Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Ρέντσι: Η χώρα μας δεν χρειάζεται την τρόικα

«Η τρόικα είναι άρνηση της πολιτικής, η χώρα μας δεν τη χρειάζεται», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «La Repubblica»


Με αέρα σιγουριάς και αυστηρό τόνο ο Ιταλός πρωθυπουργός απάντησε στις φωνές που θέλουν το μοντέλο του να αποτυγχάνει και τη χώρα του να τίθεται υπό τον έλεγχο της τρόικας.
«Η τρόικα είναι άρνηση της πολιτικής, η
χώρα μας δεν τη χρειάζεται», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι διαβεβαιώνοντας ότι «υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να μπορέσει να βγει η Ιταλία από την οικονομική κρίση».


Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, «η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αυξήσει τους φόρους ενώ, παράλληλα, θα προσπαθήσει να τηρήσει τη δέσμευση για μείωση των δαπανών του Δημοσίου κατά 16 δισεκατομμύρια ευρώ». Οσο για τη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Ιταλία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την υπερβεί» και δήλωσε ότι δεν θεωρεί πιθανή την πυροδότηση σοβαρών κοινωνικών εντάσεων το φθινόπωρο λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Τον τελευταίο καιρό αναλυτές αναφέρονται στην πιθανότητα να υιοθετηθούν, το φθινόπωρο, έκτακτα οικονομικά μέτρα ύψους μέχρι και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που συνδέεται με τις πρόσφατες προβλέψεις της Τράπεζας της Ιταλίας για αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,3% το 2014, εκτίμηση αναθεωρημένη προς τα κάτω.

Με τη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «La Repubblica», ο Ιταλός πρωθυπουργός φαίνεται να απαντάει, συγκεκριμένα, στα σχόλια του ιδρυτή της ίδιας εφημερίδας, Εουτζένιο Σκάλφαρι, περί πιθανής έλευσης της τρόικας στην Ιταλία. «Ο Ρέντσι δεν κατάφερε να δώσει νέα πνοή στην κατανάλωση με τις μηνιαίες φορολογικές ελαφρύνσεις των 80 ευρώ υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων. Η προσπάθειά του απέτυχε», είχε γράψει σε άρθρο του ο Σκάλφαρι εκτιμώντας: «Θα πω μια πικρή αλήθεια η οποία, όμως, αποτελεί πασιφανή αλήθεια: ίσως η Ιταλία να πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο της τρόικας».

Εν τω μεταξύ, παρόλο που το ποσοστό της ανεργίας στην Ιταλία μειώθηκε τον Ιούνιο, η ανεργία των νέων εκτοξεύθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό από το 1977. Σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία Instat, η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 43,7%, με τη συνολική ανεργία να μειώνεται ελαφρώς στο 12,3%.

Πρόσφατη έκθεση του ινστιτούτου οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών Svimez έδειξε το πόσο άνιση είναι η οικονομική αιμορραγία από την κρίση στη νότια και τη βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με αυτήν, το ΑΕΠ των νότιων περιοχών της Ιταλίας συρρικνώθηκε το 2013 κατά 3,5%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η συρρίκνωσή του έφθασε στο 1,4%, ενώ οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Η νότια Ιταλία κινδυνεύει από ανθρώπινη και βιομηχανική ερημοποίηση. Ο κόσμος συνεχίζει να φτωχαίνει, να μεταναστεύει και να μην κάνει παιδιά». Η έκθεση τόνισε επίσης ότι «οι βόρειες περιοχές της χώρας άρχισαν να παρουσιάζουν ελαφρά οικονομική ανάκαμψη, οι νότιες, όμως, όχι. Με τον τρόπο αυτόν κινδυνεύει να διαιωνιστεί η εικόνα μιας Ιταλίας κομμένης σε δυο κομμάτια, με εντελώς διαφορετικές οικονομικές προδιαγραφές και προοπτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..