Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Πυρηνικοί κωδικοί σε δισκέτες του '70

Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζουν δύο από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις φύλαξης πυρηνικών. Χτίστηκαν τη δεκαετία του '60 και η καθεμία έχει 450 πυρηνικές κεφαλές, 20 φορές ισχυρότερες από τη βόμβα


Κωδικοί για την εκτόξευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές αποθηκευμένοι σε δισκέτες από τη δεκαετία του '70, αναλογικό σύστημα τηλεπικοινωνιών, τηλέφωνα τα οποία συχνά δεν λειτουργούν καν, πόρτα ασφαλείας που οδηγεί στο κέντρο ελέγχου εκτός λειτουργίας εξαιτίας ενός «σπασμένου» εξαρτήματος, αξιωματικοί υπεύθυνοι για
την εκτόξευση πυρηνικών που έκλεψαν στις εξετάσεις τους, ανώτατοι αξιωματικοί που έκλεβαν στον τζόγο ή έπιναν ό,τι πίνεται και αξιωματικοί που απέτυχαν να περάσουν τη δοκιμασία απόκρουσης εισβολέων σε αποθήκη φύλαξης πυρηνικών κεφαλών.
Αυτή είναι η εικόνα της Δύναμης των διηπειρωτικών πυραύλων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και δύο από τις μεγαλύτερες βάσεις φύλαξης πυρηνικών - βάσεις που χτίστηκαν τη δεκαετία του '60 και που η καθεμία έχει 450 πυρηνικές κεφαλές, 20 φορές ισχυρότερες από τη βόμβα που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα.
Ρεπορτάζ του CBS
Την εικόνα σκιαγράφησε η εκπομπή «60 Minutes» του CBS, που επισκέφτηκε τη βάση στο Τσεγιέν του Γουαϊόμινγκ. Η ρεπόρτερ Λέσλεϊ Σταλ είδε με έκπληξη τις δισκέτες από τη... λίθινη εποχή και ακόμα πιο έκπληκτη άκουσε τον υποπτέραρχο Τζακ Γουάινσταϊν, τον νέο επικεφαλής της πυρηνικής Δύναμης, να της εξηγεί πως τα αρχαία συστήματα είναι πιο ασφαλή, καθώς είναι άτρωτα από κυβερνοεπιθέσεις, δεν είχε όμως μια καλή εξήγηση γιατί δεν έχουν καν αλλάξει οι κωδικοί με τα πολλά μηδενικά που είναι σε ισχύ εδώ και πολλά χρόνια, ενώ παραδέχτηκε τουλάχιστον πως οι τηλεπικοινωνίες θα «αναβαθμιστούν σύντομα».

Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, περιστατικό στη συγκεκριμένη βάση, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κύκλους, ήταν η αποτυχία των υπευθύνων να αντιμετωπίσουν «εισβολείς» αφήνοντάς τους να πάρουν στην κατοχή τους μία πυρηνική κεφαλή. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη βάση απέτυχε σε τεστ ασφάλειας και προστασίας, τεστ στα οποία έχουν αποτύχει αρκετές παρόμοιες βάσεις.

Σε μία άλλη βάση πυρηνικών, τη Μάλμστρομ στην πολιτεία της Μοντάνα, 13 αξιωματικοί απομακρύνθηκαν των καθηκόντων τους επειδή έκλεψαν σε εξετάσεις. Παράλληλα, ερευνώνται 82 ακόμα παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ νωπό είναι ακόμα το σκάνδαλο από τις αποκαλύψεις για χρήση ναρκωτικών σε πυρηνικές βάσεις της αμερικανικής Αεροπορίας, αλλά και για την απόλυση, τον περασμένο Οκτώβριο, του πτέραρχου Μάικλ Κάρεϊ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις επίγειες διηπειρωτικές βαλλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Απολύθηκε αφότου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα μεθυσμένος, βρίζοντας τους Ρώσους οικοδεσπότες και περνώντας χρόνο με «ύποπτες» γυναίκες, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση. Είχε προηγηθεί η απομάκρυνση του ναυάρχου Τιμ Τζιαρντίνα, επικεφαλής για την επιθεώρηση πυρηνικών όπλων εξαιτίας της εμπλοκής του σε παράνομο τζόγο.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Οπλοστάσιο με 2.152 πυρηνικές κεφαλές

Το 1991 το σύνολο των πυρηνικών κεφαλών που ήσαν ανεπτυγμένες στα στρατηγικά οπλικά συστήματα των ΗΠΑ ανέρχονταν σε περίπου 10.000.

Σήμερα αυτός ο αριθμός μειώθηκε στις 2.152 πυρηνικές κεφαλές και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στις 1.550 έως το 2018 μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής της Νέας Συνθήκης START 2 που περιορίζει τον αριθμό των εγκαταστημένων στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.

Το χερσαίο αμερικανικό βαλλιστικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει 450 διηπειρωτικά βλήματα Minuteman III, τα οποία μπορούν να φέρουν μία έως τρεις πυρηνικές κεφαλές. Αυτά είναι ανεπτυγμένα σε τρεις αμερικανικές αεροπορικές βάσεις, δύο από τις οποίες αποδεικνύονται τραγικά απαρχαιωμένες.

Το υποβρύχιο αμερικανικό βαλλιστικό οπλοστάσιο φέρει περίπου 1.000 πυρηνικές κεφαλές (εννέα υποβρύχια είναι ανεπτυγμένα στον Ειρηνικό Ωκεανό, για την κάλυψη στόχων της ασιατικής ηπείρου). Ο αμερικανικός εναέριος στόλος των βαρέων βομβαρδιστικών περιλαμβάνει 19 αεροσκάφη B-2 και 94 B-52.

Πεντάγωνο
Ωστόσο, το πυρηνικό αυτό οπλοστάσιο θεωρείται πεπαλαιωμένο, οπότε το Πεντάγωνο σχεδιάζει να δαπανήσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμισή του. Το σχέδιο όμως εκσυγχρονισμού είναι αμφιλεγόμενο, καθώς αρκετοί εμπειρογνώμονες και νομοθέτες το θεωρούν αφενός ως «μια κολοσσιαία σπατάλη χρημάτων», αφετέρου ως «επικίνδυνο πρόγραμμα» που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις διμερείς αμερικανορωσικές συνομιλίες ελέγχου όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..