Με μια λιτή τελετή ο Φίλιππος ΣΤ' των Βουρβόνων ανέλαβε τον θρόνο της Ισπανίας και ταυτόχρονα το βαρύ φορτίο να ανανεώσει μια αμφισβητούμενη μοναρχία και να προασπίσει την εθνική ενότητα που έχει πληγεί από τις αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας.
Φορώντας τη μεγάλη στρατιωτική στολή και τη ζώνη από κόκκινο μετάξι του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων που παρέλαβε σε τελετή στο παλάτι της
Θαρθουέλα από τον πατέρα του Χουάν Κάρλος, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης υπέγραψε την παραίτησή του, την τελευταία επίσημη πράξη του, ο νέος βασιλιάς με τη σύζυγό του Λετίθια και τις δύο κόρες του Λεονόρ και Σοφία επιβιβάστηκαν στο ειδικό όχημα με κατεύθυνση τη Βουλή, στο κέντρο της Μαδρίτης.
Στην είσοδο της Βουλής τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. Εντός κι ενώπιον όλων βουλευτών του δήλωσε πίστη στο ισπανικό σύνταγμα, στους νόμους, στα δικαιώματα των πολιτών και των αυτόνομων περιοχών της Ισπανίας, ενώ τιμώντας τον πατέρα του αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε για τη συμφιλίωση των Ισπανών μετά τη δικτατορία του Φράνκο.
Σύγχρονη μοναρχία
«Μια εξαιρετική βασιλεία γίνεται σήμερα μέρος της ιστορίας μας», δήλωσε. Τόνισε επίσης πως εκπροσωπεί μια «σύγχρονη μοναρχία για μια νέα εποχή», στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «στην Ισπανία χωρούν όλοι οι τρόποι να νιώθει κανείς Ισπανός». Επίσης δεσμεύθηκε για μια βασιλεία που θα χαρακτηρίζεται από «ακεραιότητα και διαφάνεια» και δήλωσε πως θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του και τον ενθουσιασμό του στην υπηρεσία του ισπανικού λαού. Τελείωσε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από τον «Δον Κιχώτη» και ευχαρίστησε τους βουλευτές στα ισπανικά, τα καταλανικά, τα βασκικά και τα γαλικιανά. Ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε το νέο βασιλικό ζεύγος σε περίπου 2.000 καλεσμένους από τον πολιτικό, τον αθλητικό, τον καλλιτεχνικό και τον επιχειρηματικό χώρο.
Ωστόσο, οι συνθήκες στις οποίες αναλαμβάνει τον θρόνο κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι. Μεταξύ σκανδάλων, αυτών που θέλουν πολιτειακό δημοψήφισμα και των Καταλανών που επιζητούν την ανεξαρτησία, προέχουν η ενότητα της πατρίδας και η αναμόρφωση της εικόνας του θεσμού της μοναρχίας που αμφισβητείται από έναν στους δύο Ισπανούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν και ο νέος βασιλιάς είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής: 72,9% των Ισπανών πιστεύουν ότι ο διάδοχος Φίλιππος θα γίνει «καλός βασιλιάς», σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την παραίτηση του Χουάν Κάρλος, στις 2 Ιουνίου.
Παραμένοντας δημοφιλής παρά την απαξίωση του πατέρα του στα μάτια της ισπανικής κοινής γνώμης, ο νέος βασιλιάς θα πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλές ελπίδες, τις οποίες με δυσκολία θα πραγματοποιήσει.
«Σήμερα οι Ισπανοί περιμένουν τα πάντα από αυτόν, να βρει λύση για την Καταλονία, για την ανεργία, να δώσει ένα νέο πρόσωπο στα θεσμικά όργανα», δήλωσε η Κότε Βιγιάρ, δημοσιογράφος της εφημερίδας El Mundo. «Είναι μια μεγάλη ανάσα φρέσκου αέρα. Ομως ο κίνδυνος της απογοήτευσης είναι τεράστιος», τόνισε.
Αναμφίβολα, η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Φίλιππο είναι η Καταλονία και το δημοψήφισμα του Νοεμβρίου, για το οποίο Μαδρίτη και Βαρκελώνη βρίσκονται σε ανοικτή σύγκρουση. Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί είναι η αποχή του κεντροδεξιού CiU, ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα της Καταλονίας, από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τον νόμο της παραίτησης του Χουάν Κάρλος. Αποχή «ψήφισαν» και οι Βάσκοι, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς ψήφισαν κατά του νόμου, όχι γιατί επιθυμούσαν να παραμείνει στον θρόνο ο Χουάν Κάρλος, αλλά γιατί ζητούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της μοναρχίας.
Δεύτερη μεγάλη πρόκληση για τον Φίλιππο είναι να αντιμετωπίσει την κρίση που περνάει η μοναρχία εξαιτίας του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο Ινιάκι Ουρντανγκάριν, σύζυγος της αδελφής του Κριστίνα, αλλά και η ίδια η πριγκίπισσα. Συγκεκριμένα, ο Ουρντανγκάριν κατηγορείται για φοροδιαφυγή, παραποίηση εγγράφων και υπεξαίρεση έξι εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία την περίοδο που διετέλεσε πρόεδρος του φιλανθρωπικού Noos, ενώ και η Κριστίνα έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση. Η βασιλική οικογένεια, μάλιστα, την έχει ουσιαστικά «εξορίσει» από κάθε δημόσια εμφάνιση -δεν ήταν παρούσα στην ενθρόνιση του αδελφού της- προκειμένου να προστατεύσει την εικόνα της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..