Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

«Διαστημικό» Ιντερνετ μέσω δορυφόρων της Google

Με δεδομένο ότι τρεις στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, οι εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ έχουν αρχίσει να θέτουν σε εφαρμογή διάφορα προγράμματα για να εισέλθουν σε περιο


Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη γέννηση του Παγκόσμιου Ιστού και 16 χρόνια μετά την ίδρυση της Google, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θέλει να κερδίσει το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το Διαδίκτυο, την παροχή δορυφορικού Ιντερνετ σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της Γης.
Με δεδομένο ότι τρεις στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, οι εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ έχουν αρχίσει να θέτουν σε εφαρμογή διάφορα
προγράμματα για να εισέλθουν σε περιοχές του πλανήτη μας, όπου απουσιάζουν οι υποδομές Ιντερνετ.
Η ίδια η Google ήδη χρησιμοποιεί μετεωρολογικά μπαλόνια που λειτουργούν ως πάροχοι Ιντερνετ σε υψηλό υψόμετρο (Project Loon), ενώ εξαγόρασε τον περασμένο Απρίλιο την Titan Aerospace, η οποία κατασκευάζει ηλιακά drones που στέλνουν σήμα Διαδικτύου από τον ουρανό.

Και το Facebook ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι κατασκευάζει έναν στόλο από drones με αυτονομία μηνών που θα μπορούν να πετούν στα 65.000 πόδια. Τώρα η Google, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, χωρίς να βάζει στην άκρη τα ήδη υπάρχοντα προγράμματά της, θα τα συνδυάσει με ένα εντελώς καινούργιο εγχείρημα: την ανάπτυξη -σε πρώτη φάση- ενός στόλου 180 μικρών δορυφόρων που θα τεθούν σε τροχιά σε χαμηλότερο υψόμετρο από τους συνηθισμένους δορυφόρους.

Για την υλοποίηση του «διαστημικού» Ιντερνετ ο αμερικανικός κολοσσός έχει επενδύσει στην εταιρεία O3b Networks, ο ιδρυτής της οποίας, Γκρεγκ Ουάιλερ, είναι ο διευθυντής του συγκεκριμένου project της Google. Παρότι η start-up του Ουάιλερ πειραματίζεται με δορυφόρους βάρους 680 κιλών, πηγές της Wall Street Journal ανέφεραν ότι οι δορυφόροι της Google που θα προσφέρουν Ιντερνετ από το Διάστημα σε ολόκληρο τον πλανήτη θα είναι πολύ ελαφρύτεροι, κάτω από 115 κιλά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει μηχανικούς από τη δορυφορική εταιρεία Space Systems/Loral LL για την επίτευξη του φιλόδοξου σχεδίου, και όσο για το κόστος του εγχειρήματος, αυτό θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, εκτιμώντας ότι μπορεί να αγγίξει και τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια (θα εξαρτηθεί από τον τελικό σχεδιασμό και το μέγεθος του δικτύου).

Σημειώνεται ότι η παροχή Ιντερνετ στις απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη μέσω δορυφόρων είναι μια ιδέα που υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Οι στόχοι
«Η συνδεσιμότητα στο Ιντερνετ βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα εκπρόσωπος της Google, θέλοντας να τονίσει την «ανθρωπιστική» πλευρά των σχεδίων του τεχνολογικού γίγαντα. Βέβαια το εγχείρημα δεν είναι... φιλανθρωπικής φύσεως, αφού η Google θα είναι σε θέση να μπει πρώτη σε σημεία του πλανήτη που αυτή τη στιγμή λόγω έλλειψης των απαραίτητων υποδομών είναι αποκλεισμένα από το Διαδίκτυο και να δημιουργήσει νέες αγορές για την τεράστια γκάμα προϊόντων της.

1 σχόλιο:

  1. Τά όσα γράψατε στό άρθρο σας είναι ..... 1 τό κρατούμενο, απλά γιά νά φαίνεται ότι παρέχουν υπηρεσίες σέ όλη την ανθρωπότητα.
    Αυτό που δέν αναφέρουν είναι το εξής:
    Στήν γή τόν έλεγχο τού διαδικτύου, μπορούν "άνετα" νά τόν έχουν οι χάκερς, αρκεί νά αποφασίσουν νά χτυπήσουν.
    Σέ μεγαλύτερα υψόμετρα όμως (μέχρι στιγμής) οι χάκερς δέν έχουν αποκτήσει πρόσβαση.
    Άρα τό δορυφορικό Ίντερνετ, πρός τό παρόν τουλάχιστον, θά είναι η πιό σίγουρη λύση. Tά δέ drones μεταξύ 2011 & 2012 φοιτητές από Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, κατόρθωσαν νά ελέγξουν μέ τηλεχειριστήριο drones από τό έδαφος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..