Σε διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται το σκάνδαλο κατασκοπείας των ΗΠΑ σε βάρος της Γερμανίας, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απελάσει τον σταθμάρχη της CIA στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον Κλέμενς Μπίνιγκερ, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής που επιβλέπει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, πρόκειται για «έμμεση
απέλαση» που αποφασίστηκε μετά και τη συνεννόηση που είχαν μεταξύ τους ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και ο διευθυντής της καγκελαρίας, και που έγινε ως «αντίδραση για την έλλειψη συνεργασίας εδώ και καιρό στις προσπάθειες για την αποσαφήνιση της δραστηριότητας πρακτόρων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Γερμανία - δραστηριότητα που ξεκίνησε με την υπόθεση των υποκλοπών από τη NSA και συνεχίστηκε με τα δύο περιστατικά των κατασκόπων».
«Το αίτημα αυτό έγινε υπό το φως της συνεχιζόμενης έρευνας από τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας και τα ερωτήματα που εγείρονται για μήνες σχετικά με τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στη Γερμανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Από διπλωματικούς κύκλους τονίζεται ότι πρόκειται περισσότερο για «αίτημα» προς τον αξιωματούχο της CIA να εγκαταλείψει τη χώρα παρά για απέλαση, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό, αφού το Βερολίνο δεν κρύβει πλέον την ενόχλησή του για τη μεταχείριση που υφίσταται από «σύμμαχο- χώρα παρόμοια με αυτές που η Ουάσιγκτον επιφυλάσσει για κράτη-παρίες».
Την ενόχληση αυτή εξέφρασε εντόνως πρώτος ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σχολιάζοντας τα γεγονότα, παρατήρησε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν μπορούν να «παρακολουθούν τη Γερμανία με τριτοκλασάτα πρόσωπα». «Αυτό είναι ηλίθιο, και τόση ηλιθιότητα είναι για να κλαις» είπε χαρακτηριστικά. «Για αυτό και η καγκελάριος δεν διασκεδάζει», πρόσθεσε.
Ο υπουργός τάχθηκε ωστόσο εναντίον «υπερβολικών αντιδράσεων» όπως είπε. «Αισθάνομαι να απειλούμαι πολύ λιγότερο από τους Αμερικανούς από ό,τι από αρκετούς άλλους» σημείωσε.
Αλλά και η Ανγκελα Μέρκελ χρησιμοποιώντας κάπως πιο σκληρή γλώσσα από τις προηγούμενες φορές που ήταν ήπια σε «βαθμό παρεξηγήσεως», όπως σχολίαζε ο γερμανικός Τύπος, χαρακτήρισε τη διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος συμμάχων χαμένο κόπο. «Αν αυτό που υπονοείται, αποδειχθεί ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε θα πρέπει να πω ότι η κοινή λογική λέει πως η κατασκοπεία σε βάρος συμμάχων συνιστά απώλεια ενέργειας. Εχουμε τόσο πολλά προβλήματα και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα σημαντικά», σημείωσε η καγκελάριος. «Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε μια γενική έλλειψη εμπιστοσύνης. Σήμερα θα πρέπει να διερωτηθούμε ποιος είναι ο σκοπός των υπηρεσιών (πληροφοριών) τον 21ο αιώνα. Εχουμε εντελώς νέες απειλές να αντιμετωπίσουμε», τόνισε. Οι σύμμαχοι που κατασκοπεύουν τη Γερμανία «βλέπουν το δέντρο και δεν βλέπουν το δάσος», κατέληξε.
Πολιτική ζημιά
Από την πλευρά του, ο Ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι δεν έχουν υπονομευτεί σημαντικά απόρρητα στοιχεία της Γερμανίας. «Αν δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτήν τη φερόμενη υπόθεση κατασκοπείας είναι αστείες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο πως η «πολιτική ζημιά είναι δυσανάλογα σοβαρή».
Της... ήπιας απέλασης είχε προηγηθεί η αποκάλυψη δεύτερης υπόθεσης κατασκοπείας, μόλις μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη πράκτορα των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος είναι ύποπτος ότι εργαζόταν και για τη CIA.
Προς το παρόν, η CIA δεν έχει σχολιάσει επισήμως την υπόθεση, ενώ ο διευθυντής της, Τζον Μπρέναν, που είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της καγκελαρίας δεν έχει να «προσφέρει τίποτα άλλο από γενικόλογα περί φιλίας και συμμαχίας», όπως δήλωσαν Γερμανοί διπλωμάτες.
Στο ίδιο πάντως μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που αναφέρει πως «έχει ουσιαστική σημασία να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας». «Εχουμε δει αυτές τις πληροφορίες και δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε για μια φερόμενη υπόθεση πληροφοριών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν.
Βρετανία. «Κατηγορώ» ακτιβιστών για συγκάλυψη
Σάλος για εμπλοκή στις πτήσεις της CIA
Για «συγκάλυψη» στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η Βρετανία συνεργάζονταν με τη CIA στο περιβόητο πλέον πρόγραμμά της με τις μυστικές πτήσεις, κατηγορούν νομικοί και ακτιβιστές τη βρετανική κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση του Φόρεϊς Οφις ότι τα στοιχεία πτήσεων για αμερικανικά αεροσκάφη προς κι από τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην ατόλη Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό για το έτος 2002 έχουν «μερικώς καταστραφεί εξαιτίας διαρροής».
Προτού καλά καλά κοπάσει ο σάλος από την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Εσωτερικών «έχασε» 114 έγγραφα που αφορούν το σκάνδαλο παιδεραστίας στο οποίο εμπλέκονται και πολιτικοί τη δεκαετία του '80, η ανάλογη ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών για τις μυστικές πτήσεις της CIA, προκαλούν νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Κάμερον, καθώς τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να ρίξουν νέο φως για το αν Βρετανοί αξιωματούχοι στη βάση της Ντιέγκο Γκαρσία γνώριζαν για δύο τουλάχιστον πτήσεις της CIA που προσγειώθηκαν εκεί το 2002.
Πάγια θέση του Λονδίνου είναι ότι δεν ήξερε τίποτα για τις πτήσεις, μέχρι που ενημερώθηκε σχετικά από την Ουάσιγκτον το 2008.
Οι υποψίες γίνονται μεγαλύτερες εξαιτίας των πληροφοριών ότι στους προσεχείς μήνες θα κυκλοφορήσει αναφορά από την αμερικανική Γερουσία στην οποία στοιχειοθετείται ότι στην ατόλη η οποία αποτελεί τμήμα του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους και που χρησιμοποιείται ως στρατιωτική βάση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όχι μόνο προσγειώνονταν πτήσεις μεταφοράς υπόπτων για τρομοκρατικές πράξεις, αλλά κι ότι αποτελούσε και η ίδια «μυστική φυλακή» για την ανάκριση -μετά βασανιστηρίων- υπόπτων για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.
Γερουσία
Η 500 σελίδων αναφορά της Γερουσίας για το πρόγραμμα απαγωγών και βασανιστηρίων της CIA επισημαίνει επίσης ότι η μυστική φυλακή δημιουργήθηκε με «την πλήρη συνεργασία της βρετανικής κυβέρνησης».
Υπό το φως αυτών των αποκαλύψεων, οι ακτιβιστές και δικηγόροι θεωρούν ότι η απώλεια των σχετικών εγγράφων αποτελεί μία ακόμα ένδειξη ότι η Βρετανία δεν υπήρξε ειλικρινής για τα όσα γνώριζε για το αμερικανικό πρόγραμμα της CIA επί βρετανικού εδάφους.
Η Κόρι Γκίντερ της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Reprieve ισχυρίζεται πως «τα πράγματα δείχνουν όλο και πιο άσχημα για τον ρόλο της Βρετανίας στην ατόλη Ντιέγκο Γκαρσία». «Στην αρχή μαθαίνουμε ότι η έκθεση της Γερουσίας που θα δοθεί στη δημοσιότητα μιλάει για κρατούμενους στη βάση και τώρα, πολύ βολικά, σχετικά έγγραφα καταστράφηκαν». «Μοιάζει πολύ με συγκάλυψη», τονίζει και «θαπρέπει να δοθούν εξηγήσεις για το πώς και πότε χάθηκαν αυτά τα στοιχεία».
Το 2008 το Εργατικό Κόμμα είχε αναγκαστεί να ομολογήσει πως οι διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο Τόνι Μπλερ ως πρωθυπουργός ότι η ατόλη δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ ως κέντρο μεταφοράς υπόπτων, ήταν αναληθείς. Μάλιστα, ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ όταν διαδέχθηκε τον Τζακ Στρο στο υπουργείο Εξωτερικών είχε απολογηθεί στη Βουλή λέγοντας πως στοιχεία από την Ουάσιγκτον αποδείκνυαν πως δύο πτήσεις -μία στο Γκουαντάναμο και μία στο Μαρόκο- είχαν σταματήσει στην Ντιέγκο Γκαρσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..