Η ελληνική εμπλοκή
Ποιες εταιρείες που σχετίζονται με την Ελλάδα υπέγραψαν μυστικές φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο. Τι δείχνουν τα έγγραφα της Διεθνούς
Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων. Ο ρόλος της PwC.
Εννέα εταιρείες με ελληνικό ενδιαφέρον περιλαμβάνονται στη «λίστα του Λουξεμβούργου» («Luxemburg Leaks») με τις 340 επιχειρήσεις οι οποίες φέρονται να έχουν υπογράψει μυστικές φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο με στόχο την ελαχιστοποίηση των φόρων τους, με βάση έγγραφα, για την περίοδο 2002 – 2010, που αποκάλυψε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Αυτές οι «νομικές μυστικές συμφωνίες» περιλαμβάνουν σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία σχεδιασμένα να οδηγήσουν σε δραστικό περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης. Οι αποφάσεις στην ουσία είναι έγγραφες διαβεβαιώσεις πως τα σχέδια περιορισμού των φόρων από τις εταιρείες θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση από τις Αρχές του Λουξεμβούργου.
Στον κατάλογο των εγγράφων της ICIJ και κάτω από την κατηγορία «Ελλάδα» περιλαμβάνεται η EFG, ο τραπεζικός βραχίονας του ομίλου Λάτση με έδρα την Ελβετία, η Weather Investments μέσω της οποίας ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουίρις είχε εξαγοράσει τη Wind Hellas, κι η Olayan Investments Company Establishment (που εδρεύει στην Αθήνα) της πανίσχυρης σαουδαραβικής οικογένειας Olayan, που είναι γνωστή από τις επενδύσεις σε ελληνικές εισηγμένες. Σήμερα, Παρασκευή, αποκαλύφθηκαν δύο ακόμα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα της ICIJ και στην κατηγορία “Ελλάδα”: Πρόκειται για την Coca Cola HBC και την εταιρεία ακινήτων Bluehouse Capital.
Υπάρχουν επίσης οι διεθνείς όμιλοι Macquarie Group και Babcock & Brown που είχαν επενδύσει στο παρελθόν στην Ελλάδα ή διέθεταν funds με τοποθετήσεις στη χώρα μας. Τα ονόματα άλλων δύο ομίλων με ελληνικό ενδιαφέρον πρόκειται να ανακοινωθούν από τις 7 έως 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με την ICIJ.
Σύμφωνα με την έρευνα, «η PwC βοήθησε διεθνείς ομίλους να πετύχουν τουλάχιστον 548 συμφωνίες για φορολογικές υποθέσεις με τις Αρχές του Λουξεμβούργου γεγονός που επέτρεψε σε πολλούς από αυτούς να περιορίσουν τους φόρους που θα πλήρωναν».
Στην περίπτωση της Weather Investments, για παράδειγμα, το έγγραφο που αποκαλύπτει η ICIJ συνδέεται κυρίως με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους των εταιρειών (με έδρα το Λουξεμβούργο) που είχαν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εξαγοραστεί η Wind Hellas.
Από το έγγραφο της Babcock & Brown δεν προκύπτει σαφώς η σύνδεση με την Ελλάδα. Η επενδυτική εταιρεία είχε επενδύσει, πάντως, στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στην περίπτωση του ομίλου Olayan το έγγραφο που διέρρευσε αφορά την πώληση ποσοστού που κατείχε στη LeasePlan, μια εξειδικευμένη ολλανδική τράπεζα που δραστηριοποιείται σε περίπου 30 χώρες στον τομέα του Leasing οχημάτων.
Η αντίδραση της Wind Hellas
Σε ανακοίνωσή της, η WIND επισημαίνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Weather Investments. Όπως αναφέρει, «από το 2009, μέτοχοι της WIND είναι διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και η μητρική της εταιρεία είναι η Largo Limited.
Η WIND Ελλάς ήταν και είναι ελληνική εταιρεία, ιδρύθηκε και διατηρεί την έδρα της στην Ελλάδα από το 1992, καταβάλλοντας τους φόρους που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία στη χώρα μας για το σύνολο των εσόδων της. Επισημαίνουμε ακόμη, ότι από το 2009 η εταιρεία δεν έχει δώσει μέρισμα στους μετόχους της».
Αντιμέτωπος με καταγγελίες για 215 δισ στο Λουξεμβούργο ο Γιούνκερ
Αντιμέτωπος με το «αμαρτωλό» παρελθόν της χώρας του βρίσκεται ο νέο ισχυρός πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιουνκέρ καθώς δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για τις μυστικές συμφωνίες που συνήψε το Λουξεμβούργο με τουλάχιστον 1.000 μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις ενόσω ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός.
Οι συμφωνία διευκόλυναν τις μεγάλες επιχειρήσεις να μειώσουν σημαντικά τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις και να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, προφανώς σε βάρος των οικονομικών των χωρών όπου διεξαγόταν η δραστηριότητά τους. Τις συμφωνίες έφερε στο φως η έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Δημοσιογράφων και αναδείχθηκε από μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, όπως οι Le Monde, Thw Guardian, Suddeutsche Zeitung κ.α
Μια ιδιότυπη «δικογραφία» 28.000 σελίδων εμπλέκει παγκοσμίου φήμης εταιρείες, όπως οι Pepsi, IKEA, Burberry, Procter & Gamble, Heinz, JP Morgan κ.ά, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν μεταφέρει σε εταιρικά σχήματα του Λουξεμβούργου πάνω από 215 δισ δολλάρια σε δάνεια και επενδύσεις το χρονικό διάστημα από το 2002 έως το 2010.
Η έρευνα συμπίπτει με τις ενέργειες που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου και τώρα πολλοί αναρωτιούνται εάν ο νέος πρόεδρος θα συνεχίσει αμερόληπτα την έρευνα ή θα επιχειρήσει να συγκαλύψει τις πιθανές δικές του ευθύνες.
Πηγή
Κόρακας κοράκου μάτι ΄δεν βγάζει... είναι απολύτως νόμιμοι όλοι αυτοι οι φορολογικοί σχεδιασμοί, οι οποίοι έχουν γίνει με τίς νομοθετικές "ευλογίες" της Ε.Ε και άλλων κρατών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο τον μήνα συνεδριάζει η G20 και θα αποφασίσουν γιά τόν τρόπο αλλά και τίς διαδικασίες "κουρέματος" εφόσον χρειαστεί κάποια χώρα....
Το 2011 ή το 2012, δέν θυμάμαι καλά, ο Πρόεδρος Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι θά δώσει εντολή να ελεγχθούν οι εταιρείες στον φορολογικό παράδεισο τών Νήσων Κέυμαν, γιά το εάν τά τρίς δολλάρια που κατέχουν οι εταιρείες αυτές είναι νόμιμα όπως και εάν οι ίδιες οι εταιρείες είναι νόμιμες.... μετά απο λίγο καιρό ανακοίνωσε ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε και ότι τά πάντα είναι ΝΟΜΙΜΑ!
Μάλλον πίσω απο αυτές τίς έρευνες μπορεί "κάποιοι" να θέλουν νά μάθουν τί ποσά κατέχει το Λουξεμβούργο ώστε νά "κουρευτούν" ανάλογα.... λέω εγώ τώρα.....
Επίσης η αμερικανική πολυεθνική Apple Computers έχει εκτός ΗΠΑ, αφορολόγητα πάνω από USD $100 δισεκατομμύρια δολλάρια και ενοχλήθηκε γερουσιαστής διότι δέν πήρε την.... μίζα του.....
Εν ολίγοις.... όλες αυτές οι φορολογικές πρακτικές είναι νομιμότατες! Έχουμε ώς πολίτες φορολογικά προβλήματα;
Τί κάνουμε; Πάμε στόν λογιστή της γειτονιάς μας... Έχουν φορολογικά προβλήματα οι κολοσσοί; Πάνε σε Διεθνείς οίκους ορκωτών Λογιστών, κανουν ορθό και νομιμότατο φορολογικό σχεδιασμό (taxation) και νομιμότατα πληρώνουν λιγότερους φόρους!