου (που στηρίζει μέρος από το βάρος του Δαβίδ), απειλούν την σταθερότητα του γλυπτού», προειδοποίησε με ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών της Ιταλίας.

Οι ρωγμές είναι γνωστές στους επιστήμονες εδώ και αρκετό καιρό, σημείωσε το Discovery. Στην Εφημερίδα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Τζιάκομο Κόρτι, ερευνητής του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών και Γήινων Πόρων έγραψε ότι οι ρωγμές διαπιστώθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ του 1852 και 1872 και σήμερα είναι πιο εκτεταμένες σε σχέση με το 1872.

Ωστόσο, σήμερα η διεύθυνση της Γκαλερία της Ακαδημίας στη Φλωρεντία, όπου φιλοξενείται το άγαλμα, εμφανίζεται καθησυχαστική.

«Ακόμα και αν γίνει σεισμός 5 ή 5,5 Ρίχτερ, ο Δαβίδ θα είναι ο τελευταίος που θα πέσει» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του μουσείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..