Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Νέα δικαστική απόφαση για αντισυνταγματικότητα της αυτόφωρης σύλληψης για χρέη



Δικαστικό "πλήγμα" δέχθηκε η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για χρέη προς το δημόσιο, καθώς ακόμα ένα δικαστήριο τάχθηκε...

υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου.

Συγκεκριμένα, μετά το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων αποφάνθηκε ότι η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις οφειλών προς
το δημόσιο είναι αντίθετη στο Σύνταγμα.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 2/5/2014, ημέρα κατά την οποία δικαζόταν ένας επιχειρηματίας, ο οποίος είχε συλληφθεί για οφειλές, ύψους 580.000 ευρώ προς το δημόσιο και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η αυτόφωρη σύλληψη και διαδικασία για χρέη προς το δημόσιο και παρέπεμψε την εκδίκαση της υπόθεσης σε τακτική δικάσιμο.

Όπως αναφέρει το epirusgate.blogspot, το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλλε η δικηγόρος Ιωαννίνων και συνήγορος υπεράσπισης, Μαρία-Ελισσάβετ Νούτση, περί απαραδέκτου της σχετικής διαδικασίας.

Η δικηγόρος τόνισε, κατά την υποβολή της ένστασής της, ότι οι σχετικές διατάξεις του ν. 3943/2011, που χαρακτηρίζουν διαρκές το αδίκημα μη καταβολής χρεών στο δημόσιο, είναι αντίθετες στα άρθρα 5 παρ. 1 και 7 παρ. 1 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.

Η συνήγορος υπεράσπισης, επίσης, επικαλέστηκε και την υπ'αριθμ. 196/2014 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κατερίνης, η οποία, επίσης, είχε κρίνει αντισυνταγματική την αυτόφωρη σύλληψη για χρέη προς το δημόσιο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-5-2014 από directNEWS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..