Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Εκστρατεία με προειδοποιήσεις και «δάκρυα» για τη Σκοτία

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το  ναι  ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία με το  όχι », έγραψε ο


Κορυφώνεται η ανησυχία στη Γηραιά Αλβιώνα για το δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας, με την πολιτική ηγεσία να κάνει δραματική έκκληση στους Σκοτσέζους να ψηφίσουν «όχι» στην ανεξαρτησία, τις ευρωπαϊκές τράπεζες να προειδοποιούν για καταστροφικές συνέπειες στην
οικονομία και μεγάλες εταιρείες να τάσσονται υπέρ της παραμονής στη Βρετανία.
Με ένα μείγμα λογικής και συναισθήματος, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται εκτάκτως στη Σκοτία μαζί με τους ηγέτες των δύο άλλων κομμάτων (Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και Νικ Κλεγκ), προσπαθεί να πείσει τους Σκοτσέζους να μείνουν στην «οικογένεια» του Ηνωμένου Βασιλείου.


«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το ?ναι? ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία με το ?όχι?», έγραψε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στην «Daily Mail» τονίζοντας ότι «θέλουμε απελπισμένα να μείνετε, δεν θέλουμε να διαλυθεί αυτή η οικογένεια εθνών», κάτι που όπως είπε θα του «ράγιζε την καρδιά». Βέβαια η ρητορική του Κάμερον είχε και λογικά επιχειρήματα: εάν η Σκοτία αποσχιστεί, «δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μια νομισματική ένωση» με τη Βρετανία, είπε επικαλούμενος και την πρόσφατη δήλωση του διοικητή της Βρετανικής Κεντρικής Τράπεζας, ότι μια ανεξάρτητη Σκοτία θα αναγκαστεί να αποχωριστεί τη στερλίνα.

Στο δημοψήφισμα διακυβεύεται και η πολιτική καριέρα του Κάμερον, αφού οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» στις 18 Σεπτεμβρίου θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από το κόμμα του να παραιτηθεί οκτώ μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Για να πείσουν τους Σκοτσέζους να παραμείνουν στην Ενωση που χρονολογείται από το 1707 οι Τόρις, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την καμπάνια του «Better Together» και έχουν δεσμευθεί να περάσουν το συντομότερο νόμους που θα παραχωρούν στο Εδιμβούργο περισσότερη αυτονομία.

Αντίθετα η βασίλισσα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου τάσσεται υπέρ της παραμονής της Σκοτίας, εξέδωσε ανακοίνωση που υπενθυμίζει τη «συνταγματική ουδετερότητά» της. Οι προσπάθειες του Λονδίνου δείχνουν πάντως να πιάνουν τόπο. Χθεσινή δημοσκόπηση έδινε προβάδισμα 6 μονάδων στο «όχι» στην ανεξαρτησία.

Πλήγμα στην καμπάνια του «ναι» επέφεραν χθες δύο εταιρείες-κολοσσοί της χώρας. Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπομπ Ντάντλεϊ, εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι οι Σκοτσέζοι θα ψηφίσουν «όχι» στην ανεξαρτησία για να μη διαταραχθεί η σταθερότητα που απαιτείται για τις μακροχρόνιες επενδύσεις στην πετρελαιοπαραγωγό Βόρεια Θάλασσα. Και ο χρηματοοικονομικός γίγαντας της Σκοτίας Standard Life αποκάλυψε ότι θέτει σε εφαρμογή σχέδια για μεταφορά δραστηριοτήτων της στην Αγγλία για να προστατευθεί σε ενδεχόμενη απόσχιση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Telegraph, κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης, η Barclays, η Deutsche Bank, η Societe Generale, η JP Morgan, η RBC Capital Markets και η Credit Suisse προειδοποίησαν ότι ενδεχόμενη απόσχιση θα οδηγούσε σε καταστροφή για τη βρετανική οικονομία. Η στερλίνα θα μπορούσε να κατρακυλήσει έως και 5% έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τη Societe Generale, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τόνισαν ότι πολλοί επενδυτές απέσυραν τα χρήματά τους από βρετανικές εταιρείες μετά τη δημοσκόπηση που έδωσε 51% στο «ναι». Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε χθες κατά 0,10%.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Απειλή συνταγματικής και πολιτικής κρίσης

Η Αγγλία βρίσκεται στα πρόθυρα σοβαρής συνταγματικής και πολιτικής κρίσης, με αφορμή τη ρεαλιστική πλέον προοπτική η Σκοτία να είναι ανεξάρτητη μετά το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.

Η βασίλισσα της Αγγλίας, όπως διαρρέουν πηγές από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, είναι πολύ ανήσυχη στην προοπτική απόσχισης της Σκοτίας και συρρίκνωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, και θα κάνει τη χωρίς προηγούμενο κίνηση να βρίσκεται στη Σκοτία στις 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα του δημοψηφίσματος, για να ενισχύσει με την παρουσία της το κίνημα της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην περίπτωση που οι Σκοτσέζοι ψηφίσουν ναι, τότε θα είναι αναπόφευκτη η πολιτική κρίση στην Αγγλία. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ θα χρεωθούν με την αποτυχία στο δημοψήφισμα και θα δεχθούν μεγάλες εσωκομματικές πιέσεις να παραιτηθούν.

Αυτό το προανήγγειλαν ήδη δύο υπουργοί του Συντηρητικού Κόμματος. Μια άλλη εξέλιξη από το «ναι» στη Σκοτία θα είναι να αναβληθούν για έναν χρόνο οι γενικές βουλευτικές εκλογές, προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2015, προκειμένου να γίνουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες απόσχισης της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η περίπτωση της ανεξαρτησίας της Σκοτίας είναι πολύ άσχημο νέο για το Εργατικό Κόμμα, διότι εκλέγει εκεί δυσανάλογα με την υπόλοιπη επικράτεια μεγάλο αριθμό βουλευτών του. Εάν η Σκοτία γίνει ανεξάρτητη, τότε είναι πολύ πιθανό να μην μπόρεσει στο μέλλον το Εργατικό Κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση δήλωσε ο Εργατικός βουλευτής Τζέρεμι Κόρμπιν.


Αυτήν την εβδομάδα περίπου 100 βουλευτές από τα τρία μεγάλα κόμματα βρίσκονται στη Σκοτία και μετέχουν στην προπαγάνδα υπέρ του όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..