Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Κράμερ εναντίον Κράμερ η μάχη για τον Πειραιά

Τρικυμία από τις αλληλοκατηγορίες στο λιμάνι


Αυτό που συνέβη στο μεγάλο λιμάνι, στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλαδή η αλληλοεκτόξευση σοβαροτάτων καταγγελιών, έτσι συνεχίστηκε και στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, τον νυν δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο και τον αντιπρόεδρο του
Ολυμπιακού Πέτρο Μώραλη.
Ο κ. Μιχαλολιάκος επιτέθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με σφοδρότητα εναντίον του αντιπάλου του καταγγέλλοντάς τον για βία, εκφοβισμό και χυδαίο εκμαυλισμό με διανομή τροφίμων σε σακούλες που υπήρχαν μέσα 20ευρα. Ζήτησε μάλιστα από τηλεοράσεως προστασία από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια.
Ο κ. Μώραλης απείλησε αμέσως μετά τις καταγγελίες αυτές με μηνύσεις και αγωγές, ζήτησε από τον κ. Μιχαλολιάκο αποδείξεις και σημείωσε ότι στον Πειραιά υπήρξε εκλογική διαδικασία σε δημοκρατικό πλαίσιο, καλώντας τον αντίπαλό του να αποδεχθεί την επιλογή των Πειραιωτών.
Η επιλογή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ήταν για τον κ. Μώραλη 33,28% και για τον κ. Μιχαλολιάκο 31,33%. Μικρή διαφορά, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μιχαλολιάκος διαβεβαίωνε το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του, ο συνδυασμός του κ. Μώραλη θα ερχόταν τελικά τρίτος.
Παρά ταύτα και οι δύο αντίπαλοι έδειξαν να είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, θεωρώντας ότι θα είναι νικητές στον δεύτερο γύρο. Στην πραγματικότητα αμφότεροι σήμερα αγωνιούν για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Και τούτο γιατί: Τι θα γίνει πρώτα απ' όλα με τις ψήφους της Αριστεράς; Ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «δεν θα στηρίξουμε ούτε Μώραλη ούτε Μιχαλολιάκο στον δεύτερο γύρο». Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο του Πειραιά κ. Θ. Δρίτσας ανέφερε ότι τα οργανωμένα συμφέροντα αποδείχθηκαν ισχυρά στον Πειραιά.
Το ΚΚΕ (μετά την αποτυχία της υποψηφίας του Ελπίδας Παντελάκη, που κατέλαβε την τέταρτη θέση) έχει και αυτό δηλώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν από τους δύο αντιπάλους. Οπως εκτιμούν και οι δύο αντίπαλοι, η ψήφος εξ αριστερών που θα δοθεί κατά βούληση, όπως φαίνεται, θα κρίνει και τον τελικό νικητή των εκλογών στον Πειραιά, ενώ αναμένεται και σημαντικό ποσοστό λευκών και άκυρων.
Τη Χρυσή Αυγή και οι δύο αντίπαλοι την αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις. Ο κ. Μιχαλολιάκος όταν ερωτάται αν αποκηρύσσει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, απαντά ότι το εθνικιστικό αυτό κόμμα δεν έχει συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 5% στον Πειραιά και ότι εξάντλησε με αυτό το ποσοστό τη δύναμή του.
Αλλά δεν αποκηρύσσει ξεκάθαρα τις ψήφους των χρυσαυγιτών. Απλώς λέει ότι «θέλω τις ψήφους των ανθρώπων που επιδιώκουν να διατηρήσουν και να αυξήσουν την τιμή της πόλης και την τιμή της Δημοκρατίας». Ο δε κ. Μώραλης απευθύνει μήνυμα «και στους πολίτες που δεν με ψήφισαν».
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Μιχαλολιάκου έφερε κάποια ευφορία στο στρατόπεδό του, αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από το στρατόπεδο του κ. Μώραλη. Μάλιστα, αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές και ένας υπουργός (ο Κ. Αρβανιτόπουλος) που στήριζαν ανοιχτά τον κ. Μώραλη, δεν έδωσαν καμία σημασία στη δήλωση του κ. Κεδίκογλου. Είπαν ότι στον Πειραιά δεν κρίνεται η κυβερνητική σταθερότητα, δεν κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης, οπότε έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ό,τι θέλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..