Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Έμπολα: Πανδημία ή Οικονομικά συμφέροντα; Τι ακριβώς συμβαίνει?

Ειδήσεις που ακούμε για τον Έμπολα
Είδηση Πρώτη
"Ελεύθερη" από τον θανατηφόρο ιό του Έμπολα κηρύχθηκε η Νιγηρία -λίγες ημέρες μετά τη Σενεγάλη-, καθώς στη χώρα δεν έχει ανακοινωθεί νέο κρούσμα από τις 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στη Νιγηρία -μια από τις πολυπληθέστερες χώρες της Αφρικής-, ο ιός εισήχθη από την Λιβερία μέσω ενός
διπλωμάτη, ο οποίος νόσησε και τελικά έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.500 ανθρώπους, με τη Λιβερία να πληρώνει το υψηλότερο τίμημα.

Να σημειωθεί ότι το 70% των όσων νοσούν, χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, με επιστολή της κάλεσε το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας να κινητοποιηθεί κατά του ιού, τονίζοντας ότι όλοι έχουν συμφέρον και καθήκον να συμβάλλουν στη μάχη εναντίον του Έμπολα.

Διεθνείς δωρητές έχουν δεσμευτεί για τη διάθεση 400 εκατ. δολαρίων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, ποσό όμως πολύ χαμηλότερο από τα 988 εκατ. δολάρια που έχουν ζητηθεί για να «ριχτούν» στη μάχη κατά του ιού.

Είδηση Δεύτερη

«Ο Εμπολα έχει μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με εμάς», δηλώνει ο Αντονι Μπάνμπερι, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που είναι επιφορτισμένη με τον συντονισμό της επείγουσας δράσης κατά του Εμπολα (UNMEER), τονίζοντας ότι ο κόσμος χάνει τη μάχη κατά του θανατηφόρου ιού.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μιλώντας κατά
τη διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες για την αντιμετώπιση της επιδημίας, υπογράμμισε ότι η επιδημία του ιού Εμπολα «βρίσκεται πολύ μπροστά μας, πηγαίνει πιο γρήγορα από εμάς και είναι έτοιμη να κερδίσει την κούρσα». Ο ίδιος τόνισε ότι η πορεία του Εμπολα ή θα ανακοπεί τώρα «ή θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση για την οποία δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης».
Ο Α. Μπάνμπερι, σημείωσε επίσης τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι οποίες αναφέρονται σε εμφάνιση 5.000 έως 10.000 νέων κρουσμάτων κάθε εβδομάδα στη Δυτική Αφρική από τον Δεκέμβριο και πρόσθεσε ότι: «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη από 7.000 κλίνες στα κέντρα νοσηλείας, αλλά μέχρι τότε (τον Δεκέμβριο), σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, δεν θα έχουμε παρά περίπου 4.000 κλίνες», χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για τη διαχείρισή τους.
«Υπάρχουν πολλές κακές ειδήσεις για τον Εμπολα, αλλά η καλή είδηση είναι ότι ξέρουμε πώς να τον σταματήσουμε» τόνισε ο Α. Μπάνμπερι, προσθέτοντας: «οφείλουμε να νικήσουμε τον Εμπολα και πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Κάθε ημέρα που περνά αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών».
Οι νεκροί από τον Έμπολα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ, είναι 4.447 επί 8.914 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δίνει ήδη οδηγίες προς τα Σώματα Ασφαλείας και το νοσοκομειακό προσωπικό για την προστασία τους και την αντιμετώπιση του ιού.
Η ΕΕ προγραμματίζει την Πέμπτη, τεχνική σύνοδο υπουργών Υγείας, με στόχο το συντονισμό των ενεργειών απέναντι στον ιό.

Όμως!

Σήμερα το πρωί στην ραδιοφωνική εκπομπή του κ. Ευαγγελάτου στα Παραπολιτικα μίλησε ο καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Χάβαρντ κ. Τριχόπουλος, ο οποίος φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός ενώ προσπαθώντας να μην εκτεθεί είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι η επιδημία του Έμπολα δεν έχει καμία σχέση με τις επιδημίες του παρελθόντος και ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα στην νόσο. Ακούστε και εσείς το ηχητικό. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..