Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ζει σε αυτοκίνητο, αλλά απειλείται με έξωση!



Ο Δήμος Κομοτηνής του προσφέρει φαγητό μέσω του προγράμματος Βοήθεια Στο Σπίτι, αλλά παράλληλα απειλεί να του πάρει ως εγκαταλειμμένο το όχημα στο οποίο ζει, γιατί δεν έχει πινακίδες Δε θέλει να μένει στο
αυτοκίνητο, αλλά προς το παρόν δείχνει ανίκανος να δώσει μία λύση. Μας λέει με νόημα «η αστυνομία ξέρει, η αστυνομία μπορεί να δώσει λύση» και αρνείται να πει περαιτέρω. Τον είχαμε δει να κάθεται στο πάρκο και να καπνίζει, να μιλάει με τα σκυλιά, όταν δίπλα του δεν καθόταν κάποιος άνθρωπος, να κοιμάται στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου. Για μήνες στο ίδιο σημείο, να αποτελεί θέμα συζήτησης για τους περίοικους και τους επισκέπτες του πάρκου. Δεν επιχειρήσαμε να τον προσεγγίσουμε, αν και η περίπτωση ενός ανθρώπου που ζει σε ένα αυτοκίνητο δεν είναι και το πλέον σύνηθες, είναι μάλλον πρωτόγνωρο, για τα δεδομένα μίας μικρής πόλης όπως η Κομοτηνή. Όταν όμως είδαμε κολλημένο στο αυτοκίνητό του ένα χαρτί του Δήμου Κομοτηνής, να απειλεί να πάρει το όχημα – σπίτι, επειδή χαρακτηρίζεται εγκαταλειμμένο, λόγω απουσίας πινακίδων, θελήσαμε να μάθουμε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, που ενώ έφτασε να ζει σε ένα αυτοκίνητο, σήμερα απειλείται με έξωση και από αυτό. 


Είναι λιγομίλητος, μας λέει το όνομά του, Δημήτρης. Κρατάει στο χέρι καπνό και προσπαθεί να στρίψει ένα τσιγάρο. Δίπλα του συγκεντρώνονται σκυλιά, τα αδέσποτα του πάρκου Περιφέρειας, άλλωστε κάνουν παρέα. Ο ίδιος μπορεί να μην έχει για τον εαυτό του φαγητό, αλλά όταν έχει θα φροντίσει να δώσει και σε αυτά. Μπλέκονται στα πόδια του και τον ακολουθούν. Όταν του δείχνουμε το αυτοκόλλητο στο πίσω τζάμι του οχήματος, μας κοιτάει με λύπη, μας λέει παραλογισμός. Τον καλούν να το απομακρύνει από το σημείο, γιατί θεωρείται εγκαταλειμμένο, ενώ για τον ίδιο είναι το σπίτι του. Γιατί παραλογισμός τον ρωτάμε, για να μας αποκριθεί «ο Δήμος μου προσφέρει φαγητό από αρχές Ιουλίου μέσα από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι κάθε μέρα, εκτός Σαββάτου και Κυριακή, και σήμερα μία άλλη υπηρεσία μου λέει να φύγω». Όντως παραλογισμός. Τον άνθρωπο που ζει στο αυτοκίνητο, άλλωστε τον ξέρουν όλοι. Είναι ένας στην πόλη μας και η πόλη μας είναι μικρή, κάθε περίεργο, γίνεται θέμα, δε μπορεί λοιπόν στο Δήμο να μην έμαθαν. Είναι ένας τρόπος να τον διώξουν; Εκείνος δεν απαντάει, όπως αποφεύγει να μας απαντήσει για το πώς κατέληξε να ζει κυνηγημένος, μακριά από την πατρίδα του, σε ένα αυτοκίνητο στην Κομοτηνή. Το αυτοκίνητο φαίνεται να έχει αγοραστεί στα Ιωάννινα, είναι ένα Nissan qashqai λευκού χρώματος και σημαντικής αξίας. 



Τον ρωτάμε γιατί ζει στο αυτοκίνητο. Είναι θέμα μη ικανότητας εξυπηρέτησης, μας λέει και αρκείται σε αυτό. Συγγενείς και φίλοι, δεν υπάρχουν να βοηθήσουν, όπως παραδέχεται. Είναι από το Μάιο σε αυτό το αυτοκίνητο στο πάρκο Περιφέρειας και ο χειμώνας που έρχεται φαντάζει δύσκολος, τουλάχιστον στο μυαλό μας, όταν σκεφτόμαστε τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην πόλη μας. Το χειμώνα ελπίζω να μην είμαι εδώ, μας λέει όταν μοιραζόμαστε μαζί του τη σκέψη μας. Άνθρωποι που τον γνώρισαν στο πάρκο, τον έχουν βοηθήσει, προσφέροντάς του φαγητό, ρούχα, λίγα χρήματα για τσιγάρα, άλλοι τον αντιμετώπισαν με καχυποψία, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που προσπάθησαν να τον διώξουν από το πάρκο.



Δε θέλει να μένει στο αυτοκίνητο, αλλά προς το παρόν δείχνει ανίκανος να δώσει μία λύση. Μας λέει με νόημα «η αστυνομία ξέρει, η αστυνομία μπορεί να δώσει λύση» και αρνείται να πει περαιτέρω. Η συζήτηση τελειώνει απότομα, όπως ξεκίνησε και με τον ίδιο να απομακρύνεται στο πάρκο, παρέα με τα σκυλιά Πάντως η αστυνομία τον έχει επισκεφτεί εκεί ουκ ολίγες φορές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..