Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ποινικές διώξεις για τους «τιμωρούς με το βιτριόλι»



Μια σειρά ενδείξεις για τους αδίστακτους δράστες των επιθέσεων με «βιτριόλι» εναντίον δικηγόρων, επιχειρηματιών αλλά και συνδικαλιστών έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες από νεότερες έρευνες των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών. Πρόκειται για μια σειρά οργανωμένες
ενέργειες - ανάμεσα σε αυτές και εναντίον...

της 52χρονης ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Κωνσταντίνας Κούνεβα - με στόχο να τους προκαλέσουν οδυνηρά τραύματα και να αφήσουν ανεξίτηλα σημάδια στα θύματά τους ως «υπόμνηση» της εκδίκησής τους, χρησιμοποιώντας όχι Καλάσνικοφ ή όπλα «υψηλής ακρίβειας» για να επιτίθενται στα θύματά τους αλλά καυστικά υγρά, με ενέδρες καταμεσής του δρόμου.

Ψάχνουν για τα κίνητρα

Προ μερικών ημερών απολογήθηκε ένας 52χρονος επιχειρηματίας ως οργανωτής μιας εξ αυτών των ενεργειών, ενώ ως φυσικός αυτουργός εμφανίζεται ένας 42χρονος Αλβανός που έχει εξαφανισθεί. Τα στελέχη των κρατικών αρχών ερευνούν τη σύνδεση αυτών των επιθέσεων από τους «τιμωρούς με το βιτριόλι» επιχειρώντας να βρουν τι ακριβώς συνέδεε πρόσωπα, κίνητρα και αυτόν τον ιδιότυπο τρόπο επιθέσεων.

Η πρώτη επίθεση με «βιτριόλι» είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 1995 με στόχο γνωστό δικηγόρο της Αθήνας. Η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί στη συμβολή των οδών Ομήρου 25 και Ακαδημίας και ένας δράστης ηλικίας περίπου 30 χρόνων του είχε ρίξει καυστικό υγρό στα μάτια, ενώ είχε προκληθεί ελαφρύτερος τραυματισμός δύο γυναικών που συνόδευαν τον δικηγόρο. Ο συγκεκριμένος νομικός είχε χειρισθεί πτυχές του σκανδάλου Κοσκωτά, όπως και άλλες σοβαρές υποθέσεις. Η επίθεση αυτή δεν έχει εξιχνιασθεί.

Τον Ιανουάριο του 2007 σημειώθηκε επίθεση εναντίον μιας 27χρονης κοπέλας σε στάση λεωφορείου στην οδό Ναθαναήλ 14 στην περιοχή Μπότσαρη όπου ο δράστης επιχείρησε να της αρπάξει την τσάντα. Οταν η νεαρή γυναίκα αντιστάθηκε, ο άγνωστος της έριξε στο πρόσωπο κάποιου είδους οξύ σε υγρή μορφή. Μαζί της τραυματίστηκε ένας 23χρονος νεαρός που προσπάθησε να βοηθήσει την κοπέλα και έγινε στόχος του δράστη. Και αυτή η επίθεση έμεινε ανεξιχνίαστη. Ωστόσο για αυτές τις δύο επιθέσεις, όπως και για άλλες, σε Αθήνα, Λάρισα και αλλού, που είχαν καταγραφεί παλαιότερα για λόγους ερωτικούς και ενδοοικογενειακούς, δεν υπάρχουν ενδείξεις οργάνωσης ή εκπόρευσης από τους ίδιους ανθρώπους.

Η «μεγάλη εκδίκηση»

Ωστόσο υπάρχουν τρεις επιθέσεις με καυστικά υγρά που θεωρείται ότι προέρχονται από τους ίδιους δράστες με διαφορετικούς εντολείς που αναζητούν τη «μεγάλη εκδίκηση». Εκεί όπου συνεργάζονται άνθρωποι της νύχτας με επιχειρηματίες αλλά πιθανόν και με αστυνομικούς! Η πρώτη εξ αυτών σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2002 εναντίον ενός 61χρονου (που έχει πλέον αποβιώσει) ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων στην παραλιακή λεωφόρο. Ο 61χρονος δέχθηκε επίθεση με καυστικό υγρό από δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα όταν επέστρεφε από το μαγαζί του στην κατοικία του. Νοσηλεύθηκε για δύο μήνες στο νοσοκομείο, χωρίς να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των τραυμάτων του. Ο ίδιος είχε αφήσει υπόνοιες ότι η επίθεση εναντίον του προερχόταν από συμφέροντα ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και είχε διατυπώσει υπόνοιες εις βάρος ενός 36χρονου επιχειρηματία ο οποίος είχε δολοφονηθεί το 2009 στο Γαλάτσι.

Η επόμενη παρόμοια ενέργεια που θεωρείται «κλειδί» για να εντοπισθούν οι «εκδικητές με το βιτριόλι» είναι αυτή που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 στη συμβολή των οδών Θαρύπου και Λυσιμαχίας στον Νέο Κόσμο με στόχο τον 47χρονο γνωστό ποινικολόγο Παύλο Σαράκη. Ο κ. Σαράκης υπέστη σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και υποβλήθηκε σε σωρεία επεμβάσεων. Αρχικά ανέφερε: «Αντιλήφθηκα έναν άνδρα που δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια αν είναι Ελληνας ή αλλοδαπός να με πλησιάζει από την αριστερή πλευρά κρατώντας στο χέρι του ένα πλαστικό κύπελλο μεγάλου μεγέθους το οποίο περιείχε οξύ. Το εκσφενδόνισε στο πρόσωπό μου με μανία λέγοντάς μου "πάρ' τα", αλλά και κάτι άλλο που δεν μπόρεσα να συγκρατήσω. Το οξύ με έκαψε, φούσκωσε αμέσως το πρόσωπό μου. Σίγουρα ο δράστης δεν ήταν μόνος του, διότι κάποιος τον ειδοποίησε ότι κατέφθανα. Πιστεύω ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο, ίσως και συμβόλαιο από άγνωστο σε εμένα άτομο που το ανέθεσε σε ομάδα μπράβων». Ακολούθησε σειρά καταθέσεών του από το 2007 ως πρόσφατα στην Ασφάλεια Αττικής όπου προσδιόριζε σειρά συνεννοήσεων ανάμεσα σε «ανθρώπους της νύχτας» - κυρίως εμπλεκομένους σε υποθέσεις σωματεμπορίας και εκβιάσεων - προκειμένου να οργανωθεί η επίθεση εναντίον του. Με κύριο κίνητρο ότι ο δικηγόρος είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις για σχέσεις μαστροπών και αστυνομικών.

Για την υπόθεση αυτή κατηγορήθηκε ο 52χρονος που έχει κατηγορηθεί για υποθέσεις σωματεμπορίας αλλά και σε ομάδα ποινικών. Για τον 52χρονο ο δικηγόρος είχε αναφέρει στις καταθέσεις του ότι τον «παρακολουθούσε στην περιοχή του γραφείου του» αλλά και ότι «είχε την υποστήριξη αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.». Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο 52χρονος στην απολογία του προ μερικών ημερών παραδέχθηκε πως βρισκόταν κάτω από το γραφείο του δικηγόρου την επίμαχη περίοδο της επίθεσης, όμως την απέδωσε σε επικείμενο ραντεβού με φίλο του που είχε επισκεφθεί τον δικηγόρο και στον οποίο ήθελε να πληρώσει «ξυλουργικές εργασίες». Ακόμη αναζητείται 42χρονος Αλβανός που ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Γιάννης ο Λαβανός» και η ΕΛ.ΑΣ. τον είχε καταχωρίσει με 20 διαφορετικά ονόματα. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την επίθεση κατατέθηκε το όνομα του 36χρονου νονού που δολοφονήθηκε στο Γαλάτσι το 2009 και για τον οποίο κατατέθηκε ότι «του άρεσε να προχωρά σε επιθέσεις με βιτριόλι και άλλες παρόμοιες επιθέσεις».

Η επίθεση στην Κούνεβα

Η επίθεση κατά της ευρωβουλευτού και μαχητικής συνδικαλίστριας κυρίας Κωνσταντίνας Κούνεβα σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου 2008 στα Ανω Πετράλωνα όταν ένας ή δύο άγνωστοι έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και στο σώμα της, με συνέπεια να υποστεί σοβαρά εγκαύματα και βαριές σωματικές βλάβες. Η κυρία Κούνεβα εργαζόταν σε εταιρεία καθαρισμού με έδρα τον Πειραιά και είχε προχωρήσει σε σειρά καταγγελιών για άθλιες συνθήκες εργασίας και εκμετάλλευση στις εταιρείες καθαρισμού. Οι έρευνες όμως διαφόρων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. - αμφισβητήθηκαν από διεθνείς φορείς - για τον εντοπισμό των δραστών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα λόγω της αρχικής αδράνειας. Μάλιστα αρχικά είχε διατυπωθεί η άποψη ότι η κυρία Κούνεβα είχε χτυπηθεί από άτομο βουλγαρικής καταγωγής για «προσωπικούς λόγους» και όχι για τη συνδικαλιστική δράση της. Και σε αυτή την υπόθεση λοιπόν υπήρξαν ενδείξεις ότι υπήρχε εμπλοκή του ίδιου δολοφονηθέντος 36χρονου που είχε επαφή με έναν εκ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιείτο στις εταιρείες καθαρισμού.

Τον Ιούλιο του 2013 επιβλήθηκε στην επιχείρηση καθαρισμού όπου εργαζόταν η κυρία Κούνεβα υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης 250.000 ευρώ καταλογίζοντάς της ευθύνες για την επίθεση που αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ως εργατικό ατύχημα. Τον Φεβρουάριο του 2016 το Μονομελές Εφετείο Πειραιά έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται ευθύνη της εργοδοσίας για την επίθεση και ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση. Στελέχη των διωκτικών και δικαστικών αρχών καταβάλλουν μια νέα προσπάθεια ώστε οι «τιμωροί με το βιτριόλι» να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και οι υποθέσεις να διαλευκανθούν πλήρως.

*του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..