Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Τραγελαφικές καταστάσεις στους ελέγχους για έκδοση αποδείξεων αποδείξεις.



Το συνεργείο των ελεγκτών της εφορίας μπήκε αιφνιδιαστικά στο καφέ μπαρ για να ελέγξει να έχουν εκδοθεί
αποδείξεις σε όλα τα τραπέζια. Διαπίστωσε ότι δεν είχαν εκδοθεί 10 αποδείξεις συνολικής αξίας 150 ευρώ.

Οι ελεγκτές έγραψαν τις παραβάσεις και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ρώτησε το ύψος της λυπητερής που θα έπρεπε να πληρώσει. Οι ελεγκτές του απάντησαν ότι το συνολικό πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει είναι μόλις 14 ευρώ! Η απάντηση προκάλεσε την έκπληξη του παραβάτη που τους είπε να σταματήσουν το καλαμπούρι και του πουν πόσα πραγματικά πρέπει να πληρώσει. Οι ελεγκτές του ξεκαθάρισαν ότι δεν κάνουν πλάκα και ότι αυτό είναι το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος για τη μη έκδοση αποδείξεων. Μετά από αυτά τους ευχαρίστησε που τον ενημέρωσαν καθώς ενώ έκοβε που και που καμιά απόδειξη, πλέον θα κλείσει την ταμειακή μηχανή και δεν θα κόβει ούτε μία!

Το περιστατικό είναι πέρα για πέρα αληθινό και είναι ένα από τα δεκάδες αντίστοιχα περιστατικά που γίνονται όταν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών βγαίνουν για ελέγχους προκειμένου να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή και να καλλιεργήσουν φορολογική συνείδηση στην αγορά.

Μάλιστα, τα έστω πενιχρά πρόστιμα επιβάλλονται στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ. Για τους επαγγελματίες που απαλλάσσονται νόμιμα από τον ΦΠΑ όπως είναι οι γιατροί, τα φροντιστήρια και οι επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ δεν προβλέπεται καν η επιβολή προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων!

Μπορεί όλα τα παραπάνω να μοιάζουν απίστευτα, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινά. Είναι το αποτέλεσμα των αλλαγών που επέβαλαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών το περασμένο φθινόπωρο στο ποινολόγιο της εφορίας. Με βάση τη διαπίστωση ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονταν δεν πληρώνονταν καθώς ήταν υπέρογκα επεβλήθη ο ουσιαστικός μηδενισμός των προστίμων στις περισσότερες περιπτώσεις. Το αποτέλεσμα, όμως, δεν είναι άλλο από το να έχει δημιουργηθεί κλίμα ασυδοσίας στην αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά έσοδα. Ειδικά τώρα που έχουν αυξηθεί οι φόροι, έχει επιβληθεί μια νέα αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και γενικά από την πορεία των φορολογικών εσόδων τους επόμενους πολύ κρίσιμους μήνες θα εξαρτηθεί αν θα πετύχει το τρίτο ελληνικό μνημόνιο.

Οι διατάξεις που οδήγησαν στον ουσιαστικό μηδενισμό των προστίμων περιέχονται στον νόμο 4337/2015 που δημοσιεύτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2015 και, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι «για κάθε παράβαση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης ή επαγγελματικών στοιχείων, ανεξαρτήτως αξίας, για πράξη που επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., και η οποία (παράβαση) διαπράττεται από την 17.10.2015 (έναρξη ισχύος ν. 4337/2015) και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ποσού Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα».

Δηλαδή αν δεν εκδοθεί μια απόδειξη στην οποία εμπεριέχεται ΦΠΑ, το πρόστιμο είναι ίσο με το 50% του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στη συναλλαγή. Αν για παράδειγμα εντοπισθεί ότι δεν κόπηκε μια απόδειξη τελικής αξίας 123 ευρώ, όπου 100 ευρώ είναι η αξία της υπηρεσίας και άλλα 23 ευρώ ο ΦΠΑ, τότε το πρόστιμο για τη μη έκδοσή της είναι το μισό των 23 ευρώ, δηλαδή 11,5 ευρώ.

Με την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργήθηκαν τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 έως 500 ευρώ ανά απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί και τα οποία επιβάλλονταν στο παρελθόν.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει πλήρη γνώση των καταστάσεων που δημιουργούνται στην αγορά κατά τη διενέργεια των ελέγχων και σκοπεύει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα διορθώσουν την κατάσταση. Σχετικές παρεμβάσεις αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..