Τους κινδύνους από τη συγχώνευση των μεγάλων ελληνικών ομίλων στον τομέα της ενημέρωσης θίγει το άρθρο του ανεξάρτητου ιταλικού σάιτ πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού για την Ανατολική Ευρώπη:
Προβληματισμένος από "τις ισχυρές διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα λόγω της
τροπολογίας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση", η οποία επιτρέπει πλέον στους χρεωμένους εκδότες να "ενώνουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργούν μεγάλους εκδοτικούς οργανισμούς", ο αρθρογράφος του East Journal, Φλάβιο Μπόφι (Flavio Boffi) εξετάζει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις η εφαρμογή των νέων διατάξεων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο συνεταιρισμός των Μέσων θα συμβάλει στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων καθώς θα συνεργάζονται σε οικονομία κλίμακος.
"Ο έκτακτος χαρακτήρας της ρύθμισης δεν έχει καταφέρει να πείσει τους συνδικαλιστές του κλάδου, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η πλειονότητα των μέτρων έχει ληφθεί υπό το ίδιο καθεστώς", σχολιάζει ο συντάκτης:
"Οι ομοσπονδίες υποστηρίζουν ότι η τροπολογία θα δημιουργήσει ολιγοπώλια στην ενημέρωση και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή απολύσεων. Πράγματι η αλλαγή προβλέπει ότι ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει όσα Μέσα επιθυμεί και να κρατήσει μόνο τους εργαζόμενους που του χρειάζονται. Συνεπώς, ο κίνδυνος δραστικής μείωσης του προσωπικού είναι υψηλός".
Ταυτόχρονα, η ρύθμιση επικρίνεται όχι μόνο για τις ουρές των ανέργων που θα δημιουργήσει πίσω της, αλλά και για δύο άλλες σοβαρές επιπτώσεις, συνεχίζει ο Μπόφι: "Η πρώτη έχει να κάνει με την ελευθερία της πληροφόρησης και ιδιαίτερα τη δυνατότητα διαχείρισης και διεύθυνσης μιας ποικιλίας εντύπων από διαφορετικούς εκδοτικούς ομίλους, καθώς η τροπολογία υποσκάπτει αυτή την προοπτική, επιτρέποντας τη συγκέντρωση των μέσων στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών.
Η δεύτερη επίπτωση έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και σχετίζεται με την υποψία ότι η ρύθμιση ψηφίστηκε για να υποχρεώσει τους εκδότες που έχουν σοβαρές εκκρεμότητες με την εφορία να 'τυφλωθούν' εν όψει των ερχόμενων εκλογών. Με άλλα λόγια οι εκδότες θα νιώσουν ευγνωμοσύνη και θα θελήσουν να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση με μια ενημέρωση πιο 'στρατευμένη', αφού θα έχουν λάβει μια σανίδα σωτηρίας δίχως την οποία δεν θα κατάφερναν να συνεχίσουν".
Τα συνδικάτα του κλάδου έχουν προκηρύξει και έχουν ήδη αρχίσει μια σειρά απεργιών διαμαρτυρίας ενάντια στην τροπολογία. Η μείζων αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) και το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ) αποχώρησαν από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διαπράττει "ένα έγκλημα" στον τομέα των Μέσων.
Ο Παναγιώτης Κουρουπλής (ΣΥΡΙΖΑ) παρατήρησε ότι "η κυβέρνηση πάει για εκλογές και θέλει να δημιουργήσει νέες σχέσεις με το σύστημα των Μέσων", ενώ το ΚΚΕ μέσω του Νίκου Καραθανασόπουλου ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.
Τις τελευταίες μέρες, η εφημερίδα "Το Βήμα" δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Το ολιγοπώλιο της βλακείας" στο οποίο καταγγέλλει τα λάθη που έχουν διαπράξει οι διαδοχικές κυβερνήσεις στον τομέα της πληροφόρησης και την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να φιμώσει την ελεύθερη ενημέρωση και καλεί τους πολίτες να εξεγερθούν μέχρι να καταργηθούν αυτοί οι νόμοι που "καταστρέφουν την ελευθερία":
" Τώρα συζητούνται οι ρυθμίσεις που εψήφισε η κυβέρνηση για θέματα του Τύπου. Και τα μεν κόμματα κάνουν τη δουλειά τους. Και όταν έρθει η ώρα με την ίδια ευκολία που εψηφίσθησαν τα μέτρα μπορεί να καταργηθούν" έγραφε συγκεκριμένα.
"Θα πρέπει να δούμε μόνο αν ο λαός θα θελήσει ν' ακούσει και να μάθει το "κάλεσμα στα όπλα" καταλήγει ο Μπόφι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..