Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Επαιξαν τη μουσική από τη «Λίστα του Σίντλερ» σε νεοναζιστική συγκέντρωση

Επαιξαν τη μουσική από τη «Λίστα του Σίντλερ» σε νεοναζιστική συγκέντρωση


Με έναν πρωτότυπο τρόπο υποδέχτηκε ο δήμαρχος της πόλης Νόρκοπινγκ στη Σουηδία μια προεκλογική συγκέντρωση νεο-ναζί. Μη μπορώντας να απαγορεύσει τη σύναξη, αποφάσισε αυτή να πραγματοποιηθεί υπό τους ήχους του θέματος της διάσημης αντιφασιστικής ταινίας «Η Λίστα του Σίντλερ».
Οι μουσική του Τζον Γουίλιαμς έπαιζε
δυνατά από τις 80 καμπάνες του δημαρχείου, καθώς οι υπεύθυνοι της πόλης αποφάσισαν πως το συγκεκριμένο θέμα από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ για το Ολοκαύτωμα ήταν ο κατάλληλος τρόπος για να παρουσιάσουν τη θέση της πόλης για την «ισότητα ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους».


Το βραβευμένο με Οσκαρ μουσικό θέμα έπαιξε πριν και μετά τη διαδήλωση της εξτρεμιστικής ομάδας με το όνομα «Κόμμα των Σουηδών», η οποία ετοιμάζεται για τις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου στη Σουηδία. Μια από τις βασικές θέσεις της ομάδας είναι πως η σουηδική υπηκοότητα πρέπει να δίνεται μόνο σε ανθρώπους δυτικού γένους και πολιτιστικής κληρονομίας, αντιδρώντας στα κύματα μετανάστευσης στη χώρα.

«Η μουσική από τη Λίστα του Σίντλερ είναι ένα σύμβολο ανοχής και ο τρόπος μας για να αποδείξουμε πως είμαστε μια φιλόξενη κοινωνία», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. «Παίζουμε το θέμα από την ταινία γιατί είναι ένα σύμβολο του τι ακριβώς συνέβη στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η πόλη του Νόρκοπινγκ υπήρξε μια ανοιχτή κοινωνία από το μεσαίωνα και ένα από τα πρώτα μέρη στη Σουηδία όπου οι Εβραίοι μπόρεσαν να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν την επιχειρηματικότητά τους», πρόσθεσε.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Μετριοπαθείς εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση υποστηρίζοντας την απόφαση του δημαρχείου, ενώ και η εκκλησία της Σουηδίας οργανώνει διαδηλώσεις εναντίον του μίσους και της βίας, κόντρα στις διαδηλώσεις των νεό-ναζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..