Εφικτός δείχνει ο στόχος των 3,5 εκατ. επισκεπτών στην ελληνική πρωτεύουσα που έχει τεθεί για τη φετινή χρονιά
Oταν τέθηκαν οι στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό όσον αφορά το 2014, δύο από τα μεγαλύτερα στοιχήματα ήταν η αύξηση των διεθνών αφίξεων σε επίπεδα άνω των 18,5 εκατ. (χωρίς να υπολογίζεται η κρουαζιέρα) και η
σταδιακή εξέλιξη της Αθήνας σε προορισμό ολίγων ημερών, το αποκαλούμενο city break.
Ο πρώτος στόχος δείχνει ότι θα επιτευχθεί, δεδομένου ότι η εκτίμηση των 18,5 εκατ. διεθνών αεροπορικών αφίξεων αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στα 19 εκατ., και ακόμη και η νέα εκτίμηση μάλλον θα επιβεβαιωθεί παρά τα «πλήγματα» που έχουν επιφέρει οι εξελίξεις στη Ρωσία, όπου πέραν της κρίσης στην Ουκρανία, τα τουριστικά πρακτορεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Οι αφίξεις στο ΔΑΑ
Το έτερο στοίχημα είναι περισσότερο μεσοπρόθεσμο, αλλά οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου δείχνει να είναι σε καλό δρόμο. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στοχεύει από την αρχή της σεζόν σε επιπλέον -σε σχέση με το 2013- 750.000 αφίξεις στην Αθήνα μέσα στο 2014, ώστε ο συνολικός αριθμός να φθάσει στα 3,5 εκατομμύρια για το σύνολο της χρονιάς.
Στους πρώτους επτά μήνες της χρονιάς (Ιανουάριος - Ιούλιος 2014), στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις έφθασαν στο 1,888 εκατομμύριο, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013 ήταν στο 1,44 εκατομμύριο. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο στόχος των επιπλέον 750.000 αφίξεων έχει επιτευχθεί κατά το 60% και αν οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν τότε στο τέλος της χρονιάς μπορεί να κάνουμε λόγο για επιδόσεις που είχαμε να δούμε πολλά χρόνια όσον αφορά στην Αθήνα. Σε επίπεδο ποσοστών, στο επτάμηνο η αύξηση όσον αφορά στις αφίξεις στην ελληνική πρωτεύουσα είναι της τάξεως του 25,5%, ενώ μόνο τον Ιούλιο ήταν στο +31%. Βέβαια, ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι η Αθήνα να χαρακτηριστεί ως ένα ευρωπαϊκό city break και αυτό είναι κάτι που μάλλον θα φανεί καλύτερα από τον Νοέμβριο και μετά, όπου η ελληνική πρωτεύουσα θα κληθεί να αξιοποιήσει και το χαρτί των καλύτερων καιρικών συνθηκών σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.
Επίσης, σημαντικό στοιχείο θα είναι κατά πόσον θα υπάρξει ενίσχυση των απευθείας πτήσεως από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις προς την Αθήνα τη χειμερινή σεζόν, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε παρατηρηθεί μία σημαντική κάμψη.
Πέραν των αφίξεων, ένα άλλο στοιχείο είναι η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα. Τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) αφορούν το α' εξάμηνο και κάνουν λόγο για θετική αλλά όχι εντυπωσιακή άνοδο. Συγκεκριμένα, το α' εξάμηνο του 2014 η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας έφθασε στο 68,3% από 55,2% την αντίστοιχη περίοδο του 2013, με την αύξηση στη μέση τιμή δωματίου να είναι στα επίπεδα του 4,9% σε ετήσια βάση. Η ΕΞΑΑΑ αναφέρει ότι τον Ιούνιο η μέση πληρότητα ήταν αυξημένη κατά 18,4% έναντι του 2013, ενώ καλύτερα δείχνουν πως είχαν κινηθεί οι τάσεις ανόδου τους προηγούμενους μήνες. Σε ό,τι αφορά στην μέση τιμή δωματίου παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις εντός των τιμών του εξαμήνου, με τον Ιούνιο να συμβάλει σημαντική στην αύξηση του μέσου όρου εξαμήνου.
Όπως αναφέρει ο ΕΞΑΑΑ, η Αθήνα εξακολούθησε να αποτελεί κατά το α' εξάμηνο του 2014, με βάση το «European Benchmark», την πιο προσιτή πρωτεύουσα της Ευρώπης με μέση τιμή δωματίου 83,69 ευρώ έναντι 79,75 ευρώ του 2013. Όσον αφορά στις υπόλοιπες πρωτεύουσες, η Ρώμη είναι στα 146,55 ευρώ, η Βαρκελώνη στα 119,32 ευρώ, η Μαδρίτη στα 84,22 ευρώ, η Κωνσταντινούπολη στα 135,65 ευρώ, το Άμστερνταμ στα 136,10 ευρώ, το Παρίσι στα 248,14 ευρώ, το Λονδίνο στα 167,17 ευρώ και η Βιέννη στα 94,16 ευρώ.
Τα αεροδρόμια που ανεβαίνουν
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος - Ιούλιος 2014 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έφθασαν στα 8,143 εκατ. έναντι 6,986 εκατ. Ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων θα ξεπεράσει το 2014 τα 19 εκατομμύρια παρά την πτώση που παρατηρείται από τη Ρωσία -κατά κύριο λόγο- και την Ουκρανία.
Όλα τα σημαντικά αεροδρόμια της χώρας παρουσιάζουν διψήφιες αφίξεις τον Ιούλιο, με πρωταθλητές τα αεροδρόμια της Αθήνας (+31%), των Χανίων (+22,9%), της Μυκόνου (+39,9%), της Σαντορίνης (+26,7%) και της Καλαμάτας (+62,5%). Ειδική αναφορά χρήζει η περίπτωση της Καλαμάτας, η οποία παρουσιάζει εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και έχει συνεισφέρει σημαντικά στην τουριστική άνοδο της Μεσσηνίας.
Εξαίρεση αποτελεί το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο φαίνεται πως έχει πλέον φθάσει τα όρια της φέρουσας ικανότητάς του (αύξηση μόλις 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013).
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ο ρόλος της Αθήνας στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις είναι κατά παραπάνω από σημαντικός. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση που δεν προσμετρηθούν οι αφίξεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τότε το ποσοστό της αύξησης για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014 πέφτει στο +12,5% (6,254 εκατ. έναντι 5,545 εκατ. αφίξεων).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..