Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Ελληνες χάκερ με στόχο τα bitcoins

Ελληνες χάκερ με στόχο τα bitcoins


Είχαν γίνει ο «πονοκέφαλος» του Facebook και των άλλων κοινωνικών δικτύων, αφού με το κακόβουλο λογισμικό που διέδιδαν είχαν καταφέρει να ελέγξουν περισσότερους από 250.000 υπολογιστές παγκοσμίως!
Στο... κυνήγι τους είχαν αποδυθεί οι διωκτικές αρχές από όλο τον κόσμο, αλλά εκείνοι είχαν καταφέρει να παραπέμπουν τα ίχνη τους στη... Μαλαισία. Τελικά, οι δύο Ελληνες χάκερ συνελήφθησαν στην Αττική από
τους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. «Παίζαμε με τους υπολογιστικούς κώδικες», ήταν η απάντησή τους στους αστυνομικούς.


Πρόκειται για δύο νεαρούς, ηλικίας 27 και 31 ετών, που ?όπως αποδείχθηκε? είναι δεινοί χρήστες της πληροφορικής και των συστημάτων της. Οι δυο τους είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν το παγκοσμίως διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό με την κωδική ονομασία «Lecpetex» και με αυτό να υποκλέψουν τουλάχιστον 26.610 κωδικούς ασφαλείας. Ωστόσο δεν χρησιμοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα για να κλέψουν χρήματα από λογαριασμούς. Αυτό που αναζητούσαν ήταν η υπολογιστική δύναμη των θυμάτων τους και τα... bitcoins, όπου έβρισκαν. Με αυτά ετοίμαζαν ακόμη ένα λογισμικό (κώδικα) για να μπορούν να «ξεπλένουν» τα bitcoins, ώστε να αποκτήσουν δύναμη στο Διαδίκτυο...

«Πρόκειται για την πλέον σημαντική υπόθεση που έχει χειριστεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με σοβαρές επιπτώσεις στο παγκόσμιο διαδικτυακό υπολογιστικό σύστημα. Καταφέραμε να αποτρέψουμε μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου, σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, επικεφαλής της υπηρεσίας. Για τον επιτυχή εντοπισμό των δύο χάκερ, την Υπηρεσία συνεχάρη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, ενώ και η Facebook εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση για την Ελληνική Αστυνομία.

Οι δύο νεαροί έχουν σπουδάσει πληροφορική σε ελληνικά πανεπιστήμια ? ο ένας είναι απόφοιτος ΑΕΙ και ο άλλος ακόμη φοιτητής. Οι γνώσεις, οι ικανότητες και η εξυπνάδα τους έχουν εντυπωσιάσει τους εξειδικευμένους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και τους αστυνομικούς από άλλες χώρες που τους αναζητούσαν. «Δεν κάναμε τίποτα κακό. Παίζαμε με τους κώδικες...», ήταν η απάντηση που έδωσαν στους αστυνομικούς, όταν τους βρήκαν στα σκοτεινά να συντάσσουν λογισμικά σαν... τυφλοπόντικες. Αρχικά οι δύο χάκερ έστελναν προσωπικά μηνύματα σε χρήστες του Facebook, στα οποία επισύναπταν το κακόβουλο λογισμικό, που οι ίδιοι ονόμαζαν Pepe. Οταν ο παραλήπτης το λάμβανε, το κακόβουλο λογισμικό αυτοδιαδιδόταν, με αποτέλεσμα να καταφέρνει να μολύνει όλες τις επαφές - φίλους του αρχικού χρήστη.Με αυτόν τον τρόπο επεκτεινόταν γεωμετρικά ο αριθμός των μολυσμένων υπολογιστών (που οι ίδιοι ονόμαζαν «κουνάβια») σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης, οι δράστες μοίραζαν τον ιό τους και μέσω ειδικών προγραμμάτων διαμοιρασμού αρχείων Peer 2 Peer.

Οπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας, οι δράστες χρησιμοποιούσαν τον ιό για συγκεκριμένους σκοπούς: ήθελαν την υπολογιστική ισχύ των μολυσμένων μηχανημάτων για την παραγωγή εικονικού διαδικτυακού χρήματος (bitcoin mining) και την υποκλοπή ηλεκτρονικών πορτοφολιών με bitcoins. Τα διαδικτυακά εικονικά νομίσματα που συνέλεγαν, οι δράστες τα προωθούσαν σε εξειδικευμένες υπηρεσίες μείξης (mixing services), καλύπτοντας τα ίχνη τους. Επίσης τα μετέτρεπαν σε ευρώ με τη χρήση των υπηρεσιών ειδικών ηλεκτρονικών ανταλλακτηρίων, τα οποία διατίθενται στο Διαδίκτυο, εισπράττοντας τα παράνομα κέρδη.23.000 ευρώ. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη με υπολογιστή, παραβίαση απορρήτου υπολογιστών, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Bitcoins
Το «χρήμα» της ψηφιακής εποχής

Πρόκειται για «ψηφιακό χρήμα» που σχεδιάστηκε για να παρακάμψει το τραπεζικό σύστημα. Εξυπηρετεί κυρίως διαδικτυακές συναλλαγές, ωστόσο σε κάποιες χώρες χρησιμοποιούνται και για εξω-ιντερνετικά θέματα, π.χ. στην Κύπρο ιδιωτικά πανεπιστήμια δέχονται πληρωμές διδάκτρων μέσω bitcoins. Για την ισοτιμία του αποφασίζει ψηφιακό «χρηματιστήριο». Χθες, κάθε bitcoin κόστιζε 470 ευρώ.

«Θρύλοι» του Διαδικτύου

Σκορπούσε τρόμο στο FBI
Ο Κέβιν Μίτνικ για χρόνια ήταν ο πλέον καταζητούμενος χάκερ στις ΗΠΑ, προκαλώντας πανικό στο FBI. Συνελήφθη το 1995 και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση. Σήμερα χρησιμοποιεί την ευφυΐα και τις δεξιότητές του για να ενισχύει την ασφάλεια των πληροφορικών συστημάτων. Ο χάκερ-θρύλος από την Καλιφόρνια παρέχει συμβουλές επικοινωνίας σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, ενώ το 2013 προσλήφθηκε στον Ισημερινό για να προστατεύσει τα συστήματα πληροφορικής για τις προεδρικές εκλογές.

Τον «άρπαξε» το Facebook
Σε ηλικία μόλις 22 ετών, ο Αμερικανός Τζορτζ Φράνσις Χοτζ, γνωστός με το ψευδώνυμο Geohot, προσελήφθη από το Facebook αφού προηγουμένως -μεταξύ των άλλων- είχε καταφέρει να εισβάλει στο λογισμικό εταιρειών-κολοσσών της τεχνολογίας και της κινητής τηλεφωνίας. Το 2007 είχε «σπάσει» και το πιο γνωστό «έξυπνο» τηλέφωνο, «επιτρέποντας» στους χρήστες του να το χρησιμοποιούν με οποιοδήποτε τηλεφωνικό δίκτυο, και το 2010 συνέχισε με την πιο γνωστή κονσόλα παιχνιδιού.

Ο «δικός» μας Αλέξανδρος
Ηταν ακόμη πιτσιρίκι όταν «χτύπησε» την επίσημη ιστοσελίδα της Ιντερπόλ. Εναν χρόνο μετά, στα 16 του, χάκεψε κυβερνητικές ιστοσελίδες των ΗΠΑ, τρελαίνοντας τους πάντες και κάνοντας όλες τις υπηρεσίες πληροφοριών να τον αναζητούν. Οταν συνελήφθη τελικά από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, οι αστυνομικοί εμβρόντητοι αντίκρισαν έναν 18χρονο από το Μπραχάμι. Δημοσιεύματα ανέφεραν τότε ότι το FBI ήθελε να τον προσλάβει. Η πληροφορία ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..