Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Συναγερμός στην Ευρώπη για τους "μοναχικούς λύκους"


 Στη Δύση πολλαπλασιάζονται οι φωνές που τονίζουν πως η τελική νίκη ενάντια στους ισλαμιστές τρομοκράτες μπορεί να έρθει μόνο με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή, κίνηση που ο Μπαράκ Ομπάμα


Η Γηραιά Ηπειρος ζει πλέον με τον αναζωπυρωμένο φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, καθώς οι τζιχαντιστές απειλούν με αντίποινα όλες εκείνες τις χώρες που παίρνουν μέρος στους βομβαρδισμούς εναντίον τους στο Ιράκ και στη Συρία.
                Οι μαχητές του Μετώπου αλ
Νούσρα, που αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα προς τους απανταχού «μοναχικούς λύκους» να πραγματοποιήσουν χτυπήματα στις χώρες της Δύσης που κήρυξαν τον «πόλεμο ενάντια στο Ισλάμ».

Πολύ κοντά σε ένα χτύπημα στη Δύση φέρεται να βρισκόταν άλλωστε και η επονομαζόμενη «Χορασάν» (ομάδα βετεράνων της Αλ Κάιντα που εκπαιδεύονταν στη Συρία), ενώ ανάλογο κάλεσμα για πλήγμα εναντίον δυτικών στόχων έχει απευθύνει και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), στις τάξεις του οποίου υπολογίζεται πως έχουν πολεμήσει τα τελευταία τρία χρόνια (ή συνεχίζουν να πολεμούν ακόμη και σήμερα) συνολικά τουλάχιστον 3.000 Ευρωπαίοι πολίτες, με προέλευση κυρίως από τη Γαλλία (οι περίπου 1.000), τη Βρετανία (περίπου 500), τη Γερμανία (περίπου 400) και το Βέλγιο (επίσης γύρω στους 400). Να σημειωθεί δε πως από όλους αυτούς τους Ευρωπαίους, αρκετές εκατοντάδες (ενδεχομένως ακόμη και 900) έχουν ήδη επιστρέψει πίσω στις πατρίδες τους.

Την ίδια ώρα βέβαια, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να σφυροκοπούν θέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία (βάζοντας στο στόχαστρο και διυλιστήρια), συνεπικουρούμενοι πλέον και από τους Βρετανούς οι οποίοι άργησαν μεν αλλά μπήκαν κι αυτοί στον πόλεμο. Οι βομβαρδισμοί έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους ισλαμιστές (Αλ Νούσρα, ISIS κ.ά.), οι οποίοι πλέον παραμερίζουν τις μεταξύ τους διαφορές και ενώνονται απέναντι στον κοινό δυτικό εχθρό.

Κάμερον
Βρετανικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν χθες κινήσεις εναντίον στόχων στο Ιράκ, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον να αφήνει μάλιστα να εννοηθεί πως θέλει οι βρετανικοί βομβαρδισμοί να επεκταθούν πέρα από το Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας (κίνηση με την οποία ωστόσο διαφωνούν οι Εργατικοί).

Ειδικά για το Λονδίνο, ο φόβος ενός τρομοκρατικού πλήγματος σε βρετανικό έδαφος είναι μεγάλος. «Περισσότεροι από 500 Βρετανοί μουσουλμάνοι έχουν ταξιδέψει στη Συρία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Δύσης αντιμετωπίζουν άμεσες απειλές από πολλές ομάδες τρομοκρατών», δηλώνει στους «Times» η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε πως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει κατατεθεί νέα νομοθεσία που θα περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις των επίδοξων Βρετανών τζιχαντιστών.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες στο Λουξεμβούργο για να αποφασίσουν από κοινού νέα μέτρα ενάντια στην ισλαμική απειλή. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε πως η Συρία έχει γίνει το «σημείο μηδέν» για τους τζιχαντιστές παγκοσμίως και επανέλαβε την πρόθεσή του να συντρίψει το ISIS, το οποίο ωστόσο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν όντως «υποτιμήσει», όπως παραδέχτηκε.

Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι φωνές στη Δύση που τονίζουν πως η τελική νίκη ενάντια στο ISIS μπορεί να έρθει μόνο με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή, κίνηση που ο Ομπάμα επιμένει να αποκλείει. Ενδεικτικά, υπέρ της αποστολής χερσαίων δυνάμεων τάχθηκε χθες και ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Σημειώνεται βέβαια πως παρά τα όσα λέει επισήμως ο Ομπάμα, το Πεντάγωνο έχει ήδη διατάξει την αποστολή 1.600 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, οι οποίοι ωστόσο περιορίζονται σε ρόλο υποστηρικτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..