Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

El Pais: Δραπετεύοντας από τη Γη της Επαγγελίας

Δραπετεύοντας από τη Γη της Επαγγελίας


Πάνω από 15.000 Μεξικάνοι εγκατέλειψαν την Ισπανία από την αρχή της κρίσης για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η El Pais μας μεταφέρει τις ιστορίες μερικών εξ΄αυτών και τους λόγους που τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη. Διαβάστε σε ελεύθερη μετάφραση τα βασικά σημεία του δημοσιεύματος.
Η Ισπανία δεν είναι πλέον μια
χώρα ευκαιριών. Χιλιάδες Μεξικανοί που αναζήτησαν την τύχη τους στη χώρα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στις αποσκευές τους φέρουν ανεκπλήρωτα όνειρα, όπως αυτά του Άλαν Μποντερ, 34 ετών, που επέστρεψε στην πόλη του Μεξικό με άδεια χέρια το 2013. Η μετανάστευση του αρχιτέκτονα στην Ισπανία έγινε το 2006, με σκοπό την απασχόληση στον κατασκευαστικό τομέα.


"Υπήρχαν καλές θέσεις εργασίας αλλά τίποτα δεν πήγε όπως υπολόγιζα" λέει ο ίδιος. Το 2009 η κρίση τον οδήγησε να απασχοληθεί ως σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο. "Κουράστηκα, δεν υπήρχε επαγγελματική διέξοδος, δεν με προσλάμβανε κανείς κι έτσι αποφάσισα να πακετάρω". Παρόμοιες είναι οι ιστορίες των περίπου 4.376 ανθρώπων που επέστρεψαν στα εδάφη των Αζτέκων το 2013, 58,6% περισσότεροι σε σχέση με το 2012 σύμφωνα με το ισπανικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Από το 2008 έως το 2013, περισσότεροι από 16.774 Μεξικανοί εγκατέλειψαν την Ισπανία κι επέστρεψαν στηνμ πατρίδα τους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. Ανάμεσα σε αυτούς και η Ιτζέλ Καστανγιάρες. Το 2011 έφυγε αφήνοντας πίσω της αναμνήσεις πέντε ετών από τη Μαδρίτη. Ο θάνατος του πατέρα της ήταν αφορμή για την επιστροφή στη χώρα της. Λίγο πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο συλλογίστηκε: "Η Ισπανία δεν ήταν για εμένα". Όπως ομολογεί η ίδια δεν θα ήταν βιώσιμο. Εργαζόταν για περισσότερες από 12 ώρες ημερησίως στην κουζίνα μεξικάνικου εστιατορίου κερδίζοντας περίπου 700 ευρώ και μετά βίας μπορούσε να τα βγάζει πέρα.

"Έψαχνα για μια καλύτερη δουλειά, αλλά οι μετανάστες είναι οι τελευταίοι στη σειρά," λέει η ίδια που κατέχει μεταπτυχιακό σε σπουδές δημοσιογραφίας. Η κοπέλα είχε αποφασίσει να μεταβεί στην Ισπανία, σε ηλικία μόλις 22 ετών κυνηγώντας τα όνειρά της, το καλοκαίρι του 2006. Μετά από τρεις μήνες η ίδια κατάφερε να εργαστεί σε μια εφημερίδα. "Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να επιστρέψω" παραδέχεται.

Οι χώρες που οι περισσότεροι Μεξικανοί μεταναστεύουν είναι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και η Ισπανία έρχεται τρίτη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετανάστευσης του Μεξικό. Η μέση ηλικία των ατόμων που διαμένουν στο εξωτερικό είναι 37 ετών, με εξαίρεση τα άτομα που αποφασίζουν να μετακινηθούν προς τις ΗΠΑ όπου οι περισσότεροι είναι φοιτητές.

Η Ισπανία για λίγα χρόνια δέχτηκε μεταναστευτικά ρεύματα, ιδίως από τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τη Μαρία Αντουανέτα Ντελφίνο, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Λατινικής Αμερικής, του πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα και ειδικός σε θέματα μετανάστευσης.

Στην Ευρώπη η Λατινοαμερικάνικη κοινότητα ξεπέρασε την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους τα 2,2 εκατομμύρια σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου. Οι πολίτες του Εκουαδόρ είναι στην πρώτη θέση ενώ ακολουθούν οι Κολομβιανοί και οι Αργεντίνοι. Οι Μεξικανοί αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% με 47.703 κατοίκους.

Η Ρουθ Καρέτο, δε θα ξεχάσει ποτέ την 15η Σεπτεμβρίου του 2010. "Σηματοδοτεί το πριν και το μετά στη ζωή μου". Εκείνη την ημέρα ήρθα στο Μεξικό κι έπρεπε να αφήσω πίσω μου τη ζωή που έχτιζα επί 10 χρόνια. Το 2001 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο Πολυτεχνείο της Μαδρίτης στην αρχιτεκτονική. Σήμερα στα 42 μου, βιώνω από πρώτο χέρι την κρίση της οικοδομής. Είχε προσληφθεί σε μια κατασκευαστική εταιρία τις καλές εποχές αλλά η κρίση την έφερε στο χείλος της απόγνωσης. Την Άνοιξη του 2008 όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων σε όλο τον κόσμο, η εταιρία αποφάσισε να την απολύσει. Τα επόμενα δύο χρόνια ζούσε με τις αποταμιεύσεις της. Το μόνο που την κρατούσε στην Ισπανία ήταν η απόκτηση της Ιθαγένειας που κατάφερε να πάρει λίγο πριν φύγει από τη χώρα. Με την επιστροφή της στο Μεξικό, σε λιγότερο από έξι μήνες έπιασε δουλειά σε κατασκευαστική εταιρία. "Αν είχα μείνει πίσω, σήμερα θα ζούσα κάτω από καμιά γέφυρα" λέει η ίδια.

Η μετανάστευση προς την Ισπανία μειώθηκε κατά 19,3% κατά τη διάρκεια του 2013 με την άφιξη 3.466 Μεξικανών. Η χώρα δεν προσφέρει πλέον οικονομική σταθερότητα, λέει η Ρουθ Καρέτο που προτίθεται να επιστρέψει στη χώρα όταν υπάρξει ανάκαμψη. Ξεσπάει μάλιστα σε αναφιλητά και θυμάται παλιές εποχές. "Μερικές φορές λυπάμαι που επέστρεψα". "Πλέον η καρδιά μου είναι ραγισμένη και είμαι σε αναμονή για μια ευκαιρία που θα μου δώσει τη δυνατότητα να ξαναφύγω".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..