Συνεχίζεται το «θρίλερ» στους Ποταμούς Ρεθύμνου με τον κροκόδειλο που έχει κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
Την Παρασκευή αναμένεται να μεταβεί στο νησί ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος και έφορος σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης, ο
οποίος, με τις ειδικές γνώσεις ερπετολογίας που κατέχει, θα αναλάβει το δύσκολο έργο του εντοπισμού και της αιχμαλωσίας του κροκοδείλου.
Ο ίδιος εξηγεί στο «Εθνος» ότι στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν και άνδρες της ΕΜΑΚ, καθώς η διαδικασία προβλέπεται πολύπλοκη και επικίνδυνη, ενώ στην παρούσα φάση γίνεται επεξεργασία του σχεδίου που θα εφαρμοστεί.
Τα αναπάντητα ερωτήματα στην υπόθεση είναι πολλά και έχουν δώσει τροφή για κάθε είδους συζητήσεις. Το εντυπωσιακό ερπετό -που έχει περισσότερα κοινά με τους δεινόσαυρους από ό,τι με οποιοδήποτε άλλο ζώο στον πλανήτη- ελκύει, άλλωστε, διαχρονικά το ενδιαφέρον και κεντρίζει τη φαντασία με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται έντονη φημολογία γύρω από αυτό. Ο πιο γνωστός αστικός μύθος για κροκόδειλους που κυκλοφορεί επί σχεδόν έναν αιώνα, στις μεγαλουπόλεις του κόσμου, είναι αυτός που μιλά για τις περίφημες αποικίες κροκοδείλων της Νέας Υόρκης: Εκατοντάδες ερπετά φέρονται να βολτάρουν στους σκοτεινούς υπονόμους της κάτω από τους φανταχτερούς ουρανοξύστες.
Κατά μία εκδοχή οι κροκόδειλοι ξεκίνησαν να «κυριεύουν» το αποχετευτικό σύστημα της αμερικανικής μητρόπολης, όταν ένα μικρό αγόρι έριξε το εξωτικό του κατοικίδιο στη λεκάνη της τουαλέτας. Χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τη διήγηση, το ίδιο αγόρι ψάχνοντας σε κάποιον υπόνομο το χαμένο του μπαστούνι του μπέιζμπολ «σκόνταψε» επάνω στον κροκόδειλό του, ο οποίος του έφαγε το χέρι...Η φήμη για αποικίες κροκόδειλων στους υπονόμους έχει αναπαραχθεί στην τηλεόραση, σε εφημερίδες, ακόμη και σε βιβλία, με τον Αμερικανό συγγραφέα Robert Daley να δημοσιεύει το 1952 στο βιβλίο του «Ο κόσμος κάτω από την πόλη» συνέντευξη υποτιθεμένου αυτόπτη μάρτυρα. Κατηγορηματική διάψευση των φημών ήρθε το 1982 από τον εκπρόσωπο του Γραφείου Υπονόμων της Νέας Υόρκης John Flaherty ο οποίος δήλωσε: «Αρκεί να πω ότι στα 28 χρόνια που δουλεύω στους υπονόμους ούτε εγώ ούτε κάποιος από τους εκατοντάδες ανθρώπους που εργάζονται για να κατασκευάσουν, να συντηρήσουν ή να επιδιορθώσουν το σύστημα δεν είδε έστω και μία φορά κάποιον κροκόδειλο. Και πιστέψτε με ένα ερπετό 3 μέτρων και 350 κιλών δεν διαφεύγει την προσοχή σου».
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων επιλέγουν ένα εξωτικό κατοικίδιο και λίγο αργότερα «απαλλάσσονται» από αυτό επειδή το βαρέθηκαν. Ως εκ τούτου οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο εντοπισμός ενός τέτοιου ερπετού σε υπονόμους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ελεονόρ, ενός κροκόδειλου του Νείλου που εντοπίστηκε το 1984 σε υπόνομο του Παρισιού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ενυδρείο της Βρετάνης, αλλά και του κροκοδείλου που εθεάθη πριν από μερικές εβδομάδες στον ποταμό Avon του Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας σημαίνοντας αντίστοιχο συναγερμό με αυτόν του Ρεθύμνου...
Παρ' όλα αυτά, όπως εξηγεί ο κ. Λυμπεράκης, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. «Οοι συνθήκες που επικρατούν στους υπονόμους δεν θα επέτρεπαν την επιβίωση κροκόδειλων για πολύ καιρό. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί ότι αυτά τα ζώα έχουν ανάγκη από ήλιο για να ζήσουν. Αρα σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν αποικίες, αυτό είναι αστικός μύθος».
Τα είδη του κροκόδειλου
Ο σπάνιος και ο ανθρωποφάγος
Αν όχι στους υπονόμους, τότε πού; Οι κροκόδειλοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ζουν στην Αφρική, την Ασία, την Αμερική και την Αυστραλία. Το γνωστότερο είδος είναι ο κροκόδειλος του Νείλου, ο οποίος απαντάται στο ομώνυμο ποτάμι και φτάνει σε μήκος τα 5 μέτρα και σε βάρος τον έναν τόνο. Πρόκειται για είδος υπό εξαφάνιση.
Στην Καραϊβική και στη Φλόριδα των ΗΠΑ ζει ο αμερικανικός κροκόδειλος, ο μεγαλύτερος από όλα τα είδη. Μπορεί να φτάσει τα 7,5 μέτρα σε μήκος ενώ συχνά κολυμπά και σε ανοιχτή θάλασσα. Ο περίφημος κροκόδειλος της θάλασσας έχει πατρίδα του τις νότιες Ινδίες και είναι ανθρωποφάγος. Κολυμπά σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και φτάνει μέχρι τις ακτές της Αυστραλίας όπου ενίοτε επιτίθεται σε ψαράδες και κολυμβητές.
Λιγότερο επικίνδυνος για τον άνθρωπο θεωρείται ο ιερός για τους ντόπιους κροκόδειλος του βούρκου που ζει κυρίως στο δυτικό Πακιστάν και την Ινδονησία. Ο κροκόδειλος είναι σαρκοβόρο ζώο που τρέφεται κυρίως με σπονδυλωτά, όπως ψάρια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά. Ζει από 35 έως 75 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων είναι σε θέση να αντικαταστήσει κάθε ένα από τα 80 δόντια του μέχρι και 50 φορές. Συχνά κοιμάται με το στόμα ανοιχτό και λαχανιάζει ενώ ορισμένα είδη του γλυκού νερού σκαρφαλώνουν και σε δέντρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..