Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Γιατί σκλήρυνε τη στάση του ο Μπ. Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου (αριστερά) και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς (δεξιά)


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πιεζόμενος και από τους ακροδεξιούς της κυβέρνησής του, σκλήρυνε τη στάση του στη Γάζα όχι μόνο διατάζοντας τη χερσαία επιχείρηση αλλά και μιλώντας για «κλιμάκωσή της». Επισήμως στόχος του είναι η στρατιωτική και πολιτική αποδυνάμωση της Χαμάς.
Το Ισραήλ όμως τον τελευταίο καιρό βρίσκεται
στριμωγμένο: πρώτα απ' όλα, η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» που σχηματίστηκε στην Παλαιστίνη στις αρχές Ιουνίου με τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή αποτελούσε απειλή. Γι' αυτό και ο Νετανιάχου έλεγε πριν από τον σχηματισμό της ότι δεν μπορούσε να μιλήσει στον Μαχμούντ Αμπάς, γιατί δεν εκπροσωπούσε και τη Χαμάς. Οταν έγινε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δήλωσε πως δεν μπορούσε να μιλήσει στον Αμπάς γιατί συνεργαζόταν με τους «τρομοκράτες» της Χαμάς. Τώρα λέει πως θα συνομιλήσει μαζί του μόνο αν τα σπάσει με τη Χαμάς... Γι' αυτό και επιχείρησε να υπονομεύσει από την πρώτη στιγμή τη συμμαχία Χαμάς- Παλαιστινιακής Αρχής.


Επίσης, το Ισραήλ αισθάνεται να πιέζεται από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, τον προαιώνιο εχθρό του στην περιοχή, που ίσως το φέρουν σε ηγετική θέση στην περιοχή και γι' αυτό, εξάλλου, πίεζε όλο το προηγούμενο διάστημα την αμερικανική ηγεσία ακόμα και για μια στρατιωτική προληπτική δράση εναντίον του Ιράν.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Οι επιδιώξεις του Αμπάς και της Χαμάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, που απευθύνθηκε στην Ελβετία, ως κράτος εγγυητή των Συνθηκών της Γενεύης θεμελιωδών κειμένων του ανθρωπιστικού δικαίου, την καλεί να οργανώσει μια επείγουσα διάσκεψη για την κατάσταση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη. Θέλει να εδραιώσει τον ρόλο που ανέλαβε τελευταία - με τις ευλογίες της Δύσης- του συμφιλιωτή και υπερασπιστή του δίκιου των Παλαιστινίων- εξάλλου ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε στις συνομιλίες στο Κάιρο, όταν η Χαμάς είχε παραγκωνιστεί, κι αυτός που έχει επαφές με τη Δύση.

Η Χαμάς από την πλευρά της θέλει να καταστεί ξανά κυρίαρχος παίκτης στην Παλαιστίνη, καθώς έμεινε με πολύ λίγους συμμάχους και πολύ λίγα χρήματα. Παλιότερα είχε την υποστήριξη του Ιράν και της Συρίας, αλλά όταν βρέθηκε στο πλευρό των σουνιτών ανταρτών που αντιτάχθηκαν στον Μπασάρ αλ Ασαντ και τους σιίτες υποστηρικτές του στη Τεχεράνη, το Ιράν απάντησε κλείνοντας τις οικονομικές στρόφιγγες.

Θέλει λοιπόν μια νίκη για να υπενθυμίσει σε εχθρούς και φίλους ότι εναντιώθηκε στο Ισραήλ, αντιθέτως με τον Αμπάς που συνεργάζονταν και μια εκεχειρία που θα ικανοποιεί βασικά της αιτήματα, όπως την άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..