Οικογένειες χιλιάδων Αφγανών αμάχων που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν έχουν μείνει χωρίς δικαιοσύνη, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεσή της με τίτλο Παραμελημένοι στο Σκοτάδι, η οποία εστιάζει κυρίως σε αεροπορικές επιχειρήσεις και νυχτερινές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ.
«Χιλιάδες Αφγανοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ μετά την εισβολή, αλλά τα θύματα και οι οικογένειές τους έχουν ελάχιστες πιθανότητες
επανόρθωσης. Το στρατιωτικό σύστημα δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχεδόν πάντα αποτυγχάνει να κρατήσει τους στρατιώτες του υπόλογους για τις παράνομες δολοφονίες και άλλες κακομεταχειρίσεις» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπένετ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό.
«Σε καμία από τις περιπτώσεις που διερευνήσαμε -οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερους από 140 θανάτους αμάχων- δεν ασκήθηκε δίωξη από το στρατό των ΗΠΑ. Αποδείξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου και παράνομες δολοφονίες έχουν φαινομενικά αγνοηθεί» πρόσθεσε.
Η έκθεση τεκμηριώνει τις αποτυχίες της λογοδοσίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Επιπλέον, καλεί την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να διασφαλίσει πως θα εγγυηθεί τη λογοδοσία για παράνομες δολοφονίες πολιτών σε όλες τις μελλοντικές διμερείς συμφωνίες ασφάλειας, που θα υπογράψει με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Διεθνής Αμνηστία διερεύνησε λεπτομερώς 10 περιστατικά θανάτων αμάχων από στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, που έλαβαν χώρα μεταξύ του 2009 και του 2013, Τουλάχιστον 140 άμαχοι σκοτώθηκαν στα περιστατικά που διερεύνησε η Διεθνής Αμνηστία, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και τουλάχιστον 50 παιδιών.
Η οργάνωση πήρε συνέντευξη από περίπου 125 μάρτυρες, θύματα και μέλη των οικογενειών θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ατόμων που δεν είχαν δώσει κατάθεση ποτέ.
«Καλούμε το στρατό των ΗΠΑ να διερευνήσει άμεσα όλες τις περιπτώσεις που τεκμηριώνονται στην έκθεσή μας, καθώς και κάθε άλλη περίπτωση θανάτου αμάχων. Τα θύματα και οι οικογένειές τους αξίζουν δικαιοσύνη», δήλωσε ο Μπένετ.
Το κύριο εμπόδιο στην απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα Αφγανών αμάχων και τα μέλη των οικογενειών τους, είναι το βαθιά προβληματικό στρατιωτικό σύστημα δικαιοσύνης των ΗΠΑ, υποστηρίζει η έκθεση.
Ουσιαστικά, το σύστημα αυτό είναι μια μορφή αυτο-αστυνόμευσης, είναι «καθοδηγούμενο από τη διοίκηση», και βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις αφηγήσεις των στρατιωτών για τις ενέργειες τους ώστε να αξιολογήσει τη νομιμότητα μιας συγκεκριμένης επιχείρησης.
Με την έλλειψη ανεξάρτητων εισαγγελικών αρχών, επαφίεται στους στρατιώτες και τους διοικητές μονάδων να αναφέρουν οι ίδιοι πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθιστώντας σαφή την σύγκρουση συμφερόντων, σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.
Στις σπάνιες περιπτώσεις που μια υπόθεση φτάνει στο στάδιο της δίωξης -προσθέτει- υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη ανεξαρτησίας των στρατιωτικών δικαστηρίων των ΗΠΑ. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να κληθούν οι ίδιοι οι Αφγανοί για να καταθέσουν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η έκθεση τεκμηριώνει επίσης την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις ανακριτικές έρευνες και τις διώξεις για τις παράνομες δολοφονίες αμάχων στο Αφγανιστάν, ενώ καλεί την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να θεσπίσει άμεσα μηχανισμό για τη διερεύνηση κακομεταχειρίσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας του, οι οποίες μέχρι το τέλος του 2014 θα αναλάβουν την πλήρη ευθύνη ασφάλειας της χώρας.
Ο πρόεδρος Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι χαιρέτισε την έκθεση σημειώνοντας την ικανοποίησή του επειδή η οργάνωση «επικεντρώθηκε σε αυτό που συνιστά το βασικό σημείο προστριβής μεταξύ του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ». «Όλοι μαζί, μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι οι στρατιώτες υπερβάλουν εαυτόν για να αποφύγουν το θάνατο πολιτών και ότι όσοι εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες διώκονται από την αμερικανική δικαιοσύνη.
Από την πλευρά της, η ISAF σημείωσε ότι, με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι αντάρτες ευθύνονται για το 99% των θανάτων αμάχων στο Αφγανιστάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..