Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Οι αγροτικές εξαγωγές και το εμπάργκο Πούτιν

Οι αγροτικές εξαγωγές και το εμπάργκο Πούτιν


Εντονη ανησυχία επικρατεί για τη νέα κλιμάκωση της ψυχροπολεμικής κόντρας για την Ανατολική Ουκρανία που επέφερε το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές δυτικών προϊόντων διατροφής.
Ολοι φαίνεται ότι θα βγουν χαμένοι από αυτό: κατ' αρχάς πλήττεται η ΕΕ -άλλες χώρες
περισσότερο και άλλες λιγότερο-, αφού η Ρωσία αντιπροσωπεύει τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.


Ομως τα αντίποινα του Βλαντιμίρ Πούτιν στις δυτικές κυρώσεις αναμένεται να βλάψουν και την ίδια τη Ρωσία, η οποία, όπως σημείωσε ο Λευκός Οίκος, αναμένεται να δει αύξηση του πληθωρισμού και αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων έως και 8-10%.

Οι μόνες κερδισμένες φαίνεται ότι θα είναι οι ασιατικές χώρες, στις οποίες μοιραία στρέφεται ο Ρώσος πρόεδρος, και ιδιαίτερα η Τουρκία.

Αντίμετρα
Η Μόσχα έθεσε σε εφαρμογή από χθες και για έναν χρόνο το πάγωμα των εισαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία (εξαιρούνται παιδικές τροφές και αλκοολούχα ποτά) και πρόκειται να δώσει σήμερα ή τις επόμενες ημέρες αναλυτική λίστα ανά χώρα και προϊόν.
Η ΕΕ αντέδρασε χαρακτηρίζοντας το εμπάργκο «πολιτική απόφαση» και προειδοποιώντας ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα».

Η Ρωσία -και κυρίως η πρωτεύουσά της- εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εισαγόμενα δυτικά προϊόντα και είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φρούτων και λαχανικών από κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν πλήττονται τόσο πολύ από τα ρωσικά αντίποινα, αφού εξάγουν τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα μόλις 1,5 δισ. δολαρίων ετησίως (1,12 δισ. ευρώ), σχολίασαν ότι το εμπάργκο θα ενισχύσει την απομόνωση της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα και θα αυξήσει τον πληθωρισμό στη χώρα.
Η ΕΕ εξήγαγε πέρυσι συνολικά 120 δισ. ευρώ σε αγαθά και άλλα 28 δισ. ευρώ σε υπηρεσίες στη Ρωσία και, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ανέρχονταν σε 12 δισ. ευρώ. Με τα τρόφιμα να αντιπροσωπεύουν το 10% των εξαγόμενων προϊόντων της προς τη Ρωσία, η ΕΕ θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με το βάρος να πέφτει περισσότερο στη Δανία (εξαγωγές 1,5 δισ. στη Ρωσία), στο Βέλγιο (θα χάσει μισό δισ. ευρώ από απούλητα μήλα και αχλάδια, και μάλιστα σε μια σεζόν με ρεκόρ παραγωγικότητας) και στην Πολωνία, οι εισαγωγές από την οποία σε φρούτα και λαχανικά πάγωσαν ήδη από τον προηγούμενο μήνα.

Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της ΕΕ στη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ το 2013, και ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκατ. ευρώ) και το κρασί (595 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ΕΕ θα χάσει 40 δισ. ευρώ φέτος από τη φάση των κυρώσεων που επέβαλε στη Μόσχα, ποσό που θα αυξηθεί στα 50 δισ. τον επόμενο χρόνο. 
«Δεν υπάρχει τίποτα ευχάριστο στις κυρώσεις. Δεν ήταν εύκολη απόφαση για εμάς, έπρεπε να τη λάβουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας ότι θα παταχθεί με αυστηρότητα κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης των απαγορεύσεων. Τόνισε ακόμη ότι «οι απαγορεύσεις μπορεί να αρθούν εάν οι εταίροι μας υιοθετήσουν εποικοδομητική προσέγγιση».

Τουρκία
Πάντως, οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη επικοινωνήσει με την Τουρκία για να τους προμηθεύσει με τις απαραίτητες ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Και καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις στα προπύργια των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία -Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ-, ο Μεντβέντεφ ανέφερε χθες ότι εξετάζει την απαγόρευση της διέλευσης πάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ και των ΗΠΑ προς την Ασία, κάτι που θα σήμαινε αύξηση του κόστους και του χρόνου των ταξιδιών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΕΙΣ
Συναγερμός για τις ελληνικές εξαγωγές

«Συναγερμός» έχει σημάνει για τον εγχώριο κλάδο των νωπών οπωροκηπευτικών και των φρούτων μετά το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.
Σύμφωνα με την ολοκληρωμένη λίστα που δόθηκε αργά χθες τη νύχτα στη δημοσιότητα, από το εμπάργκο εξαιρούνται το κρασί και το λάδι, αλλά όχι και οι ελιές. Από την άλλη πλευρά όμως πλήττονται οι εξαγωγές φρούτων και κυρίως τα ροδάκινα (νωπά και κομπόστες), οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα νεκταρίνια και τα μήλα. Πέρυσι οι εξαγωγές νωπών λαχανικών και φρούτων στη Ρωσία έφτασαν τα 108 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 12,8% των ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο.

Το «καμπανάκι» χτυπάει περισσότερο για τους παραγωγούς της κ. και δ. Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου. ΣΕΒΕ και Incofruit σημειώνουν ότι το εμπάργκο θα έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα των παραγωγών όσο και στους Ελληνες εξαγωγείς.Αφενός θα χαθεί το μερίδιο αγοράς που έχει κατακτηθεί καθώς οι Ρώσοι θα στραφούν σε εναλλακτικούς προμηθευτές, αφετέρου δεν θα μπορέσουν να διοχετευθούν τα αδιάθετα ευπαθή προϊόντα σε άλλες αγορές, καθώς αυτές θα κατακλυστούν από αντίστοιχα προϊόντα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. «Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν καμία πρακτική επίπτωση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αφού αυτές «σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά, όπως διαφαίνεται, την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ τόνισε την ανάγκη έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ
Πάντως, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΞ με τη συμμετοχή εξαγωγικών και παραγωγικών φορέων της χώρας, εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το εμπάργκο δεν θα πλήξει τις ελληνικές εξαγωγές. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας -με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων- με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και τον συντονισμό των σχετικών δράσεων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ανέφερε πως «από τα νέα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, φαίνεται ότι η χώρα μας θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο». O υφ. Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης στο προσεχές συμβούλιο υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου σκοπεύει να θέσει την ανάγκη στήριξης κλάδων όπως π.χ. των νωπών προϊόντων (ροδάκινα, φράουλες, ακτινίδια), αλλά και της γούνας, που ίσως πληγούν δυσανάλογα από την κρίση.

Το 41% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα . Η Ρωσία και η Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδακίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..