Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Για τις μεταρρυθμίσεις θα αποφασίσω εγώ, όχι η τρόικα

Ο Ματέο Ρέντσι σε εκδήλωση οργάνωσης προσκόπων με τη σύζυγό του Ανιέζε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του έχει λαμπρό μέλλον, τα δημοσιονομικά της είναι υπό έλεγχο και οι φόροι θα συνεχίσουν


Eνα ακόμη ξεκάθαρο «όχι» στην τρόικα, είπε ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποφασίσει κάποιος άλλος για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία πλην του ιδίου.
«Συμφωνώ με τον Μάριο Ντράγκι όταν λέει ότι η Ιταλία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά το πώς θα τις προωθήσουμε θα το αποφασίσω εγώ - όχι η τρόικα, ούτε η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε και
προσέθεσε ότι «θα προχωρήσει ο ίδιος στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, διότι η Ιταλία δεν χρειάζεται άλλους να της εξηγήσουν τι να κάνει».


Τα δυσοίωνα νέα για την ιταλική οικονομία, που σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, πέρασε εκ νέου σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δεν φαίνεται να πτοούν τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τους στόχους της χώρας, διαβεβαιώνοντας ότι θα οδηγήσει την Ιταλία εκτός οικονομικής κρίσης.

Λαμπρό μέλλον
Η χώρα του «έχει λαμπρό μέλλον, τα δημοσιονομικά της είναι υπό έλεγχο και οι φόροι θα συνεχίσουν να μειώνονται», τόνισε ο Ρέντσι λέγοντας ότι «θα κάνουμε επαναστατικά πράγματα». Εμφανίστηκε, δε, αποφασισμένος να συνεχίσει με τους ταχείς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «ούτε οι δικτάτορες δεν καταφέρνουν να πετύχουν τις αλλαγές τόσο γρήγορα».

Καθησύχασε για άλλη μια φορά τους φόβους των Βρυξελλών, λέγοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 3% στη σχέση ελλείμματος προς ΑΕΠ και ευχήθηκε «να είναι πιο ευνοϊκά τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ώστε ο λόγος αυτός τελικά να διαμορφωθεί στο 2,9%». «Δεν έχω την παραμικρή πρόθεση να υπερβώ το όριο του 3%», υπογράμμισε και είπε με νόημα: «Είναι ένας παλιός όρος, αλλά είναι θέμα αξιοπιστίας για την Ιταλία, ακόμη κι αν άλλοι τον παραβιάζουν».

Αναφερόμενος στην πρώτη έγκριση που έλαβε την περασμένη Παρασκευή από τη Γερουσία, η μεταρρύθμιση του σώματος αυτού, ο Ρέντσι είπε ότι η τύχη της μεταρρύθμισης και της κυβέρνησής του», δεν εξαρτάται από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως κάποιοι υπονοούν» και πως δεν αντιμετωπίζει «κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη στήριξη της κυβέρνησής του από μέρους του Κοινοβουλίου».Σχολίασε δε ότι ξεκινά από αυτήν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση επειδή «είναι η πιο δύσκολη». Ταυτόχρονα, πάντως, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, ο Ρέντσι θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ύφεση με ένα σχέδιο για αλλαγές στον τομέα της απασχόλησης που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των απολύσεων.

Ο Ρέντσι προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αύξηση της ανεργίας των νέων στο 43% αλλά και την πτώση της δημοτικότητάς του, η οποία για πρώτη φορά μειώθηκε στο 49% και γι' αυτό ποντάρει στο νέο μέτρο που αποκαλείται «συμβόλαιο με αυξανόμενες, βαθμιαίες εγγυήσεις για τους εργαζομένους». Αυτό σημαίνει ότι τα τρία πρώτα χρόνια μετά την πρόσληψή τους οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολύονται χωρίς κανενός είδους περιορισμό, κάτι που θα αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια απασχόλησής τους στον ίδιο εργοδότη.

Μέχρι τώρα ο νόμος έθετε αυστηρά όρια στις απολύσεις για τις επιχειρήσεις με πάνω από δεκαπέντε εργαζομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..