Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Οι επιστήμονες κατάφεραν να νικήσουν τη «φαλάκρα των νέων»

Πέντε μήνες από τη λήψη του φαρμάκου που τους χορηγήθηκε, οι ασθενείς είδαν ολική αναγέννηση του τριχωτού της κεφαλής τους


Ελπίδες σε όσους πάσχουν από αλωπεκία δίνει η έρευνα επιστημόνων που κατάφεραν να αναστρέψουν ολοκληρωτικά την απώλεια μαλλιών σε τρεις ανθρώπους χορηγώντας τους φάρμακο για παθήσεις του μυελού των οστών.
Οι ασθενείς έπασχαν από γυροειδή αλωπεκία και είχαν χάσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των μαλλιών τους. Ωστόσο, 5 μήνες από τη λήψη του φαρμάκου Ruxolitinib, και οι
τρεις ασθενείς είδαν ολική αναγέννηση του τριχωτού της κεφαλής. Αμερικανοί ερευνητές του Columbia University Medical Center είχαν ήδη εντοπίσει ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ενοχοποιούνται για την καταστροφή των θυλάκων στο τριχωτό της κεφαλής. Συνεχίζοντας την έρευνά τους εντόπισαν και τον χημικό μηχανισμό που ενεργοποιεί αυτή την επίθεση, καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα πως μία ομάδα φαρμάκων που λέγονται αναστολείς του JAK μπορεί να τον αδρανοποιούν, και πραγματοποίησαν επιτυχημένες δοκιμές σε ποντικούς.


Στη συνέχεια δοκίμασαν τη δραστικότητα της ουσίας που έχει εγκριθεί για χρήση σε παθήσεις μυελού των οστών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ σε δύο δόσεις ημερησίως. Η γυροειδής αλωπεκία αποκαλείται και «φαλάκρα των νέων», επειδή εμφανίζεται συνήθως πριν από τα 30 χρόνια. Πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί απώλεια τριχών στο κεφάλι και το σώμα. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν και εφόσον το φάρμακο κριθεί ασφαλές θα έχει σημαντικά θετική επίδραση στη ζωή των ασθενών με τη νόσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..