Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Σε μποϋκοτάζ κατά του Ισραήλ κάλεσε τους Πατρινούς και την Ε.Ε. ο ισραηλινός αναλυτής Sergio Yahni



Σε μποϋκοτάζ οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κατά του Ισραήλ κάλεσε τους Έλληνες και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ο Ισραηλινός αναλυτής  Sergio Yahni, για να ανακοπεί η ταχύτητα του τρένου-εξπρές της ισραηλινής κυβέρνησης, που
κατευθύνεται στον γκρεμό, μέσα από τις πολιτικές εθνοκάθαρσης και απαρτχάιντ, που συνεχίζονται διαχρονικά κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Παράλληλα η Ελληνίδα  εκπρόσωπος του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, που τον συνόδευε τόνισε: «Να σταματήσει η κατοχή, σε αυτό στοχεύει το μποϋκοτάζ. Το σπάσιμο της πολιτικής  ραχοκοκαλιάς του Ισραήλ είναι το ζητούμενο» είπε. Και τόνισε με έμφαση: «Δεν κάνουμε πίσω στα πολιτικά δικαιώματα», ενώ αποκάλυψε πως το Ισραήλ διαπραγματεύεται την εξαγορά του νερού στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα!

Ο Sergio Yahni δεν παρέλειψε αναφορά στις 4 Νοεμβρίου του 1996, όταν κατέρρευσε η ειρήνη που είχε επιτευχθεί μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής με την συμβολή της διεθνούς Κοινότητας!

Μιλώντας από την Πάτρα με θέμα «Ισραήλ: Δημοκρατία ή Κράτος Απαρτχάιντ;» το Σάββατο 10-9-2014, προσκεκλημένος της  εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΔΡΟΜΟΣ της Αριστεράς» ο Ισραηλινός αναλυτής, μέλος του «Κέντρου Εναλλακτικής Πληροφόρησης», αναφέρθηκε στον 16χρονο Ισραηλινό Γκιτζάκ Ράμπιν, που δολοφονήθηκε στις 4-11-96 και στο ισραηλινό κράτος που εξαπέλυσε πογκρόμ κατά των Παλαιστινίων, οι οποίοι αναίτια  πλήρωσαν με τίμημα εκατοντάδες αμάχους νεκρούς και συλλήψεις πολιτών. Τίμημα που δεν τους ανήκε, αφού εκ των υστέρων απεδείχθη ότι επρόκειτο περί προβοκάτσιας Ισραηλινού ακροδεξιού εξτρεμιστή, υποκινούμενου από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Από εκείνη την ημέρα δολοφονήθηκε στο Ισραήλ η ειρηνική συμβίωση Ισραηλινού και Παλαιστινιακού λαού και την θέση της πήραν οι ακροδεξιοί, που συνεχίζουν να δρομολογούν την εθνοκάθαρση για τη δημιουργία δύο κρατών, μέσω της ανταλλαγής πληθυσμών, η οποία δρομολογήθηκε από το 1914 με σχέδιο των Βρετανών αποίκων, αλλά και στη συνέχεια με την συγκρότηση του Ισραηλινού κράτους το 1947, όταν μοιράστηκαν καθοριστικές αρμοδιότητες στο Ισραηλινό στοιχείο της Παλαιστίνης, έναντι ασήμαντων αρμοδιοτήτων των Παλαιστινίων, που κατοικούν στη γη τους εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Οι επιθέσεις ακροδεξιών ρατσιστών κατά μεμονωμένων Παλαιστινίων είναι τακτικές. Και κάποιες φορές δολοφονικές. Τα τελευταία χρόνια σκοτώθηκαν επτά Παλαιστίνιοι από τους εξτρεμιστές. Επίσης η αξιολόγηση των σχολείων εξαρτάται από το πόσους μαθητές προορισμένους για τον πόλεμο, παράγουν, ενώ τόνισε πως είναι μύθος ότι το Ισραήλ είναι πλούσιο κράτος, με ισχυρό στρατό και τεχνολογική γνώση. 

Η πραγματικότητα είναι πως οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικά προγράμματα, που τα υλοποιούν ισραηλινοί στρατιώτες αμειβόμενοι από τις ΗΠΑ, και όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος του προγράμματος, αυτό επιστρέφεται για να πουληθεί από τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες. Τίποτα δεν μένει για τον απλό ισραηλινό πολίτη, που είναι φτωχότερος και από κάποιες άλλες χώρες, όπως δείχνουν οι δείκτες. Στο όριο της φτώχιας βρίσκεται τουλάχιστον το 25% των πολιτών. Στην Εκπαίδευση βρισκόμαστε κάτω και από την Τουρκία. Είμαστε στρατιωτική δύναμη που στηρίζεται στις ΗΠΑ γιατί αυτές θέλουν φτωχά χέρια. Κι όταν τα προγράμματα τελειώσουν, ελπίδα του κάθε φτωχού στρατιώτη είναι μήπως τον αξιοποιήσουν στην Αμερική!

Κι ο Ισραηλινός αναλυτής έθεσε το δίλημμα. Εάν έρθει το φοβερό και επιτύχουμε την ειρήνη που ζητούμε, η χώρα μου που βασίζεται στους εξοπλισμούς τι θα γίνει; Πως θα σταθεί οικονομικά;
Η ισραηλινή κοινωνία βρίσκεται στην χειρότερη θέση, είπε. Και γι αυτό ευθύνεται  ο Νετανιάχου. Ζητούσε δολοφονίες Παλαιστινίων και μετά κατηγορούσε την Παλαιστινιακή Αρχή για την κατάρρευση της Ειρήνης.
Πριν την δολοφονία του Γκιτζάκ Ράμπιν υπήρχε ένα μεγάλο κίνημα υπέρ της ειρήνης. Ήμουν 15 χρόνων που διαδήλωνα ανάμεσα σε εκατό χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Ειρήνης.

Κατηγορούν τους Παλαιστίνιους πως δεν θέλουν να γίνουν πολίτες του Ισραήλ. Ζητούν την ανεξαρτησία τους. Στην Αν. Ιερουσαλήμ θεωρούνται ανατρεπτικές οι πράξεις αμφισβήτησης. Την τρομοκρατία την ερμηνεύουν με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά.

Το 2005 συμφωνήθηκε ότι θα πάρει μέρος στις εκλογές του 2006 και η Χαμάς. Εξέλεξε 4 βουλευτές. Όμως θεωρήθηκαν τρομοκράτες και τους αφαιρέθηκε η κάρτα εισόδου στην στρατοκρατούμενη περιοχή του Ισραήλ. Θεωρήθηκαν ξένοι και… απελάθηκαν!  
Ζούμε κατάσταση απαρτχάιντ. Οι πολίτες έχουν διαφορετικά δικαιώματα.

Στη Δυτ. Όχθη η κατάσταση είναι περίπλοκη. Η μία ερμηνεία των πολιτικών είναι ότι δεν αποτελεί εμπόλεμη περιοχή και άρα προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών και η άλλη του Υπουργείου του Στρατού, ότι δεν ισχύει ο νόμος και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Στρατού ισχύει η συνθήκη της Γενεύης περί εμπολέμων.

Ο λόγος είναι πολιτικός, ότι υπάρχει διαμάχη μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών!
Είτε έτσι είτε διαφορετικά, υπάρχει πρόβλημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Η γένεσή του ανάγεται στο 1914, που οι Βρετανοί επικυρίαρχοι δήλωσαν πως ιδρύονται δύο κράτη στην Παλαιστίνη.

Ο πρώτος Ισραηλινός Πρόεδρος Μπεν Κουριόν το είδε ως βήμα αναγνώρισης ισραηλινού κράτους. Ήθελε την ανταλλαγή πληθυσμών. Αντέδρασαν οι Παλαιστίνιοι, αφού επρόκειτο για την καταχτημένη από τους Βρετανούς, χώρα τους. Και συνεχίζουν να αντιδρούν, ακόμη και το 1967 με τον χαμένο πόλεμο των έξι ημερών. Και εξακολουθούν.

Από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζεται η ίδια κατάσταση καθώς το Ισραήλ δεν έχει Σύνταγμα και τα σύνορα της χώρας του είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Ισχύει το απαρτχάιντ και η χώρα είναι σε μεταβατική περίοδο. Είναι διαφορετικό το απαρτχάιντ που ίσχυε στην Νοτιοαφρικανική Ένωση διότι εκεί ήταν ένα ολοκληρωμένο κράτος. Στο Ισραήλ δεν υπάρχει ολοκληρωμένο κράτος και εξακολουθούν οι απελάσεις και η τρομοκρατία.

Για να εναντιωθούμε σε αυτά και να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο λαών υπάρχουν εργαλεία. Κι ένα από αυτά, το βασικότερο, είναι  το μποϋκοτάζ. Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να έχουν συναλλαγές με το Ισραήλ. Και η ΕΕ ως θεσμός, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Από αυτό το κίνημα του μποϋκοτάζ, ισραηλινή εταιρεία αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την Δυτ. Όχθη. Μπορεί να υπάρξουν και άλλοι τρόποι μποϋκοτάζ. Οι καλλιτέχνες να αρνηθούν προσκλήσεις του ισραηλινού κράτους, οι καταναλωτές να μην αγοράσουν προϊόντα προερχόμενα από το Ισραήλ, τα κόμματα να ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων.

Το απαρτχάιντ, η κατοχή και η εθνοκάθαρση δεν είναι η κανονικότητα για το Ισραήλ. Στην πρόσφατη επέμβαση στη Γάζα πλήρωσε μεγάλο τίμημα σε νεκρούς στρατιώτες.
Σε ερώτηση του Istologiou G. Mosxou πια η απήχηση στο ειρηνιστικό κίνημα του Ισραήλ της συνεργασίας του με την Ελλάδα, ο Sergio Yahni απάντησε:  

Ο Τύπος στο Ισραήλ ελέγχεται από Αμερικανό πολυεκατομμυριούχο με την έκδοση εφημερίδος freepress και αυτό αναγκάζει και τα άλλα ΜΜΕ να τον ακολουθούν. Έτσι για το ζήτημα της συμφωνίας τίποτα δεν ακούστηκε, παρά μόνον μία δήλωση του Πρωθυπουργού μία φορά, μετά την σύγκρουση με την Τουρκία ότι «έχουμε και την Ελλάδα, δεν μας ενδιαφέρει η Τουρκία». 

Χαρακτηριστικό δε της γραμμής περί χωριστών κρατών που χαράσσεται από τους ακροδεξιούς, είναι ότι αυτή ακολουθείται ακόμη και από το Κομμουνιστικό Κόμμα που έχει μόνον 4 βουλευτές και πολύ ισχνή παρουσία στην κοινωνία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Εργατικό ακολουθούν την ίδια γραμμή, παρόλο που στις ογκώδεις διαδηλώσεις των πολιτών εκφράζεται η αντίρρηση.
Τέλος με νόμο που ετοιμάζεται, από την ισραηλινή κυβέρνηση, να τεθεί σε ισχύ, θα επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα σε όσους υποστηρίζουν το μποϋκοτάζ.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό

Μιλώντας η Ελληνίδα εκπρόσωπος του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, που τάσσεται υπέρ του κινήματος  της Ιντιφάντα, η οποία συνόδευε τον Sergio Yahni, υπενθύμισε πως παλαιότερα το 2008, ο Δήμος Καλαβρύτων ακολούθησε την έκκληση για μποϋκοτάζ και δεν κάλεσε εκπρόσωπο του Ισραήλ στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα. 

Αναρωτήθηκε μάλιστα πόση σχέση μπορεί να έχουν εκείνοι οι Ισραηλίτες μάρτυρες της ναζιστικής θηριωδίας με τους σημερινούς Ισραηλινούς;

Και τόνισε: Να σταματήσει η κατοχή, σε αυτό στοχεύει το μποϋκοτάζ. Δηλαδή, το σπάσιμο της πολιτικής  ραχοκοκαλιάς του Ισραήλ είναι το ζητούμενο είπε η εκπρόσωπος της Ιντιφάντα. Δεν κάνουμε πίσω στα πολιτικά δικαιώματα.

Το μποϋκοτάζ ήδη εξελίσσεται στον πολιτιστικό τομέα, στα αμερικανικά Πανεπιστήμια και στα λιμάνια των ΗΠΑ που οι εργαζόμενοι αρνούνται να ξεφορτώσουν φρούτα από το Ισραήλ. Αυτά τα φρούτα είναι κλεμμένα από ξένα εδάφη.  

Και τέλος έριξε την βόμβα. Το Ισραήλ διαπραγματεύεται την εξαγορά του νερού στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..