Η μείωση των συντάξεων, η αύξηση της αβεβαιότητας για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και η περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας, αποτελούν «σανίδα σωτηρίας» για τις ασφαλιστικές εταιρείες
Η οικονομική κρίση που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση της αβεβαιότητας για το
μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας, αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για τις ασφαλιστικές εταιρείας. Ο συγκεκριμένος κλάδος έχασε την περίοδο 2008-2013 πάνω από 1,2 δισ. παραγωγής, αλλά πλέον όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μελλοντικά θα γνωρίσει και πάλι «ημέρες δόξας». Ήδη τα πρώτα στοιχεία για τους τομείς υγείας και σύνταξης το 2014 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Βέβαια ο κλάδος των γενικών ασφαλίσεων παραμένει σε πτωτική πορεία, ισοφαρίζοντας εν μέρει τα κέρδη.
Η τάση αυτή, που τείνει να δημιουργηθεί στην αγορά, ωθεί πολλά ξένα funds στην αναζήτηση ευκαιριών και ήδη έχουν κάνει τις πρώτες τους επαφές και δεν είναι απίθανο έως το τέλος του έτους να υπάρξουν και τα πρώτα απτά αποτελέσματα με την ανακοίνωση deals. Εκτός απροόπτου, μέσα στους επόμενους μήνες θα αλλάξει χέρια η Αγροτική Ασφαλιστική.
Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης την πενταετία 2008-2013 απώλεσε το 22% των εργασιών του και από 5,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 περιορίστηκε στα 4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.
Εν τούτοις πολλά επενδυτικά funds επιδιώκουν να τοποθετηθούν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, αφού διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης, και σχεδόν όλες οι διοικήσεις των εταιρειών έχουν δεχθεί ανάλογες κρούσεις.
Όπως τονίζουν παράγοντες του κλάδου, το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει. Οι δαπάνες του Δημοσίου για συντάξεις, φαρμακευτικές δαπάνες, προνοιακές παροχές και άλλες παροχές ασθένειας έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια κατά 13 δισ. ευρώ (από 50 δισ. ευρώ το 2009 σε 37 δισ. ευρώ το 2013). Αυτό το κενό θα κληθεί να καλύψει η ιδιωτική ασφάλιση και ήδη τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, αφού ο κλάδος της Υγείας στο σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών εμφανίζει ετήσιους ρυθμούς ανόδου της τάξεως του 20%.
Επίσης, η διεθνής πρακτική για μετάβαση των συντάξεων από το αναδιανεμητικό προς το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και από το σύστημα καθορισμένων παροχών στο σύστημα καθορισμένων εισφορών ενδεχομένως θα αποτελέσει άλλο ένα πεδίο δράσης των εταιρειών του κλάδου.
Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος δείκτης εξάρτησης του ασφαλιστικού συστήματος ήταν προ κρίσης 1,7 εργαζόμενος προς 1 συνταξιούχο, αναλογία χαμηλότερη του 2 προς 1 που θεωρείται βιώσιμη και πολύ χαμηλότερη του 3 προς 1 που απαιτείται για να είναι υγιές το σύστημα.
Άλλωστε στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και την αδυναμία του προϋπολογισμού να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων ήρθαν να προστεθούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και το PSI. Ακόμη και ο κλάδος του αυτοκινήτου έχει σταματήσει να «παράγει» ζημίες λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας και του περιορισμού των ατυχημάτων και είναι από τους πλέον κερδοφόρους, ενώ με την ασφαλιστική κάλυψη και των περίπου 500.000 ανασφάλιστων αυτοκινήτων θα γίνει ακόμη πιο εύρωστος.
Οι προοπτικές
Η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης των «27» με τη μικρότερη διείσδυση στις γενικές ασφάλειες, με τον δείκτη γενικών ασφαλίστρων προς ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 1,2%, ξεπερνώντας μόνο τη Ρουμανία και τη Λιθουανία.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του 2012, ο μέσος όρος των γενικών ασφαλίστρων προς ΑΕΠ (ο περισσότερο κοινώς αποδεκτός δείκτης ασφαλιστικής διείσδυσης) ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. ήταν 2,44%. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σλοβενία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι στην πρώτη πεντάδα με τον μεγαλύτερο δείκτη γενικών ασφαλίσεων προς ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Επίσης η Ελλάδα είναι από τις ασφαλιστικές αγορές της Ε.Ε. με τη μικρότερη διείσδυση και στον κλάδο ζωής και υγείας, με τον λόγο ασφαλίστρων προς ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 1,02%. Κάτω από Ελλάδα είναι μόνο η Λιθουανία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Λετονία, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 5,5%. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία, η Δανία, η Γαλλία και η Σουηδία είναι στην πρώτη πεντάδα, με τον μεγαλύτερο δείκτη ασφαλίστρων ζωής προς ΑΕΠ στην Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..