Μία «έκρηξη» από hastags με αναφορές στον Χίτλερ προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικότερα στο Twitter.
Αλλά ποιος και τι βρίσκεται πίσω από τα #HitlerWasRight, #HitlerDidNothingWrong και το λίαν προσφάτως δημιουργημένο #IfHitlerWasAlive και τα οποία κάνουν το γύρο του διαδικτύου;
Οπως αναφέρει άρθρο του BBC, οι
αναφορές στον Χίτλερ στα social media δεν είναι φυσικά κάτι καινούριο -μάλιστα την προηγούμενη χρονιά το όνομά του χρησιμοποιήθηκε περισσότερες από 10 εκατομμύρια φορές στο Twitter. Αλλά τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία σαφής αύξηση των αναφορών τόσο σχετικά με τις εμφανίσεις της εθνικής Γερμανίας στο Μουντιάλ, όσο και με την σύρραξη στη Γάζα.
Και τα τρία αυτά hashtags μαζί έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 15.000 φορές την προηγούμενη εβδομάδα. Οπως φαίνεται και από τους τίτλους τους, περιέχουν «αντισημιτικό βιτριόλι». Ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι της συζήτησης είναι οι πιέσεις των επικριτών για τιμωρία αυτών που τα χρησιμοποίησαν.
Τα hashtags μοιάζουν να ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των κρίσιμων αγώνων της Εθνικής Γερμανίας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Για παράδειγμα: «Πιστεύω ότι την τελευταία φορά που οι Γερμανοί κατέστρεψαν κάποιον μ αυτόν τον τρόπο ήταν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» ( #HitlerDidNothingWrong).
«Αν και δεν χρησιμοποίησηε ένα από τα παραπάνω hashtags, ένας μαλαισιανός βουλευτής προκάλεσε κατακραυγή όταν αναφερόμενος στο 7-1 της Γερμανίας επί της Βραζιλίας έγραψε στο twitter: Μπράβο, μπράβο, ζήτω ο Χίτλερ».
Μερικές από τις αναφορές στον Χίτλερ κατά το Μουντιάλ πιθανώς έτειναν στο αστείο - όχι τόσο πετυχημένο βέβαια. Ομως με τη χρήση των hashtag γρήγορα πήραν αντισημιτική τροπή.
Κι ενώ οι εχθροπραξίες Ισραηλινών - Παλαιστινίων στη Γάζα εξελίσσονταν, τα αντισημιτικά hashtag εκμεταλλεύτηκαν φιλοπαλαιστινιοι για να στρέψουν τα βέλη τους στο Ισραήλ, προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις και από τους ίδιους τους Παλαιστινίους.
Τα #HitlerWasRight and #HitlerDidNothingWrong έχουν χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα και δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί η προέλευσή τους. Αλλά το #IfHitlerWasAlive είναι πολύ πιο εύκολο να ταυτοποιηθεί η πηγή, καθώς ξεκίνησε από έναν αριθμό ατόμων από το Πακιστάν.
Ο Μάικ Γκόντουιν, γνωστός από την έρευνά του το 1990 και το Νόμος του Godwin- τόνισε ότι το γεγονός που ο κόσμος συχνά κάνει συγκρίσεις με το Χίτλερ, δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Στην απλούστερη μορφή του, ο Νόμος του Godwin επισημαίνει ότι σε οποιαδήποτε ονλάιν συζήτηση ή φόρουμ, κάποιος θα μιλήσει για τον Χίτλερ ή τους Ναζί. «Είναι το μοντέλο του κακού στο δυτικό κόσμο. Αν θέλεις να κλιμακώσεις την διαμάχη, εκεί είναι που θα πας», υπογράμμισε.
Τέτοιου είδους φιλοναζιστικές αναφορές υπήρχαν και πριν μπεί το διαδίκτυο για τα καλά στη ζωή μας, απλώς τώρα είναι ευκολότερο να τις επισημάνουμε, καταλήγει το άρθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..