Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Πόσο ανθυγιεινά είναι δύο χρόνια χωρίς ήλιο;

Πόσο ανθυγιεινά είναι δύο χρόνια χωρίς ήλιο;


Ότι θα εγκαταλείψει «σύντομα» την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται κλεισμένος από τον Ιούνιο του 2012, διεμήνυσε χθες σε συνέντευξή του ο ιδρυτής της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. Και παρά τα πολλά ενδιαφέροντα που είπε, οι περισσότεροι έμειναν στην εμφανώς επηρεασμένη από τον χρόνιο εγκλεισμό του εμφάνισή του, με
αποτέλεσμα να εγείρονται πολλά ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του.
Ανάμεσα στα άλλα που είπε ο Ασάνζ στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ήταν ότι δεν έχει πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμη και κάποιος υγιής θα δυσκολευόταν να ζει έγκλειστος για πολύ καιρό, είπε. Αν και τόνισε πως «σύντομα» θα αφήσει το κτίριο της πρεσβείας, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον λόγο ή τον ακριβή χρόνο της φυγής του.


Όπως αναφέρει στο BBC η γιατρός Σάρα Τζάρβις, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στη σωματική υγεία του πολύμηνου εγκλεισμού κάποιου είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D. Περίπου το 85-90% της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο, ενώ πολλές είναι οι ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Ανάμεσά τους η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση και τα καρδιακά προβλήματα.

Ωστόσο, είναι απίθανο τα δύο χρόνια εγκλεισμού να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στη σωματική υγεία αν κάποιος γυμνάζεται τακτικά, τρώει υγιεινά ή εξασφαλίζει στον εαυτό του λίγο ηλιακό φως κατά διαστήματα, υποστηρίζει ο Σάιμον Γκρίφιν, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ο οποίος επισημαίνει ότι η πρεσβεία όπου ζει ο Ασάνζ διαθέτει μπαλκόνι. Από εκεί έχει απευθυνθεί αρκετές φορές στους υποστηρικτές του. Ακόμη και η περιστασιακή έκθεση μόνο του προσώπου και των χεριών στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει τον έγκλειστο, προσθέτει.

Αυτό πάντως που δεν μπορεί να καταμετρηθεί είναι η ψυχική κατάσταση του Ασάνζ, η οποία εξαρτάται από τον πως ο έγκλειστος αντιλαμβάνεται την κατάσταση, επισημαίνει η κλινική ψυχολόγος Λίντα Μπλερ. Όταν ο ιδιοκτήτης της Wikileaks έφτασε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ βρισκόταν σε κατάσταση εφορίας, αφού είχε μόλις διαφύγει τη σύλληψη. Δύο χρόνια μετά, ωστόσο, είναι ακόμη εκεί. «Έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Η άρνηση της ελευθερία μας, κάνει τους ανθρώπους πολύ επιθετικούς».

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..