Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Σεραφείμ Κοτρώτσος: Ο Πειραιάς ως "πολιτικό εργαστήριο".


Τα "του Πειραιώς" δεν τα γνωρίζω σε βάθος. Τα παρακολουθώ, ωστόσο, χρόνια, κυρίως μέσα από τις περιγραφές φίλων που ασχολούνται με τα κοινά στο Μεγάλο Λιμάνι. Όσα συμβαίνουν, όμως, ενόψει εκλογών έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που να μετατρέπουν την εκλογή δημάρχου σε ένα "πολιτικό εργαστήριο"

Πρώτη παρατήρηση: σε κανένα άλλο "μεγάλο
λιμάνι" δεν υπήρξε υποψήφιος εκ της σαρκός της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. "Χρίσματα" δίνονται στο παρασκήνιο, δεν διανοήθηκαν, όμως, ποτέ η Μάντσεστερ ή η Μπάρτσα ή η Μαρσέϊγ να έχουν ανοικτά δικό τους υποψήφιο.

Δεύτερη παρατήρηση: δεν γνωρίζω άλλη περίπτωση, ένας κομματικός υποψήφιος (Μιχαλολιάκος) να τυγχάνει τέτοιας απαξίας από στελέχη του κόμματός του. Μπορεί η συμπεριφορά του Μιχαλολιάκου απέναντι στον Ολυμπιακό να ήταν (τουλάχιστον) προβληματική, όμως, θα περίμενε κανείς ψυχραιμότερη στάση από τη ΝΔ, όταν λίγο καιρό πριν ο ίδιος ο Σαμαράς συναντούσε τον νυν δήμαρχο και του ανέθετε την κομματική εντολή να υπερασπιστεί τα...τείχη. Όμως, όλοι οι τοπικοί κομματικοί φεουδάρχες έσπευσαν να υποστηρίξουν ενεργά ή σιωπηρά την υποψηφιότητα Μώραλη.

Τρίτη παρατήρηση: Η ηγεσία της ΝΔ ουδέποτε αντέδρασε σ '  αυτό που μοιάζει περίπου βέβαιο. Να υποστεί, δηλαδή, πανωλεθρία ο κομματικός της υποψήφιος. Προτιμά να χάσει "πανηγυρικά" τον δεύτερο δήμο της χώρας (με νίκες Μπουτάρη και Καμίνη, ίσως και Σγουρού χάνει όλα τα "διακυβεύματα" στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση) παρά να αντιτεθεί στην υποψηφιότητα Μώραλη. Ενδεικτικό του πως τα πολιτικά υποσυστήματα γονυπετώς αποδέχονται την "ισχύ".

Τέταρτη παρατήρηση: Ο πανίσχυρος εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης που κατέρχεται υποψήφιος στο πλευρό του Γ. Μώραλη δηλώνει πως δεν θέλει να γίνει "Μπερλουσκόνι". Εάν ήθελα, λέει, θα έκανα, κι εγώ, το Ποτάμι, την Ελιά ή τη Νέα Ελλάδα. Το μήνυμα είναι σαφές και δεν απευθύνεται ούτε στον Σταύρο Θεοδωράκη, ούτε στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στον Αντώνη Σαμαρά απευθύνεται.

Μέσα σ'  όλα αυτά υπάρχει, βεβαίως, κι ο Πειραιάς (;). Θα είναι καλός δήμαρχος ο Μώραλης; Αυτό ουδείς μπορεί να το προβλέψει. Προσωπικά δεν βρίσκω λόγους να ισχυριστώ ότι θα είναι χειρότερος από τον Μιχαλολιάκο ή τον Φασούλα. Μάλλον καλύτερος θα είναι. Θα έχει ισχυρή βοήθεια, τον Ολυμπιακό στο πλευρό του και, πιθανώς, αρκετά κονδύλια και ισχυρή βούληση.

Κι αν θυμικά έσπευδα να τοποθετηθώ θα έλεγα πως μεταξύ Μιχαλολιάκου και Μώραλη, καλύτερος είναι ο δεύτερος. Τουλάχιστον δεν προέρχεται από τον κομματικό σωλήνα.

Όμως, επιμένω, αυτό που είναι πιθανό να συμβεί στον Πειραιά είναι πολιτικό case study. Μια υπόθεση καθαρά πολιτική και κοινωνική κρίνεται εκτός του πεδίου της πολιτικής. Η δε κοινωνία μάλλον θα αποφασίσει με άλλα κριτήρια από εκείνα που αφορούν την καθαριότητα και άλλα τοπικά ζητήματα.

Η διαφαινόμενη νίκη Μώραλη έναντι του Μιχαλολιάκου θα αποτελέσει πρόκριμα και για άλλα; Αυτό είναι το ερώτημα.

Και μην με ρωτήσετε τι είναι καλύτερο ή χειρότερο. Δεν ξέρω...



ΥΓ: Μου λένε, βεβαίως, κάποιοι πως "τα πράγματα δεν είναι πάντοτε όπως φαίνονται". Και με ρωτούν: τι θα γίνει εάν, τελικά, περάσει στον δεύτερο γύρο ο Μιχαλολιάκος κι όχι ο Μώραλης. Απάντηση: τότε, διαβάστε το παραπάνω άρθρο...ΑΝΑΠΟΔΑ. Κατανοητό;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..