Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Σάλος από τη φωτογραφία Βρετανού στρατιώτη που ποζάρει δίπλα σε νεκρό Ταλιμπάν

Σάλος από τη φωτογραφία Βρετανού στρατιώτη που ποζάρει δίπλα σε νεκρό Ταλιμπάν


Σάλο έχει προκαλέσει η φωτογραφία που ήρθε στη δημοσιότητα και απεικονίζει έναν βρετανό στρατιώτη στο Αφγανιστάν που ποζάρει δίπλα με υψωμένο τον αντίχειρά του δίπλα σε έναν νεκρό Ταλιμπάν. Ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργίου Άμυνας χαρακτήρισε απράδεκτη την ενέργεια του στρατιώτη.

Η φωτογραφία, η οποία έχει
επιβεβαιωθεί ως γνήσια, λήφθηκε το 2012 στο στρατόπεδο Μπαστιον στην Χελμάντ, μετά από ανταλλαγή πυρών που στοίχισε τη ζωή δύο αμερικανών πεζοναυτών και περισσοτέρων από δέκα Ταλιμπάν.


Δύο εικόνες δείχνουν τον στρατιώτη, μέλος της μοίρας της RAF με βάση το στρατόπεδο Μπαστιόν, να υψώνει τον αντίχειρά του -ως μία κίνηση επιδοκιμασίας- δίπλα στο πτώμα του μαχητή Ταλιμπάν.

Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη κακοποίησης ή σύλησης του πτώματος ή κάποιου είδους ταπείνωσης σχετικά με την μεταχείριση των κρατουμένων της φυλακής του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ, η οποία οδήγησε σε νέο κύμα βίας κατά των αμερικανικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους.

Η μοίρα δεν βρίσκεται πλέον στο Αφγανιστάν και οι περισσότερες από τις βρετανικές δυνάμεις που έχουν παραμείνει δεν είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί παραβίαση του νόμου περί ενόπλων συγκρούσεων, ωστόσο ο στρατός ελπίζει ότι θα εξεταστεί αν ο νεαρός έκανε κάτι χαζό κυριευμένος από την αδρεναλίνη μετά τη μάχη.

Εκπρόσωπος της RAF δήλωσε: «Ακατάλληλες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές από τις ένοπλες δυνάμεις. η RAF χειρίζεται με εξαιρετική σοβαρότητα αυτό το περιστατικό και έχει ξεκινήσει έρευνα από τη στρατονομία. Καθώς αυτό το περιστατικό αποτελεί αντικείμενο εν εξελίξει έρευνας, δεν θα ήταν δόκιμο να γίνει κάποιο σχόλιο αυτή τη στιγμή».

Το BBC έδωσε στη δημοσιότητα τις εικόνες το βράδυ της Παρασκευής λέγοντας ότι για πρώτη φορά αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα LiveLeak.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι περιήλθαν στην κατοχή του τον Απρίλιο. Τα δύο μέλη της RAF - ο στρατιώτης της φωτογραφίας και εκείνος που τράβηξε τη φωτογραφία- παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..