Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Χάος στο σημείο της συντριβής: Μετακινούν πτώματα - Καταστρέφουν στοιχεία

Χάος στο σημείο της συντριβής: Μετακινούν πτώματα - Καταστρέφουν στοιχεία



Με τον πόλεμο κατηγοριών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας να συνεχίζεται, αποτροπιασμό προκαλεί το χάος και η κατάσταση αναρχίας που επικρατεί στο σημείο της συντριβής καθώς, όπως καταγγέλλουν διεθνείς παρατηρητές αλλά και οι ηγέτες των δυτικών χωρών, ο χώρος αυτός εξακολουθεί να ποδοπατείται και να μην διαφυλάσσεται, δυσχεραίνοντας εξαιρετικά την επιχείρηση περισυλλογής των σορών.
Ένας ηγέτης των ανταρτών δήλωσε πως οι
φιλορώσοι αυτονομιστές θα εγγυηθούν την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών στο σημείο της συντριβής μόνο εάν το Κίεβο δεχθεί να υπάρξει εκεχειρία.


Ο Αντρέι Πουργκίν, «αναπληρωτής πρωθυπουργός» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» κάλεσε το Κίεβο να συνάψει αμέσως μια τέτοια συμφωνία με τη δημοκρατία του Ντονέτσκ, τουλάχιστον για όσο διαρκέσει η έρευνα στο σημείο της συντριβής.

Η πρόταση ενδέχεται να μη γίνει δεκτή, καθώς χθες ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από αρκετούς δυτικούς ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά να αναγνωρίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ όπως και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ως «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ημέρες από τότε που κατέπεσε -πιθανότατα από πύραυλο- το αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, και οι αυτονομιστικές συνεχίζουν να εμποδίζουν την πρόσβαση στο σημείο αυτό στους ουκρανούς αξιωματούχους και τους διεθνείς παρατηρητές. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 άνθρωποι, εκ των οποίων 192 ήταν Ολλανδοί. Όπως ανέφερε στο CNN εκπρόσωπος ομάδας διεθνών παρατηρητών, «κανείς δεν ξέρει πόσες από τις σορούς της πτήσης 17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών έχουν μεταφερθεί, πού ακριβώς έχουν πάει αλλά και ποιος τις μετακίνησε».
O ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφέρει κανείς αξιόπιστες πληροφορίες από το σημείο καθώς πολλοί φιλορώσοι αντάρτες -πολλοί από τους οποίους φορώντας μάσκες- κυκλοφορούν στο χώρο ποδοπατώντας στοιχεία ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος επικεφαλής. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την υπηρεσία του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, έχουν βρεθεί 196 σοροί.

Κατηγορεί τον Πούτιν η Δύση 
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες βράδυ για την έλλειψη ασφάλειας στο σημείο αυτό, ενώ ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να «αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους αντάρτες" που υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Πλήρη πρόσβαση στον τόπο της συντριβής από τους ερευνητές ζήτησε και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ «εντελώς χαοτική» την κατάσταση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος χαρακτήρισε ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.
Και ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόου Τιονγκ διαμαρτυρήθηκε γιατί «ζωτικής σημασίας ενδείξεις» δεν διαφυλάσσονται στο σημείο αυτό, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε το Σάββατο ότι αν αποδειχθεί ότι οι αυτονομιστές είναι πίσω από την κατάρριψη του τζετ, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..