Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Αποφασίζει για εμπλοκή τώρα η Τουρκία



Με το δάχτυλο στη σκανδάλη περιμένουν οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στα σύνορα με τη Συρία τη σημερινή ψηφοφορία στην τουρκική εθνοσυνέλευση, καθώς η χθεσινή ομιλία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε πιο ξεκάθαρα το πλαίσιο της πολυαναμενόμενης
εμπλοκής της Αγκυρας στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία αλλά και το Ιράκ.
Στην ομιλία του ενώπιον της εθνοσυνέλευσης ο Ερντογάν ξεκαθάρισε: «Θα πολεμήσουμε αποτελεσματικά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή και αυτή θα είναι μία από τις προτεραιότητές μας. Επίσης θα διατηρήσουμε ψηλά στην ατζέντα τον στόχο να απομακρύνουμε το καθεστώς της Συρίας και θα βοηθήσουμε στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ενισχύοντας ένα συνταγματικό, κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης που θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες».


Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όμως, όπως τόνισε, «θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που κυνηγάει πρόσκαιρες λύσεις, όπως επίσης και ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε άλλους να την εκμεταλλευτούν». Και προσέθεσε: «Οι τόνοι βόμβες που πέφτουν το μόνο που πετυχαίνουν είναι να καθυστερούν την απειλή και τον κίνδυνο».

Το κλίμα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία μυρίζει, στην κυριολεξία, εδώ και μέρες μπαρούτι, αφού η σκληρότερη μάχη μεταξύ των τζιχαντιστών και των κουρδικών δυνάμεων των πεσμεργκά δίνεται για την κατάληψη της πόλης Κομπανί, με την οποία υπάρχει οπτική επαφή από το τουρκικό έδαφος.

Στην περιοχή συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερες τουρκικές δυνάμεις και κυρίως άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Τουρκίας να αλλάξει τη στάση που τηρούσε μέχρι τώρα στο θέμα της ανάπτυξης του Ισλαμικού Κράτους παίζει το πλήθος των προσφύγων που έχουν περάσει τα σύνορα και πλέον βρίσκονται υπό την αιγίδα του τουρκικού κράτους. Επίσης την απόφαση της κυβέρνησης Νταβούτογλου να πει το ναι στη συμμετοχή της Τουρκίας στον υπό την αιγίδα των ΗΠΑ συνασπισμό κρατών που έχουν στραφεί κατά του ISIS επηρέασε η απελευθέρωση των 49 Τούρκων ομήρων που κρατούσαν μέχρι πρότινος οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη.
Η περίπτωση των ομήρων είχε επανειλημμένως χρησιμοποιηθεί από την Αγκυρα ως μια κατάσταση που δεν της επέτρεπε να αναμειχθεί ενεργά στη μάχη κατά του ISIS. Επίσης, σύμφωνα με αναφορές, το διάστημα που μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία η Τουρκία έκανε τα στραβά μάτια στο πέρασμα των τζιχαντιστών από τα εδάφη της, καθώς ο δεδηλωμένος στόχος της Αγκυρας ήταν η πτώση του Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Η περικύκλωση του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, του παππού του Οσμάν Α', του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που βρίσκεται στον Ευφράτη, στην πλευρά της Συρίας, από τους τζιχαντιστές έπαιξε επίσης τον ρόλο της στην αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση Νταβούτογλου. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που ανησύχησε την Αγκυρα είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ενίσχυση των θέσεων στην ευρύτερη περιοχή των κουρδικών δυνάμεων που είναι πιθανό να επηρεάσει τα πράματα και εντός Τουρκίας.

Για το θέμα της εμπλοκής της Τουρκίας στη Συρία δηλώσεις έκανε και ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανέφερε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία δεχθεί επίθεση πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό της σύμφωνα με το Αρθρο 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..