Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Le Monde Κι αν δεν είναι κανείς θαμμένος στον τύμβο της Αμφίπολης;

Κι αν δεν είναι κανείς θαμμένος στον τύμβο της Αμφίπολης;


Με ένα αφιέρωμα «στον μνημειώδη τάφο της Αμφίπολης που δίχως αμφιβολία φιλοξενεί έναν συγγενή του Μεγάλου Αλεξάνδρου» η γαλλική εφημερίδα Le Monde ξεναγεί τους αναγνώστες σε μια μεγάλη
ανακάλυψη, «ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του, τον πιο μεγάλο τάφο που έχει βρεθεί ποτέ σε ανασκαφές στην Ελλάδα», ενώ σε ανάλυσή της εξετάζει τα σενάρια για τους πιθανούς ενοίκους, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να μην είναι κανείς θαμμένος στον ξεχωριστό αυτό τύμβο.
«Οι ανασκαφές συνεχίζονται από το καλοκαίρι και οι αρχαιολόγοι ετοιμάζονται να περάσουν έναν δεύτερο θάλαμο που φυλάσσεται από δυο καρυάτιδες. Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω;» γράφει η Monde, επισημαίνοντας ότι «από την ανακοίνωση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού αυτό το καλοκαίρι, τα φώτα της επικαιρότητας έχουν στραφεί σε αυτόν τον εξαιρετικό τάφο. Ακόμη και αυτή την στιγμή, οι αρχαιολόγοι προχωρούν σταδιακά προς το εσωτερικό του μνημείου. Η ανακάλυψη είναι σπάνια».


Η Monde εξηγεί ότι είναι δύσκολο να έχει κανείς ακριβή εικόνα, αφού όπως γράφει οι πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού δίνονται με το σταγονόμετρο, «εξ' ου και οι συχνές φήμες».

Στην συνέχεια, η γαλλική εφημερίδα, με ερωτήσεις και απαντήσεις, επιχειρεί να εξηγήσει γιατί θεωρείται μοναδικό το συγκεκριμένο ταφικό μνημείο, ποια είναι η δομή του και από πότε χρονολογείται, πώς ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους και αν έχει συληθεί, κάτι που έχει διαψευστεί από τους αρχαιολόγους, αναφέρει η Monde, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτή η εκδοχή δεν εξηγεί γιατί ο τάφος δεν βρέθηκε άθικτος.

Οι πιθανοί ένοικοι
Η εφημερίδα σε συμπληρωματική της ανάλυση εξετάζει διαφορετικά σενάρια για το ποιος θα μπορούσε να έχει θαφτεί εκεί, παραθέτοντας ένα σύντομο βιογραφικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.«Σε γενικές γραμμές, στους τάφους αυτής της περιόδου, υπάρχουν επιγραφές που μας αποκαλύπτουν την ταυτότητα του ενοίκου» σημειώνει η Monde και παραθέτει πιθανούς ενοίκους (άνθρωποι που πέθαναν μεταξύ 325 π.Χ και 300 π.Χ, κατά την εποχή της διαδοχής του Μ. Αλεξάνδρου).

Κάποιος από τους στρατηγούς και φίλους του Μ. Αλεξάνδρου θα είχε ενδεχομένως τη δυνατότητα να εξασφαλίσει έναν τέτοιο τάφο, όπως αναφέρεται.

Θα μπορούσε να είναι ο Νέαρχος, επικεφαλής του στόλου του Μ. Αλεξάνδρου, ο Λαομέδων, ο στρατηγός Αντίπατρος, ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του Μ. Αλεξάνδρου, όπως η μητέρα του Ολυμπιάδα, η σύζυγος του Ρωξάνη ή ακόμη και Μακεδόνες βασιλείς όπως ο Κάσσανδρος, γιος του Αντίπατρου; Η Monde εξετάζει το ενδεχόμενο οι ένοικοι να είναι περισσότεροι από έναν ή να ακόμη και να μην είναι κανείς θαμμένος στον εν λόγω τύμβο, αλλά να πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο την κατασκευή του οποίου είχε προβλέψει ο ίδιος ο Μ. Αλέξανδρος, ο οποίος ωστόσο δεν τάφηκε ποτέ εκεί, αφού απεβίωσε μακριά από την Ελλάδα, στην Βαβυλώνα.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές τάφηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τα ίχνη του τάφου του όμως έχουν χαθεί μέσα στους αιώνες και δεν εντοπίστηκαν ποτέ ξανά από τους αρχαιολόγους, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, παραθέτοντας δηλώσεις του ιστορικού Μιλτιάδη Χατζόπουλου, ο οποίος υπογραμμίζει:

«Οι πηγές δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό για έναν Μακεδόνα βασιλιά που να έχτισε τάφο για τον ίδιο, ενώ ακόμη ήταν εν ζωή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..