Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΗΠΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Του Γιάννη Ντάσκα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερο παρασκήνιο από το προσκήνιο.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια μεγαλύτερη δύναμη ζήτησε και πέτυχε αυτή την "χωρίς ατζέντα και ευγένειες" επίσκεψη
στην οποία ο Ερντογάν έθεσε και επι ελληνικού εδάφους, ζητήματα της συνθήκης της Λωζάνης τα οποία έθετεως τώρα πολλές φορές στην Τουρκία.

Και πήρε κάθετη απάντηση σε πολύ ψυχρό ύφος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο,τον αυθεντικότερο εξ όλων συνεχιστή της πολιτικής του αείμνηστου Καραμανλή.

"Δεν συζητάμε τίποτα για συνθήκη Λωζάνης,οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους" και τέρμα.

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας τον φρενάρισε στις βλακείες και αθλιότητές του περι θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και όχι στη Θράκη θυμίζοντάς του οτι στην Ελλάδα τα τζαμιά που ξέμειναν απο την ΚΑΤΟΧΗ είναι τζαμιά,ενώ το λίκνο της Ορθοδοξίας είναι η χαρά του κάθε ιμάμη και φυσικά οι άλλες εκκλησίες Μνημεία της Ορθοδοξίας στην Πόλη.

Ο Ερντογάν αφού τα είπε ,χαμήλωσε τους τόνους και φόρεσε το χαμόγελο ,γνωστό και απο την εποχή της τουρκοκρατίας.

Γιατί ήρθε;

"Δεν μπόρεσα να καταλάβω ποιός οργάνωσε και γιατί οργάνωσε αυτή την επίσκεψη" αναρωτήθηκε ο Αλέξης Παπαχελάς ,δίοντας συνέντευξη σε έναν απόφοιτο Λυκείου που φυσικά δεν είχε και εκείνος καταλάβει τίποτα.

Ο Αλέξης Παπαχελάς που δεν καταλαβαίνει είναι αυτός που πήγε ως "ΣΚΑΙ" στην Τουρκία,πήρε συνέντευξη απο τον Ερντογάν ,του είπε εκεί για "επικαιροποίηση" της συνθήκης της Λωζάνης και τα ξαναείπε μερικές ώρες αργότερα στην Αθήνα.

Αν δεν μπορεί να καταλάβει ο πολύπειρος απο τις ΗΠΑ Αλέξης Παπαχελάς ποιός μπορεί να καταλάβει; αναρωτιόμαστε εμείς που δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ οργάνωσαν αυτή τη συνάντηση.

Αμέσως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που στηρίζει τις ελληνικές θέσεις.

Αν λοιπόν οι ΗΠΑ οργάνωσαν την επίσκεψη αυτή για να σπρώξουν τον Ερντογάν πάνω στη σκηνή,να τα πει και να αρχίσουν να τον συμμορφώνουν,όπως οι ΗΠΑ ξέρουν και μπορούν θα περιμένουμε μακροπρόθεσμα κυρίως,αλλά και ίσως βραχυπρόθεσμα καλό αποτέλεσμα για τις ελληνικές θέσεις.

Αν ,αντίθετα,την οργάνωσαν για να βάλουν φωτιά και στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας και πολλά προβλήματα στα συνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης,θα υπάρξουν προβλήματα.

Προβληματιζόμαστε ακόμα γιατί ο συγκυβερνήτης του σκάφους Πάνος Καμμένος επέλεξε την ίδια ώρα να πάει σε άσκηση του ΝΑΤΟ και όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη Ερντογάν επιδεικτικά άφησε έξω τον Τούρκο πρόεδρο και είπε οτι καλωσώρισε τους Τουρκους αξιωματικούς που με τους Ελληνες και Νατοϊκούς μετέχουν στην κοινή άσκηση "ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ". Θυμίζουμε ότι ο δεσμός αυτός λύθηκε απο τον Μ.Αλέξανδρο στο Μικρασιατιό έδαφος...

Το ερώτημα αν ο Ερντογάν ήρθε για καλό και πέταξε "κορώνες" για το εσωτερικό ακροατήριο ή αν αναγκαστήκαμε να τον δεχθούμε με ρίσκα τα όσα θα πει και τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι κρίσιμο και θα προσδιορίσει το μέλλον από την απάντηση που θα δοθεί.

Σημειώστε την ξαφνική με πρόσχημα την αδιαθεσία στις εμφανίσεις της Εμινέ Ερντογάν. Είναι όχι απλά σύζυγος,ασκεί πολιτική μαζί μετο σύζυγό της.Άρα;

Υπήρξαν αρκετές "κορώνες" στο εσωτερικό και πολλές ερμηνείες των όσων ειπώθηκαν απο τους Τούρκους και Ελληνες ηγέτες.

Θεωρούμε πιο ψύχραιμη την καταγραφή που έκανε ο Κώστας Βαξεβάνης και σας την παραθέτουμε για να βγάλετε πιο ψύχραιμα (επιβάλλεται...) συμπεράσματα:

"'Εξω από τα δόντια μίλησαν δημόσια για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την πολύωρη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δηλώσεις των δυο ηγετών κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους, όπως και αυτές που έγιναν νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο «on camera» ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ερντογάν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε και αυτός με τη σειρά του ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης ή αναθεώρησης και επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης, θέμα που έθεσε ανοικτά ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζοντας τους τόνους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς ξεκαθαρίζοντας πως η δεν υπάρχει ζήτημα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Όπως ξεκαθάρισε αυτή αποτελεί τη βάση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, ζήτησε ευθέως από τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με ευθύνη της τουρκικής πλευράς.

Από τη μεριά του, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης επισημαίνοντας βέβαια πως η Τουρκία δεν «εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας». «Υπάρχουν όμως θέματα στην Δυτική Θράκη», συμπλήρωσε.

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις» υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κοινές δηλώσεις Τσιπρα – Ερντογάν ολοκληρώθηκαν νωρίς το απόγευμα. Η συνάντηση των δυο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν πολύωρη με την επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη χώρα μας να συνεχίζεται.

Θεμέλιος λίθος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η συνθήκη της Λωζάνης

Θεμέλιο λίθο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε τη συνθήκη της Λωζάνης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη αλλά και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να τον προσκαλέσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά.

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην Τουρκία να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και η επικείμενη έξοδος τής Ελλάδας από τα μνημόνια, και να συνδράμουν ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα στηρίζονται στην αμοιβαία καχυποψία αλλά στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχτεί αυτή την πρόταση, γιατί αν δεν την αποδεχτεί αυτό θα αποβεί σε βάρος των δύο λαών, των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Τσίπρας: Να τερματιστεί η παραβατική τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο

Την ανάγκη να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημείωσε δε πως δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli.

«Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες. Να τις εντοπίσουμε αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Η αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ερντογάν: «Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας»

«Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» διαμήνυσε απο τη μεριά του ο Ερντογάν υποστηρίζοντας πως «δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην Δυτική Θράκη».

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως το κατά κεφαλή στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ και προσέθεσε: «Υπάρχει οικονομικό χάσμα Για το θέμα τις μουφτείας. Ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο».

Υπενθυμίζεται ότι πριν την κατ' ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε διαλλακτικότερος απ' ό,τι νωρίτερα στη συζήτησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Συγκεκριμένα, στη σύντομη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη άλλης χώρας» και πρόσθεσε πως «είμαστε δύο λαοί οι οποίοι συνυπήρξαν και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στα ελληνικά εδάφη. Το ίδιο κι εσείς». «Μακάρι» συμπλήρωσε, «να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα».


Ερντογάν για Δυτική Θράκη: «Δεν διαφωνούμε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας το ζήτημα του αρχιμουφτή»

«Στη Δ. Θράκη το ζήτημα του αρχιμουφτή, κατά τη γνώμη μου, συνιστά σοβαρή πληγή και πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος» υποστήριξε ο Ερντογάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη πως «το ζήτημα των θρησκειών μπορεί να επιλυθεί και τεχνικά με συνεργασία των υπουργείων μας».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε: «Λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο πρωθυπουργός εξανίσταται για την καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού. Αποκόμισα πολύτιμη πείρα από τη διαδικασία και μπορώ να παρέχω τα σχετικά έγγραφα και τις σχετικές πληροφορίες. Στρατό έχουν στο νησί και οι δυο χώρες και εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, γιατί θα είχε ορισθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που υπάρχουν στο νησί αλλά υπήρξε στραβοπάτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μπορούμε να εργασθούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος».

«Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε, και το πρόγραμμα μας το μεταρρυθμιστικό, γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση και θα την υλοποιήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός από τη μεριά του για το θέμα και προσέθεσε: «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες, να μας φέρουν πιο κοντά. Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και σε θρησκευτικές».

Για Τούρκους πραξικοπηματίες

«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου Προεδρίας» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στο θέμα της τρομοκρατίας κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα» επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε πως «αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό».

Σημείωσε ακόμα ο Τούρκος Πρόεδρος πως «οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό».

«Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές»

«Τόνισα ότι βασική αρχή και αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της δημοκρατικής διαδικασίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν να εκδοθούν στην Τουρκία οι πραξικοπηματίες Τούρκοι αξιωματικοί.

«Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες, όμως είναι μια χώρα δικαίου όπου βασική αρχή είναι η διάκριση των εξουσιών, συνεπώς οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απολύτως σεβαστές απ' όλους μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία. Αν δεν το κάνουμε θα είναι σε βάρος των λαών μας,των χωρών μας, των ελληνοτουρκικών αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η επίσκεψή σας εδώ μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» έκλεισε την αρχική τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.


Τί δήλωσαν Τσίπρας – Ερντογάν για Κυπριακό

Τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ», και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.

Τσίπρας: Υπήρξε παράνομη εισβολή πριν 43 χρόνια στην Κύπρο

«Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Τουρκίας.

«Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό 43 χρόνια γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το Κυπριακό μένει ανοιχτό. Κάθε φορά, βεβαίως, υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Δεν πρέπει όμως κύριε Πρόεδρε να ξεχνάμε ότι αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου. Γι αυτό παραμένει ανοιχτό», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν.

Ερντογάν: Πρέπει να κινηθούμε ομονοούντες για να καταλήξουμε κάπου

Για το Κυπριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε πως «πρέπει να κινηθούμε ομονοούντες ώστε να καταλήξουμε κάπου» και τόνισε: «Είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές ώστε να μην καταλήξουμε κάπου».

Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως «τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα, αλλά μπορούν να λυθούν με συνομιλίες» και σημείωσε: «Πρέπει να κοιτάζουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού. Να προχωρήσουμε και να κάνουμε σταθερά βήματα».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..