Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Δίχως χρήματα στο τελευταίο αντίο...


Ανείπωτα οικογενειακά δράματα, εν μέσω βαρύ πένθους, άφησε ανεξίτηλα χαραγμένα το 2016. Στο δημαρχείο Βόλου ξεχείλισε η απελπισία ταλαιπωρημένων ανθρώπων, ανθρώπων
που βρέθηκαν να θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα και παρά την αιφνίδια απώλεια και το αβάσταχτο ψυχικό κόστος, ωστόσο είχαν να σκεφτούν και τα έξοδα της κηδείας. Ιστορίες ανθρώπων ήρθαν στην επιφάνεια με τον πλέον δραματικό τρόπο. Εφυγαν μόνοι από τη ζωή.

Η δυσμενής οικονομική κρίση έχει οδηγήσει το Βολιώτη σε τραγική κατάσταση. Μία στις δύο κηδείες στη Μαγνησία, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ενωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, τελείται χωρίς να πληρώνονται τα έξοδα. Στα γραφεία κηδειών υπάρχουν οφειλές και από πριν τέσσερα χρόνια, από το 2012 ακόμη. Οι οικονομίες μιας ζωής φαίνεται ότι εξαντλήθηκαν και πλέον δεν υπάρχουν χρήματα.


Παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα ήθη και τα έθιμα του ύστατου αποχαιρετισμού εξακολουθούν να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια και σεβασμό στο νεκρό, τόσο στο κομμάτι της λειτουργικότητας, όσο και σε αυτό της απόδοσης τιμών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Αγγελέτος λέει ότι ο δήμος Βόλου πρωτοστατεί.

«Όταν δεν βρίσκονται συγγενείς στέκεται αρωγός και καλύπτει κηδείες με ιδία έξοδα. Πάντοτε συνεργάζεται με την Ένωση και φροντίζει για το διαδικαστικό μέρος της υπόθεσης, ώστε έχοντες και μη κατέχοντες να έχουν μία αξιοπρεπή κηδεία», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Αγγελέτος δεν θα ξεχάσει ποτέ 60χρονο Βολιώτη, ο οποίος έμεινε στα αζήτητα του Νοσοκομείου επί 60 μέρες. Πριν από τρία – τέσσερα χρόνια βρέθηκε με πάθηση στο Αχιλλοπούλειο. Όταν κατέληξε, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε συγγενικό περιβάλλον. «Με τη δημοτική αρχή Βόλου ήμασταν οι μόνοι «συγγενείς» στην νεκρώσιμο ακολουθία», λέει.

Σεβασμός στους νεκρούς

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κοιμητήριο, το 2016 ο δήμος Βόλου ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα της κηδείας 24 απόρων. Εκτός από αυτές τις υποθέσεις, η δημοτική αρχή είχε να μεριμνήσει και για την τελευταία κατοικία άλλων δέκα ανθρώπων. Μεταξύ τους ήταν και ένας Ρουμάνος ηλικίας 45-50 χρονών, ο οποίος παρέμενε νεκρός στο Νοσοκομείο επί τρεις εβδομάδες.

Πρόσφατα ηλικιωμένη πρόσφυγας στο Μόζα απεβίωσε. Η δημοτική αρχή Βόλου έλαβε ευχαριστήρια επιστολή από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς τήρησε ευλαβικά τα ήθη και τα έθιμα στην ταφή της πρόσφυγα, σεβόμενη τα θρησκευτικά της πιστεύω.

Άλλη περίπτωση αφορούσε σε περιπλανώμενο άστεγο, που περιέθαλψε ο δήμος. Επρόκειτο για 55χρονο Ελληνα. Ηταν μόνος. Στο Νοσοκομείο Βόλου δεν τον παραλάμβανε κανένας επί μία και πλέον εβδομάδα.

Αυτή είναι η κατάσταση στο Βόλο όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Κατερίνας Μαρούγκα.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη όμως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε Αθήνα και Πειραιά τα Γραφεία Τελετών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με διετή γραμμάτεια ενώ εκατοντάδες σωροί μένουν στα αζήτητα των νοσοκομείων.

Ένα από τα χειρότερα πρόσωπα της κρίσης μας υπενθυμίζει την κατάντια του ανθρώπου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..