Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ο πόλεμος δεν γίνεται τυχαία, στόχος του, το κέρδος.

Ο πόλεμος δεν γίνεται για χάρη του πολέμου. Γίνεται από την οικονομική εξουσία για κέρδη και όταν φέρνει κέρδη.
Η ύφεση του 1907 οδήγησε στον πρώτο παγκόσμιο.

Η ύφεση του 1929 στο δεύτερο.
Στην κρίση του 1938-31 ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ οικονομολόγος δεν κατάλαβε τι συνέβαινε. Οι οικονομολόγοι μάλιστα του Χάβαρντ είχαν προβλέψει....
άνθιση της οικονομίας το 1929. Ο Πρόεδρος της Αμερικής προφήτεψε ότι το 1930 θα ήταν το καλύτερο έτος της προεδρίας του. Οι περίφημοι φορείς της ατομικής πρωτοβουλίας, οι ατσίδες, τα είδωλα του πλούτου της Γουώλ-στρητ, οι παντογνώστες της ατομικής προοπτικής και πρωτοβουλίας ζαλισμένα κοτόπουλα έπεφταν σαν φεϊγ-βολάν από τα παράθυρα της Γουώλ-στρητ και αυτοκτονούσαν ομαδικώς, σαν φάλαινες.  
Η σημερινή κρίση δεν οδηγεί σε τρίτο αλλά σε τοπικούς, κέρδη οπιοσθοφυλακής και στα τριάντα εκατομμύρια θανάτους από πείνα το χρόνο, σε ζημία και δυσπιστία κάθε ιδεολογίας. 
Πόλεμος από λάθος ποτέ δεν έγινε και φυσικά ποτέ δεν θα γίνει. 
Κάθε φορά που η πολεμική βιομηχανία επιχειρεί να φτιάξει νέο όπλο και να πουλήσει, εκτός Αμερικής, τα παλαιότερα μοντέλα, η αμερικανική κυβέρνησή αυξάνει αισθητά την διεθνή ένταση ή δημιουργεί τοπικό πόλεμο. Ομολογίες Τρούμαν, Αϊζενγχάουερ, Κένεντυ, Σαμουέλσον, Γκαλμπράιθ, Κίσινγκερ, Άλλεν, Ρήγκαν. Και ταυτόχρονα επισείει την απειλή χρησιμοποίησης των τακτικών πυρηνικών όπλων. Βόμβα νετρονίου, πυρηνικές νάρκες, μεσαίοι πύραυλοι, πυροβόλα με ατομικές οβίδες. Αυτό είναι μόνο υπόθεση και ευχή φόβου, ότι η αρχική χρησιμοποίηση των τακτικών δεν θα συνεχιστεί υποχρεωτικά από τα στρατηγικά, τους υπερπυραύλους, υδρογονοβόμβες, βιοχημικά κλπ όπλα.
Φυσικά όταν το όλο, στρατηγικά και τακτικά όπλα στο σύνολό τους αντίκειται στους νόμους της οικονομίας και το μέρος του όλου τα τακτικά όπλα είναι αντιοικονομικά "Ο τρίτος παγκόσμιος δεν αρχίζει" Όχι γιατί αν αρχίσει δεν σταματά επειδή θα είναι ανεξέλεγκτος κλπ κλπ αλλά όταν το όλο είναι ζημιογόνο για την οικονομική εξουσία και η αρχή του όλου είναι εξίσου ζημιογόνα. Δηλαδή η αρχή ο περιορισμένος. Ο τοπικός. Ο ευλύγιστος. Αυτός που θα αφορά.... πληθυσμούς εκτός.... Αμερικής. Αυτός που θα αρχίζει μόνο με τακτικά όπλα. 
Οι δηλώσεις Νετανιάχου μας οδηγούν να σκεφτούμε ότι βαδίζουμε στην ατραπό του πολέμου: «Προς όλους τους Εβραίους της Γαλλίας, όλους τους Εβραίους της Ευρώπης, σας λέω: το Ισραήλ δεν είναι μόνο ο τόπος προς τον οποίο στρέφεστε για να προσευχηθείτε, το κράτος του Ισραήλ είναι το σπίτι σας», είπε. Εμμέσως πλην σαφώς τους προέτρεψε να γυρίσουν στο σπίτι τους διότι γνωρίζει πως θα επεκταθεί το φαινόμενο του φονταμεταλισμού και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Η πρώτη αντίδραση της Γαλλίας ήτανε η αναχώρηση του αεροπλανοφόρου για τον περσικό κόλπο με πρόσχημα τυχών στοχευμένες επιθέσεις εναντίον θυλάκων μαχητών του Ισλάμ. Εκεί όλως τυχαίως περιπολούν πλοία αμερικάνικα, βρετανικά μέχρι και της Αργεντινής. Όλα δείχνουν ότι το Ιράν θα αποτελέσει βορά. Ο καλύτερος πόλεμος για τους πληθυσμούς είναι αυτός που δεν έγινε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..