Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Απειλούν με καταλήψεις κτιρίων

Η Κίνα επιμένει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ πρέπει να διεξαχθούν με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι οι διαδηλώσεις στην περιοχή είναι πα


Με μια διαδήλωση-επίδειξη πυγμής, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας συγκεντρώθηκαν και χτες στο Χονγκ Κονγκ, «τιμώντας» τους εορτασμούς για την
65η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με πανό που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο.
Μάλιστα προειδοποίησαν ότι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και ότι θα καταλάβουν τα κυβερνητικά γραφεία εάν ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν Γινγκ δεν παραιτηθεί.


«Εάν ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και η κεντρική κυβέρνηση (στο Πεκίνο) δεν σεβαστούν ούτε ακούσουν την κοινή γνώμη, θα εξετάσουμε διαφορετικά σενάρια ενεργειών που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες, περιλαμβανομένης της κατάληψης των βασικότερων κυβερνητικών κτιρίων», δήλωσε η Αγκνες Τσόου του φοιτητικού κινήματος Scholarism που «πρωταγωνιστεί» στις κινητοποιήσεις.

Αλλά και ο ηγέτης των φοιτητών Λέστερ Σουμ απηύθυνε τελεσίγραφο στον επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να παραιτηθεί, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το πράξει θα αντιμετωπίσει πολύ ευρύτερες διαδηλώσεις και καταλήψεις δημόσιων κτιρίων. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να χρησιμοποιήσει «προβοκάτορες που θα προκαλέσουν χάος ώστε να έχουν δικαιολογία για βίαιη καταστολή του πλήθους».

Αποστάσεις
Πάντως, ένας εκ των ηγετών του κινήματος Occupy Central, που συντονίζει τις διαδηλώσεις, ο Τσαν Κιν Μαν πήρε αποστάσεις από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τονίζοντας πως πρόκειται για πρωτοβουλία των φοιτητών, απορρίπτοντας όμως κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τον κυβερνήτη.

Η Κίνα από την πλευρά της επιμένει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ πρέπει να διεξαχθούν με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι οι διαδηλώσεις στην περιοχή είναι παράνομες.

Η «παράνομη συγκέντρωση του επονομαζόμενου κινήματος Occupy Central έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική τάξη και έχει επηρεάσει την οικονομία του Χονγκ Κονγκ και τη διαβίωση των πολιτών», σημειώνεται σε κύριο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα People's Daily, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Εάν συνεχιστούν (οι διαδηλώσεις), οι συνέπειες θα είναι αδιανόητες», υπογραμμίζεται.

Το Πεκίνο ήδη ελέγχει αυστηρά την κάλυψη των διαδηλώσεων από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ υποβάλλει σε λογοκρισία τις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. Επίσης έχει συλλάβει και ανακρίνει πολλούς ανθρώπους που θεωρούνται ύποπτοι ότι υποστηρίζουν το κίνημα.

Σε αυτό το κλίμα, παρέμβαση έκανε χθες και ο τελευταίος Βρετανός πρώην κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Κρις Πάτεν απευθύνοντας έκκληση για την έναρξη μιας περιόδου αληθινής διαβούλευσης.

Παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, υποδεχόμενος χτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, λέγοντάς του ότι «ελπίζει ότι οι αρχές του Χονγκ Κονγκ θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα σεβαστούν το δικαίωμα των διαδηλωτών να εκφράζουν τη γνώμη τους με ειρηνικό τρόπο».

Oι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ αποτελούν «εσωτερική υπόθεση της Κίνας», απάντησε ο Κινέζος υπουργός, υποστηρίζοντας πως «όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Κίνας».

Το προφίλ τους
Οι ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος

Το «Occupy Central», που οργανώνει τις διαμαρτυρίες, δεν είναι μία δομημένη οργάνωση, αλλά ένα κίνημα που συστάθηκε μάλλον αυθόρμητα, μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν τρεις ηγετικές φυσιογνωμίες: ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ Μπένι Τάι, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Τσαν Κιν Μαν και ο ιερέας Τσου Γιου Μινγκ. Με το «Occupy Central» έχει συμπαραταχθεί η Ομοσπονδία Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον Λέστερ Σουμ.

Στις αρχές του 2013, χτίζοντας στην ουσία τα θεμέλια του κινήματος, ο 50χρονος Μπένι Τάι συνέγραψε μία μελέτη υπό τον τίτλο «Πολιτική ανυπακοή ως πολιτικό όπλο», όπου εξηγεί ότι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ χρειάζονται ελεύθερες εκλογές και πως ο καλύτερος τρόπος για να ασκήσουν πιέσεις στην κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου είναι η κατάληψη του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και κυβερνητικού κέντρου του Χονγκ Κονγκ.

Ο Τσαν Κιν Μαν, συνιδρυτής του «Occupy Central», που πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις, λαμβάνει καθημερινά εκατοντάδες γράμματα κατά της ζωής του και δηλώνει ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» να πάει στην Κίνα, διότι φοβάται πως θα δεχθεί σωματικές επιθέσεις. Ο Τσου Γιου Μινγκ, βαπτιστής ιερέας, είχε γίνει γνωστός για το ότι βοήθησε -μαζί με άλλους ακτιβιστές από το Χονγκ Κονγκ- τους ηγέτες των φοιτητών να ξεφύγουν ύστερα από την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου, τον Ιούνιο του 1989.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..